Skriv ut  

Fler olyckor med små privatplan

Flygnyheter, Redaktionen, den 6 juli 2021
Transportstyrelsen meddelar att olyckorna med små privatplan 2020 var fler än på länge. Det gäller framför allt olyckor med ultralätta flygplan.

Enligt Transportstyrelsen har olyckorna med små svenskregistrerade privatplan ökat från 10 under 2019 till 19 under 2020. Det är det högsta antalet sedan 2014.

– Det är svårt att ge en enkel förklaring till varför antalet olyckor ökat. Vi kan dock konstatera att den största ökningen skett inom segmentet ultralätta flygplan, från 2 till 8, säger Andreas Tapani, sektionschef vid sjö- och luftfartsavdelningen på Transportstyrelsen.

Samtidigt som antalet olyckor med privatflyg har ökat så har inrapporteringen av unika säkerhetsrelaterade händelser minskat med 37 procent under året. Det mesta av den minskningen kan troligtvis tillskrivas coronapandemin.

– Majoriteten rapporter kommer normalt från hanteringen av charter- och linjetrafiken på våra flygplatser. Och det är just den trafiken som har minskat mest på grund av coronapandemin, konstaterar Andreas Tapani. Däremot har rapporteringen förmodligen inte minskat lika mycket för privatflyget som har varit i stort sett opåverkat av pandemin och rentav ökat inom vissa delar.

Under 2020 omkom 5 personer vid flygning med svenskregistrerade små privatplan. Det ligger i linje med de närmast föregående åren.

Avslutningsvis vill Transportstyrelsen understryka att säkerhetsöversikt för luftfarten 2020 visar att svensk luftfart fortsatt håller en hög säkerhetsnivå, med få omkomna och allvarligt skadade personer under året.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn