Skriv ut  

Remote Tower på London City Airport

Notiser, Redaktionen, den 30 april 2021
Teknologi från Saab Digital Air Traffic Solutions har gjort det möjligt för London City Airport att bli den första stora internationella flygplats i världen som helt styrs av ett digitalt torn för flygtrafikledning på distans.

Saabs Digital Tower är ett flygtrafikledningssystem som avsevärt förbättrar flygledarnas situationsuppfattning. Detta möjliggör snabba och välinformerade beslut som främjar säkerhet och driftseffektivitet. Digital Tower har också gjort det möjligt för London City Airport att utöka sitt verksamhetsområde, tack vare den ökade täckningen. Därmed kan flygplatsen maximera sin flygtrafikkapacitet.

Tekniken innebär att flygledarna kan se ökade informationsnivåer på digitala fönsterskärmar. Detta omfattar identifierande flyg- och radardata, möjlighet att zooma in och ut samt ytterligare grafik och förstärkningar som ökar synligheten. Dessa funktioner kan användas via kontrollrum som finns på en annan plats.

På London City Airport registrerar sexton högupplösta kameror och sensorer en 360-graders vy över flygfältet. Data förmedlas sedan genom en höghastighetsfiberanslutning till ett kontrollrum i NATS flygledningscentral, som ligger 13 mil bort i Swanwick, Hampshire. Ett särskilt team med flygledare använder livebilderna, en ljudkanal från flygfältet och radaravläsningar för att leda flygplanen till och från flygplatsen.

– Detta är en viktig milstolpe för Saab inom införandet av lösningar för flygtrafikledning på distans vid stora civila flygcentrum med tät trafik i ett komplext luftrum. Vi ser fram emot att tekniken ska införas på London City Airport och ge flygledarna nya verktyg och säkerhetsfunktioner som visar fördelarna med Digital Tower, säger Magnus Lewis-Olsson, ordförande och vd för Saab UK.  

– Vi är oerhört stolta över att bli den första stora internationella flygplats som använder denna banbrytande teknik från Saab. Investeringen i smart infrastruktur kommer att hjälpa oss möta framtidens ökade passagerarströmmar, förbättra flygledningen och ge oss framtida kapacitet när flygindustrin kommer tillbaka efter pandemin, säger Alison FitzGerald, operativ chef på London City Airport.

Digital Tower är en flexibel och skalbar lösning för ett stort antal civila och militära tillämpningar. Systemet har redan införts på flygplatser i Sverige, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och USA, samtidigt som det valts ut av Royal Navy för flottans marina flygstationer i Storbritannien.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev