Skriv ut  

Ny satsning på flygfrakt från Luleå

Flygnyheter, Redaktionen, den 11 februari 2021
Fisk och skaldjur från norra Norge är en enorm exportindustri i Norge. Nu kan det bli tal om att en del av de volymerna ska flygas ut från Luleå. Det skulle i så fall återuppväcka flygplatsen som en frakthub.

Korean Air Cargo
Korean Air Cargo
 
Kallax i Luleå ligger perfekt till geografiskt och borde bli ett nav för frakttrafiken mellan USA och Asien. Så var tanken för drygt 20 år sedan vilket bland annat gjorde att Luleå numera har landets längsta bana, 3 350 meter. Men bortsett från ett antal flygningar med Korean Air Cargo rann hela projektet Kallax Cargo ut i sanden.

Men nu finns planer på att åter öka den i dagsläget blygsamma frakthanteringen i Luleå. Under stora delar av förra året har arbetet pågått och nu räknar man med att komma igång med en regelbunden frakttrafik under våren i år. 

Det är den stora exporten av norsk ”sjömat” österut som ligger till grund för satsningen. Det är i sig en närmast gigantisk exportindustri främst lokaliserad till norra Norge. Enligt vissa källor produceras närmare 600 ton fisk och skaldjur per dygn, varav merparten går på export. Det skulle alltså i princip kräva ett tiotal fraktflygplan i storleksordningen B777 för att transportera ut de mängderna. Varje dag. Men fortsatt fraktas stora mängder med lastbil söderut från norra Norge till bland annat Oslo och Helsingfors innan det därifrån flygs vidare till i första hand Asien. Det har under årens lopp gjorts försök att, likt projektet Kallax Cargo, starta frakthubbar i norra Norge, bland annat i Alta. Men det har runnit ut i sanden så när som på kortare Ad Hoc-serier. I förra veckan flög Qatar ut 68 ton sjömat från Evenes, strax utanför Harstad i Norge.

Men nu vill ett norsk-svenskt logistikföretag minska tiden som lastbilarna tillbringar på vägarna genom att omdirigera dem till Luleå. Där ska lax och skaldjur lastas på fraktflygplan och flygas österut. Planerna är relativt långt gångna och en första serie med flygningar kan komma att genomföras under våren. 

I dagsläget är den internationella fraktflygkapaciteten ansträngd men en fördel är att godsflödena går från Asien till Europa. Omvänt finns kapacitet och ibland rena tomflygningar. Upplägget är alltså att de fraktmaskinerna, efter att de lastat av i till exempel Frankfurt eller Amsterdam, sedan flyger upp till Luleå och tar ombord fisken som ska till Kina, Japan och Korea. 

Går ekvationen i lås kan det bli tal om fasta 60 – 70 procent fasta flygningar veckovis kompletterade med 30 – 40 procent AD Hoc.Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

En ren ekonomisk fråga
Skrivet av thomas, 2021-02-14 12:40:03
Of det är helt rätt man måste ha Cargo i två riktningar. Men varför startar inte Sverige laxproduktion, det är ju svensk sill strömming som är födan för den Norska laxen. Den Norska laxen är dessutom ofta drabbad av parasiter och olika antibiotika måste sättas in. Det här ska jag undersöka. Det är inga problem att hitta Cargo hit från Asien, finns hur mkt som helst.
Detta är intressant.
Anmäl inlägget
Jeg tror LLA skal få det svært å komme inn på dett
Skrivet av pf, 2021-02-13 12:29:11
transportsegmentet. Vi i Norge kan ta fisken ut fra EVE, som QR nå gjør 3-4 ggr per uke. Lenger nord kan frakten tas ut av LKL, det jobbes med alternativ ut fra TRD, og hovedtyngden går fra OSL.

Jeg tror disse transporter i dagens situasjon er vel gjennomtenkte rent logistiske, og man må også ha en baktanke om at man bør ha laast også den andre veien. F.eks tågene Narvik - Oslo har mat og utstyr i retur, så det er ikke bare bare å stoppe de ved Kallax .
Anmäl inlägget
Cargo över LLA
Skrivet av thomas, 2021-02-12 21:44:43
Att ingen räknat på detta Ryska air bridge flyger fisk från nord norge med B747C från Oslo över Ryssland mot Asien, en enorm omväg, från LLA går det att flyga över N Polen till Japan och Korea behöver inte Ryskt luftrum.
Qatar flyger även mot Asien över omvägen Doha
Anmäl inlägget
Lax på tåg
Skrivet av Gurraberg, 2021-02-12 11:55:10
Ingen åsikt om vad som är rätt eller fel vs Greta m.m.. Men tåg från Narvik till Oslo måste gå via Sverige och passerar Boden, typ 50 km från Kallax. Så det vore väl smart att flyga ut därifrån ?
Anmäl inlägget
Färskt = Fort
Skrivet av ABC, 2021-02-12 07:54:28
Det är lax som ska från Norge till Japan och Korea. Vore det inte smartare att flytta laxproduktionen till kalla vatten i Ochotska Havet, Alaskagolfen, Berings Hav eller att bygga bassänger?
Anmäl inlägget
Fisken åker tåg
Skrivet av /jes, 2021-02-11 15:51:52
Det går ett par långa containertåg varje dag till Oslo från Narvik och nu har man börjat med tåg Narvik-Malmö.
Anmäl inlägget
Fraktflyg från Sverige?
Skrivet av Goopen, 2021-02-11 13:48:02
Det här kommer mp aldrig godkänna.
Anmäl inlägget
Tja....
Skrivet av zeke, 2021-02-11 11:10:19
Ingen fisk kan väl gå från norr om Polcirkeln till Oslo på lastbil, tar ju evigheter.
Det flyg ju nu DHL A300 Lakselv - Oslo, kan man sno den trafiken till Kalax är det bara å gratulera.
Skeptisk.
Anmäl inlägget
Flyg frakt
Skrivet av thomas, 2021-02-11 11:06:57
Qatar Emirates Etihad har full cargoplan, men inte SAS.
Anmäl inlägget
Att flyga Cargo har inte varit fint
Skrivet av thomas, 2021-02-11 11:05:15
Norrmännen har investerat i nya frakt terminaler på Gardemoen, går dagliga c747 därifrån
att inte SAS hängt på detta med LLA för länge sen, skulle nu haft en fungerande Cargo division, med egna cargoplan, som tjänat pengar i dessa coronatider. Framsynthet 0
Anmäl inlägget
Kallax
Skrivet av Markus, 2021-02-11 10:09:28
Såg Qatars flyg från Evenes på Flightradar24 och funderade vad det egentligen var för ett flyg. Tror det var med en A350. Nu har jag fått min förklaring. Ren fraktflyg alltså.
Men det är märkligt att Kallax inte har utnyttjats fullt ut. Och transportera varorna med lastbil till Oslo och Helsingfors, helt vansinnigt!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn