Skriv ut  

SAS och Finnair drar ner på kapaciteten när pandemin ökar

Flygnyheter, Redaktionen, den 13 januari 2022
En tredjedel av flygningarna gör uppehåll. Pandemin tvingar nu SAS att reducera antalet flygningar de första månaderna i år. Även Finnair gör liknande neddragningar.

SAS
SAS
 
Den nya smittspridningen tvingar nu allt fler flygbolag att ställa om flygprogrammen. Det beror dels på att flygresenärerna väljer att stanna hemma, även om de redan bokat biljetter, men också på att personalen drabbas av pandemin. Till exempel har United Airlines i dagsläget drygt 3 000 i personalen sjukskrivna, vilket motsvarar 4 procent av arbetsstyrkan. Likadan är situationen hos bland andra JetBlue, British Airways och andra stora flygbolag.
 
Fullt så oroväckande är inte situationen i Norden men Finnair slog i går larm om att sjukfrånvaron bland personalen nu är så högt, beroende på både omikron och vanlig influensa, att det påverkar möjligheterna att genomföra flygprogrammet. Både den europeiska trafiken och långlinjerna drabbas när trafiken reduceras med 20 procent. Bland annat skjuts starten av den helt nya linjen från Helsingfors till Dallas upp medan antalet avgångar till Hong Kong och Singapore reduceras. När det gäller kort- och medeldistans skär Finnair i första hand på de rutter som har flera dagliga avgångar, bland annat Stockholm, för att på så sätt ge resenärerna möjlighet att välja en annan avgång. 

SAS å sin sida gör ännu större inskränkningar och minskar det totala utbudet med 30 procent över hela linjenätet.

- Omikronvarianten har ökat antalet smittade. Det har i sin tur medfört att reslusten bromsat in och till några länder med skarpa restriktioner har vi sett en markant nedgång i reslusten. Därför gör vi en betydlig reducering av utbudet av stolar redan denna vecka, säger SAS vice vd Simon Puck Hansen till nyhetssajten Finans.

Det är de kommande två-tre månaderna som det nya minskade trafikprogrammet gäller. När sommarsäsongen drar igång i april ska antalet flygningar successivt öka och ambitionen är att under den mest trafikintensiva perioden i sommar ska SAS nå upp till 80 procent av nivån från 2019. Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Överleva?
Skrivet av Ju-Anita, 2022-01-15 19:08:42
Överlever inte SAS, eller nåt annat bolag, behövs antagligen inte kapaciteten heller, så då spelar det väl ingen roll?
Anmäl inlägget
Hårt
Skrivet av SAS, 2022-01-13 13:51:23
Det går hårt åt samtliga bolag i dessa tider.

Hur ska SAS överleva?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn