Skriv ut  

Handelskammaren: Nedläggning av Bromma "orealistisk"

Notiser, Redaktionen, den 13 oktober 2021
En snabb återgång till efterfrågan på flyg i nivå med hur det vara innan pandemin. Det spår Transportstyrelsen i en prognos. Då går det inte att lägga ner Bromma i förtid, menar Stockholms Handelskammare.

Transportstyrelsen har i dagarna publicerat Trafikprognos för svensk luftfart 2021 – 2027. Med en omvärldsanalys som grund görs sedan en beräkning av hur flyget ska återhämta sig de närmaste åren.

Betydligt snabbare än vad man trott hittills, visar det sig. Tre olika scenarier visar på en fortsatt återhämtning av antalet resenärer, främst på utrikessidan men även inrikes. Enligt Transportstyrelsen kan inrikestrafiken vara tillbaka på 87 procent av de nivåer som gällde innan pandemin i slutet av prognosperioden, alltså 2027. Vad gäller utrikestrafiken är prognosen än mer positiv: 2027 har utrikesflygningarna passerat 2019 år nivå med 11 procent. Den positiva framtidsspaningen från Transportstyrelsen gör också att Stockholmshandelskammare menar att planerna på en snabb avveckling av Bromma är ”helt orealistiska”.

- Prognosen är mycket positivare än de uppskattningar vi sett tidigare då återhämtningen gått snabbare än vad bedömarna räknat med. Det visar att läget är snabbt föränderligt och utifrån detta är det mycket olägligt att ta långtgående beslut om nedläggning av flygplatsinfrastruktur, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Jet fuel vs battery
Skrivet av Rolf, 2021-10-17 00:53:59
Jetbränsle i kombination med en turbinmotor av dagens snitt innehåller 14 gånger så mycket energi per viktenhet som ett batteri. Ska bli spännande att se hur man löser det när man ska börja flyga med elflygplan om bara några år. Det finns nästan oändligt mycket olja i jorden så varför ens fundera på el? Det är heller inget problem med utsläppen från flyget eftersom det utgör så otroligt liten del av de totala utsläppen, endast några procent.
Anmäl inlägget
Bromma behövs
Skrivet av 737, 2021-10-14 21:47:56
Att lägga ner en fullt fungerande flygplats när elflyget är på gång är allt annat än genomtänkt.

Må Bromma leva!
Anmäl inlägget
Nej
Skrivet av Stockholmare, 2021-10-14 20:11:04
Nej det var inte Bolund som firade med tårta. Om du försöker göra lustiga poänger så kan du väl få det rätt iallafall…
Anmäl inlägget
Bolunds tårta?
Skrivet av Goopen, 2021-10-14 11:28:18
Men Bolund firade ju nedläggningsbeslutet av Bromma med tårta? Han kanske har hittat något nytt att roa sig med nu när han kommit på att de är mycket roligare att flyga till klimatmötena?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn