Skriv ut  

Postflyget ökar i Jönköping

Flygnyheter, Redaktionen, den 28 april 2022
I slutet av januari återvände postflyget till Jönköping. Nu dubbleras turerna till Arlanda. Det har ytterligare dragit upp frakttrafiken på flygplatsen.

Zimex
Zimex
 
Flygfrakten fortsätter att öka, inte bara på de stora flygplatserna, vilket Flygtorget rapporterat om tidigare. I Jönköping har flygplatsen hållit fraktverksamheten igång under hela pandemin utan några större förändringar i volym och antal rörelser. Under det första kvartalet i år syns dock en tydlig ökning, upp 9 procent när det gäller det hanterade godset. Det beror på två faktorer, säger Henrik Älverdal, kommersiell chef på Jönköping Airport.

- Dels började Postnord sin trafik hos oss den sista januari med ankomster fyra nätter i veckan vilket ger en god påverkan på den totala volymen. Den andra anledningen är att Jönköping Airport fortsätter att hantera en hel del ad hoc-flyg. Hittills i år har vi hanterat 47 ton gods som passerat utöver den planerade trafiken, vilket åter visar vilken styrka Jönköpings logistikläge har, säger han. 
Just posttrafiken gjorde alltså ett återtåg den 31 januari i år efter ett uppehåll på nästan fyra år. Då var det Amapola som flög trafiken medan det idag är Schweiziska Zimex Aviation som har Postnords uppdrag. Inledningsvis har det varit envägstrafik från Arlanda till Jönköping men från den 2 maj flyger Zimex även post från Jönköping upp till Stockholm. 

- Sverige är ett land med långa avstånd, och för att leva upp till kravet på att brev ska komma fram inom två dagar behöver vi ta hjälp av flyget. Jönköping ligger rätt för försändelser till och från brevterminalen i Nässjö, säger Tomas Granmar, chef flyg och tåg på PostNord Sverige.
Jönköping var tidigare, när breven skulle vara framme från en dag till nästa, ett nav för posttrafiken i södra Sverige med linjer till 
Malmö, Göteborg, Sundsvall och Umeå. Nu är det alltså en linje till Stockholm med trafik fyra nätter i veckan på flygprogrammet.
- Självklart är detta en positiv nyhet för oss som går helt i linje med vår målsättning att utvecklas på fraktsidan. Utöver PostNord har vi sedan årsskiftet sett en markant ökning av ad hoc-flyg, inte minst från England. Hittills i år har vi hanterat 47 ton gods som passerat utöver den planerade trafiken. Något som tillkommit tack vare att vi nu har ett godkännande av Tullverket om Tillfälligt tullager, som möjliggör mottagande av gods från tredjeland, säger Henrik Älverdal.

Vid sidan av Zimex trafikerar ytterligare tre fraktbolag flygplatsen: FedEx, Time:Matters och DANX som tillsammans har fem linjer till Bryssel, Karlsruhe, Oslo, Billund och Helsingfors.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn