Skriv ut  

Norwegians norska piloter klara med nytt avtal

Flygnyheter, Redaktionen, den 10 juni 2022
Strejkvarsel i SAS. Nytt avtal i Norwegian. Just nu är det omvända världen bland de skandinaviska flygbolagen.

Knappt hade strejkvarslet från piloterna inom SAS Pilot Group landat på bordet förrän piloterna inom Norwegian kunde undertecknat ett nytt avtal på 18 månader, med retroaktiv start den 1 januari i år och fram till oktober 2023. 

Det nya avtalet gäller för 688 anställda i Norge som nu bland annat innehåller en överenskommelse om flexibilitet under den kommande vintersäsongen.

- Tillsammans säkerställer vi nu flexibilitet och förutsägbarhet, både för Norwegian och för våra pilotkollegor. Avtalet ger oss säsongsflexibilitet som vi anser är absolut nödvändigt för att kunna arbeta kostnadseffektivt under hela vintersäsongen, säger säger Guro Poulsen, EVP People på Norwegian i ett uttalande.
Både fack och arbetsgivare menar att det nya avtalet skapar ett lugn och en stabilitet som gynnar båda parterna i en tid när branschen fortsatt är utsatt för stora påfrestningar. 

- Huvudprioriteringen har varit att säkra norska jobb och jag är mycket glad över att vi har uppnått det med detta avtal. Dessutom får vi större förutsägbarhet och bättre möjligheter att planera piloternas arbetsdagar och fritid. Vi har haft samtal som varit krävande, men samtidigt bra och konstruktiva, säger Alf Hansen, ledare för Norwegian Pilot Union och pilot på Norwegian.
De krävande samtalen till trots har de uppenbarligen lyckats manövrera förbi de starka motsättningar som präglar den pågående krisen inom SAS.

- Piloterna är en av de yrkesgrupper som de senaste åren fått anpassa sig till en vardag med ständiga förändringar och vi som arbetsgivare uppskattar det ömsesidiga förtroendet vi haft under förhandlingarna och det jobb som de förhandlande delegationerna på båda sidor har gjort, säger Guro Poulsen, EVP People på Norwegian.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

DAS
Skrivet av Rolf, 2022-06-11 13:06:02
Detta bolag anser jag har missgynnat Sverige nästan lika länge som det existerat. Detta trots att vi var största statlig ägare. Allt skulle via CPH. Ville ett utländskt bolag flyga nonstop till ARN, gick inte detta för sig om inte SAS ville motsvarande. Bra att vi svenskar slutar försörja SAS och Kastrup/Danmark. Döp om till DAS (Danskt Allt Samman) och hoppa över trafik till eller i Sverige. Andra kan bättre.
Anmäl inlägget
SAS omvärldssyn
Skrivet av Daniel, 2022-06-10 14:26:31
SAS har aldrig och har uppenbarligen ännu inte förmåga att lära sig av omvärlden. I SAS lilla värld finns bara SAS och någon form av ond kraft som vill SAS illa. Denna kraft (konkurrenterna) gör allt sämre än SAS förutom att dess flygande personal jobbar gratis, bättre och oändligt flexibelt jämfört med SAS-anställda. Därför är det enda sättet att vinna mot ondskan att piska den egna flygande personalen tills att de också jobbar gratis och precis så mycket och exakt närhelst SAS önskar.
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gunnar, 2022-06-10 09:05:45
Fint att se att det fortfarande finns företagsledningar som uppskattar sin anställda. Norwegians piloter ligger redan många nautiska mil framför sina kollegor på SAS vad gäller avtal och ledningen i Norwegian tycker piloterna är värda detta.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn