Skriv ut  

IATA: Risk för bakslag för flygtrafiken i sommar

Flygnyheter, Redaktionen, den 27 april 2021
Sommaren ska rädda flygbolagen som nu satsar hårt på breda flygprogram. Men nya resemönster kan bli ett bakslag, varnar IATA.

Finnair presenterade i går ett ambitiöst flygprogram för sommaren: 60 linjer, både i Europa och ett återuppväckande av trafiken till USA. SAS å sin sida räknar med att flyga till 180 destinationer i sommar. Och liknande tongångar hörs från allt fler flygbolag.
- Jag skulle säga att vi räknar med 75 procent av den trafik vi hade sommaren 2019, säger Eddie Wilson, vd på Ryanair som också räknar med att ha nya MAX 8-200 i trafik när efterfrågan ökar.  

Men den internationella flygorganisationen IATA ser med oro på de stora förhoppningarna som flygbolagen hyser inför sommaren. I dagarna har organisationen backat från tidigare prognoser om återhämtningen och menar nu att det kan komma att dröja till 2022 innan reserestriktionerna i olika länder har tagits bort. I en ny prognos stannar återhämtningen på bara 43 procent under sommaren jämfört med 2019 års nivå. I slutet av året ökar det till 50 procent. 

En del i den analysen är att semesterresenärerna i Europa verkar ha skjutit fram resandet en månad eller två. Traditionellt är det slutet av juli och augusti som gäller men nu visar siffrorna att det är i september, oktober och november som bokningsläget är högt. I första hand beror det på att vaccineringarna drar ut på tiden vilket gör att restriktionerna för resande ligger kvar i många länder. De marknader där det syns en ljusning är delar av Europa och i trafiken över Atlanten. Flygningarna österut, till Asien tyngs fortfarande av tunga restriktioner. och I sin tur innebär det ytterligare förseningar för flygbolagens ekonomiska återhämtning. 
- Det kommer att vara en utmaning för flygbolagen att återetablera sina linjenät till samma nivåer som innan pandemin när en del marknader fortsätter att vara stängda också under sommaren, säger Brian Pearce, chefekonom på IATA i en kommentar. Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Förvirring?
Skrivet av Lage D, 2021-04-29 10:53:29
SAS sa att de tänkte flyga 180 linjer till sommaren. Vi kommer att se många flygbolag och PR-byråer att skriva om "fantastiska" ökningar i efterfrågan den närmaste tiden. Tror att SAS definierar "linjer" som avgångar per vecka. När SAS flyger ARN-Palma 4 ggr t o r per vecka är detta 4 linjer. Det kan vara så illa att de räknar hemresa och utresa som två linjer dvs totalt 8 linjer. Imponerande.
Flygtorget har dock sina egen tolkningar och har svårt att skilja begreppen.
Anmäl inlägget
180 linjer va?
Skrivet av Flax, 2021-04-28 15:54:54
Det är väl 180 linjer som SAS planerar att trafikera? Inte 180 destinationer.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn