Skriv ut  

Framtidstro i Norwegian trots nattsvart kvartalsrapport

Flygnyheter, Redaktionen, den 3 maj 2021
En halv miljard i förlust. I månaden. Norwegian har det fortsatt extremt tungt i kampen för att överleva och komma tillbaka som flygbolag.

Det var tunga besked i Norwegians rapport över det första kvartalet i år: Omsättningen stannade på 255,3 miljoner norska kronor. För hela kvartalet. Det ska jämföras med 6,5 miljarder i omsättning första kvartalet förra året då pandemin ännu inte riktigt slagit till mot flygbranschen. Det är dessutom betydligt sämre än sista kvartalet förra året som stannade på 670 miljoner.

- Med tanke på de många internationella reserestriktionerna är resultatet för det här kvartalet det förväntade, säger en sammanbiten Jacob Schramm i en kommentar till siffrorna. 

Den sinande kassan till trots – under senare delen av förra året rann det ut 300 till 500 miljoner varje månad – räknar ledningen för Norwegian med att i nästa kvartalsrapport kunna presentera positiva effekter av den hårdhänta rekonstruktionen som flygbolaget genomgår. Just inriktas arbetet på att få godkänt av det norska Finanstillsynet för den nya rekapitaliseringen. Blir det grönt ljus kan kapitalinhämtningen starta den 10 maj och sedan fortsätta fram till 26 maj. Det är den femte omgången under de senaste tre åren och ska enligt planerna ge sex miljarder kronor. 

De pengarna ska sedan ligga till grund för att bygga upp Norwegian från dagens hårt bantade verksamhet med knappt tio flygplan i gång och ett flygprogram fokuserat på norsk inrikes och ett minimum av internationell trafik. 

- Trots allt har vi i den senaste perioden passerat ett par milstolpar i det viktiga arbetet på att säkra flygbolagets framtid och sörja för att Norwegian förblir en konkurrent att räkna med på den europeiska marknaden. Framöver ser vi ett positivt utfall av rekonstruktionen samtidigt som vi ska genomföra en kapitalinhämtning. Sammantaget kommer det att ge Norwegian en stabil och bärkraftig finansiell struktur, säger Norwegians finansdirektör Geir Karlsen.Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Märkligt
Skrivet av Norwegian alla dagar i veckan, 2021-05-04 08:36:23
Tycker det är konstigt att det inte gnälls på SAS i närheten av lika mycket? 17 användbara skattemiljarder har de eldat sen förra året. Visst det var pengar från Norge också men men.
Anmäl inlägget
Löjligt
Skrivet av Reality, 2021-05-03 17:26:15
Saknar ord för hur ynkligt det här bolaget är. Betala gärna de skatteskulder ni har, innan ni funderar på att göra någon större återkomst i Sverige. Ni är inte saknade!
Anmäl inlägget
Behovet borta
Skrivet av Eivy, 2021-05-03 13:36:09
Tyvärr har marknaden kollapsat och Norwegian behövs inte. Marknaden räcker inte till någon och då skall det bolag som redan är svagt bort. Jag som f.d Norwegian kund vill inte se dem längre efter vad de ställt till med för mig.
Anmäl inlägget
@PM
Skrivet av NISSE, 2021-05-03 13:26:52
Ett glas vatten :-)
Anmäl inlägget
Gullan
Skrivet av PM, 2021-05-03 11:32:37
Men jag dricker inte kaffe eller tee.....vad ska jag bjudas på då, tro????
Anmäl inlägget
Spännande
Skrivet av Gullan Purser&TrafikExpert, 2021-05-03 10:15:34
Härligt att det finns en framtidstro, DY behövs som komplement och matartrafik till oss stora flagcarriers. Om de bara slutade ta betalt för kaffet och andra extra produkter skulle de komma på rätt köl fortare.
Anmäl inlägget
Snart
Skrivet av Flygare, 2021-05-03 09:24:00
behöver någon slänga in fler pengar i det här bottenlösa hålet, är det verkligen lönt?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn