Skriv ut  

Flygbolag kan snart erbjuda snabbt bredband

Flygnyheter, Redaktionen, den 28 april 2022
SpaceX kan snart erbjuda snabbt bredband på alla flyg via deras satellitnät Starlink och flygbolagen visar ett stort intresse. Delta har provat utrustningen, men Hawaiian Airlines och det amerikanska flygbolaget JSX är först med att skriva avtal med Starlink.

För en vecka sedan meddelade det amerikanska flygbolaget JSX att det kommer att bli det första flygbolaget någonsin att använda Starlink-satelliter för WiFi ombord. Det USA-baserade flygbolaget lade en order på att utrusta 100 jetplan med tekniken, med den första starten i år.

Kort efter tillkännagivandet avslöjade Hawaiian Airlines att de också har valt Starlink för att tillhandahålla sin internettjänst, och blev då det första stora amerikanska flygbolaget att välja Musks nätverk av satelliter ombord på sina plan. 

Hawaiian Airlines kommer att utrusta sina Airbus A330 och A321neo flygplan, samt en inkommande flotta av Boeing 787-9, med Starlinks satellitinternetuppkoppling.

- När vi lanserar Starlink kommer vi att ha den bästa uppkopplingen i luften, säger Hawaiian Airlines vd och koncernchef Peter Ingram. Vi väntade tills tekniken kom i kapp, men snart kan vi erbjuda ett snabbt gratis Wi-Fi.

Från SpaceX sida lovar man att alla flygpassagerare inom kort kommer ha tillgång till världens bästa internetuppkoppling:                                                                                      

- Hawaiian Airlines passagerare kommer att uppleva höghastighetsinternet som vi förväntar oss det under 2000-talet, vilket gör krångel som att ladda ner filmer innan start till en kvarleva från det förflutna, säger Jonathan Hofeller, VD på Starlink Commercial Sales.

I juni 2021 twittrade Musk att tekniken måste godkännas för alla flygplanstyper, men att man fokuserar på Airbus A320 och Boeing 737 eftersom de är de vanligaste flygplanstyperna.

Starlinks konstellation av små satelliter i låg omloppsbana, kan vara en perfekt lösning för att förse flygplan med internetuppkoppling. Målet är att passagerarna ska kunna koppla upp sig helt sömlöst, utan vare sig registreringssidor eller betalningsportaler. Starlinks internettjänst är en rad av cirka 2 000 lågomloppssatelliter, som företaget kallar en "megakonstellation". Tekniken är särskilt lämpad för att föra anslutning till avlägsna platser där anslutningen till internet är opålitlig eller otillgänglig, enligt Space X.

Enligt webbplatsen Space.com kan de sammankopplade satelliterna skicka stora mängder data till vilken plats som helst på planeten snabbare än fiberoptiska kablar.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Intressant
Skrivet av E, 2022-04-29 23:58:36
Någon som vet hur stort ingrepp som krävs för att installera detta i ett flygplan? Nån slags router? Mindre antenn på utsidan?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev