Skriv ut  

Norska staten stöttar Norwegian

Flygnyheter, Redaktionen, den 21 januari 2021
nget statligt ägande men väl lån för att säkra flygbolagets framtid. Norska staten ställer nu upp för Norwegian och vill att flygbolaget ska vara en viktig del av branschen i Norge.

Rekonstruktionen av Norwegians finanser fortsätter och om de går som planerat, bland annat ska skulderna pressas ner till 20 miljarder, så är den norska regeringen villig att ställa upp med lån.

- Lyckas med Norwegian med det arbetet har regeringen sagt att vi kan bidra med ett hybridlån. Men det är en krävande process bolaget är inne i och måste bland annat få in en strategisk ägare. Staten har dock inga ambitioner att bli delägare i Norwegian, säger näringsminister Iselin Nybø i ett pressmeddelande.
Bland de förutsättningar som regeringen sätter upp för att gå med på ett hybridlån är att flygbolaget själv kan skaffa fyra till fem miljarder i nya investeringar, att ett slutligt godkännande av rekonstruktionen får grönt ljus.

- På vägnar av alla på Norwegian vill jag rikta ett stort tack till regeringen. Norwegian befinner sig i en mycket krävande situation till följd av pandemin. Ett stöd från staten ökar chanserna betydligt för att vi ska kunna hämta in nytt kapital och komma igenom rekonstruktionsprocessen, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.
Det var den 14 januari som Norwegian presenterade en ny affärsplan som baserades på en enklare bolagsstruktur, ett europeiskt linjenät utan långdistans och en kraftigt reducerad skuld. Planen är att ha cirka 50 flygplan i drift under 2021 och succesivt öka till cirka 70 plan under 2022, beroende på efterfrågan och reserestriktioner. Det är planer som alltså tilltalar den norska regeringen enligt samfärdselminister Knut Arild Hareide:

- Målet med regeringens engagemang i luftfartspolitiken är att säkra ett bra utbud av flygtrafik och en stark flygbransch i Norge när det åter blir möjligt att resa igen efter pandemin. Vi tror att ett rekonstruerat Norwegian kan vara en viktig aktör i norsk luftfart, säger han.Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Aktier är ingen garanti
Skrivet av Ivar, 2021-01-22 13:44:40
" Det lånet kan således veksles inn i aksjer, og selges så staten får tilbake pengene! "

Men hur mycket är eventuella aktier värda. Mina aktier i DY dividerades nyligen med 100. 100 aktier blev en ny aktie! Nuvarande värde är endast en bråkdel av vad jag betalt för aktierna.

Aktier är ingen garanti, deras värde kan stiga men också bli värdelösa.


Anmäl inlägget
Vem
Skrivet av @Björn, 2021-01-22 12:55:44
vill stå med en massa värdelösa aktier i Norwegian?
Klokare hade det varit om norska staten satsade på Flyr i stället. Det finns knappast plats på marknaden för alla bolag.
Anmäl inlägget
Glöm detta...
Skrivet av Berra, 2021-01-22 10:52:31
Jag har trott på bolaget och det har kostat mig mycket. Lätt att se detta positivt om man inte satsat pengar där förut. Aldrig igen och ingen mening att kasta goda pengar efter dåliga/förlorade.
Anmäl inlägget
tull
Skrivet av Bjørn, 2021-01-22 09:51:14
MYE tull skrivning her. Norwegian har allerede fått med seg lovende ord fra bl.a 2 storbanker om økonomisk støtte og eierskap. DEn Norske stat gir HYBRIDLÅN. Maken til hva SAS fikk i Danmark og Sverige. Det lånet kan således veksles inn i aksjer, og selges så staten får tilbake pengene!
Anmäl inlägget
R.. läst men inte förstått?
Skrivet av Sv RDG, 2021-01-22 09:07:38
"ställa upp med ett hybridlån"
Lånar man ut pengar till ett företag med tvivelaktig ekonomi så får man räkna med att man kan förlora hela beloppet.

Dessutom har man ingen kontroll på hur företaget hanterar situationen då man inte är delägare.
Anmäl inlägget
Slarv?
Skrivet av K, 2021-01-22 09:03:45
Snälla, korrekturläs era artiklar innan publicering. Under all kritik.
Anmäl inlägget
Toppen
Skrivet av Gullan Purser&TrafikExpert, 2021-01-22 06:53:53
Härliga nyheter, DY behövs och är numera ett välskött litet bolag lämpat för norsk inrikes. De behövs för komplementtrafik och konkurrens.
Hoppas den nya ledningen förstår servicemomentet med gratis kaffe.
Gläds med all personal som får behålla sina jobb.
Anmäl inlägget
Läs på
Skrivet av RDG, 2021-01-21 22:09:09
Norska staten kommer inte att ge Norwegian en krona. De lovar att ställa upp med ett hybridlån till marknadspris OM och bara OM Norwegian lyckas få tag i en eller ett par stora investerare som går in med upp till 4 miljarder NOK och OM Norwegian lyckas ta sig igenom rekonstruktionerna. Sannolikheterna för att detta lyckas är mycket låg - kanske noll.
Anmäl inlägget
Nej inte likabehandling
Skrivet av Sv Jan, 2021-01-21 17:01:35
Norska staten är inte delägare i Norwegian men satsar pengar utan kontroll.

I SAS fallet är Sverige och Danmark de största ägarna som tar han om sina affärsverksamhet.
Anmäl inlägget
Yes!
Skrivet av Jan, 2021-01-21 15:06:27
Fantastisk, det skulle bare mangle, Danmark og Sverige har pumpet SAS full av penger. Nå blir det likebehandling.
Anmäl inlägget
Heja
Skrivet av Gunnar purser&serviceexpert, 2021-01-21 10:40:21
Heja! Detta visar ju än en gång att den nya ledningen sen ett år tillbaka har gjort allt dom kan för att försöka rädda ett mycket omtyckt flygbolag, samt många arbetstagare! Hoppas att planen håller och att de som har blivit uppsagda får komma tillbaka!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn