Skriv ut  

Stor flygvapenövning över södra Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 17 maj 2022
Tio dagars flygövning tillsammans med Finland. Stora delar av södra Sverige omfattas när Flygvapnet genomför årets stora flygvapenövning. Den involverar även en rad civila flygplatser.

Gripen
Gripen
 
Igår, samma dag som regeringen bestämt att Sverige ska lämna in en ansökan om medlemskap i Nato, drog den stora luftförsvarsövningen LFÖ 22 igång. 

- Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde och omvärlden har förändrats. Därför har regeringen beslutat att stärka den svenska försvarsförmågan med ökad militär förmåga i Sverige och närområdet. Vår förmåga ska kunna försvara vårt oberoende och vår självständighet. Genom att öva upprätthåller vi vår beredskap och kan snabbt agera, om något oförutsett händer i vårt närområde. Flygvapnet är ständigt insatsberett.
- Flygvapnet övar mot morgondagens hotbild och utmaningar. Sverige är värt att försvara, vi behöver ett starkt militärt och civilt försvar. Vi kan inte ta vår demokrati, fred och frihet för givet, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.
Det är en övning där Sverige och Finland deltar gemensamt, en fortsättning på det samarbete som byggts upp under många år. I första hand är det södra och mellersta Sverige som berörs av flygverksamheten som pågår dygnet runt i tio dagar. Flygvapnet kommer att utgå från flottiljerna i Ronneby, Såtenäs, Karlsborg, Malmen och Uppsala men också använda civila flygplatser, bland andra Kalmar, Växjö, Visby och Trollhättan.

Under de tio dagarna ska flygvapnet bland annat trimma samverkan och samordning med andra försvarsgrenar och tillsammans med marinen utveckla förmågan till gemensam sjömålsstrid.

- Den samlade luftförsvarsförmågan, där även luftvärn integreras, är en förutsättning för flygvapnet, övriga försvarsgrenar och stridskrafter ska kunna verka under kris och krig.

- Samarbetet med Finland är av särskild vikt. Finland deltar integrerat i luftförsvarets av Sverige som ett led i det fördjupade försvarssamarbetet. Det bygger både säkerhet tillsammans och ökar samtidigt den svenska operativa förmågan i linje med regeringens uppdrag, skriver Försvarsmakten i informationen kring övningen.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn