Skriv ut  

Välfyllda kabiner hos Norse Atlantic

Flygnyheter, Redaktionen, den 23 september 2022
Närmare 100 000 passagerare ombord under sommaren. Norse Atlantic kan visa på välfyllda kabiner med cirka 250 passagerare på varje flygning i sommar.

Norse Atlantic har hittills varit sparsamma med att redovisa hur flygningarna, passagerartillströmningen och annat kring verksamheten utvecklar sig. I sig inte så konstigt med tanke på att den första flygningen lyfte den 14 juni från Gardemoen till New York. Men nu har flygbolaget rapporterat verksamheten för det första halvåret och framför allt de tre månader som flygningarna varit igång. 

Intäkterna under det första halvåret har hamnat på 2,9 miljarder norska kronor varav passagerarintäkter står för 1,4 miljarder. 

Från starten den 14 juni till och med augusti har 97 177 passagerare flugit på någon av de 388 flygningar som genomförts på de fyra destinationer som successivt startats från Oslo, Paris och London. Det ger en snittbeläggning på cirka 250 passagerare per flygning och stämmer väl överens med den redovisade kabinfaktorn som legat på 82-86-89 procent under de tre sommarmånaderna. Norse Atlantic har i första hand använt B787-9 som har 338-344 stolar ombord lite beroende på konfigurationen i de olika maskinerna. I dagsläget består flottan av 13 Dreamliners och ytterligare två till ska levereras innan året är slut. Fyra av dem är uthyrda till Air Europe på 18 månader vilket alltså ger en flotta på 11 maskiner för eget bruk. Samtliga flygplan är leasade enligt ”power by the hour” och kostar enbart pengar när de är i luften, ett avtal som gäller upp till 24 månader efter att flygplanet är levererat till Norse. Det har underlättat den långsamma starten och successiva bygget av linjenät. Av allt att döma ger det en trygghet nu när vintersäsongen närmar sig:

- Vintersäsongen är historiskt sett utmanande för branschen. I år möter vi också extra bördor i form av höga bränslepriser, ökande inflation och en osäkerhet kring efterfrågan. Norse Atlantic fortsätter att utvärdera möjliga linjer för kommande vinter med hänsyn till efterfrågan och ekonomi, säger vd Björn Tore Larsen i en kommentar. 
Av allt att döma räknar Norse med att den kommande säsongen innebär ett minskat resande. Därför pågår just nu förhandlingar om att leasa ut också en femte maskin. Sedan tidigare har Norse säkrat slots i Dublin och Dubai vilket kan tyda på att linjenätet trots allt ska växa, om inte annat med den solsäkra destinationen Dubai. Ambitionen för framtiden är det dock obruten:

- Norse kommer att vara perfekt positionerad för att ta vara på den förväntat starka sommarsäsongen 2023. Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Grattis
Skrivet av Sture, 2022-09-24 11:38:40
Va' kul att det går bra för våra norska innovatörer! Kommer något sådant kunna hända i Sverige?
Anmäl inlägget
Förväntat starka 2023?
Skrivet av Clara, 2022-09-23 17:20:19
Måste vara de enda som tror på ett starkt 2023. Halvårsförlusten blev 330 miljoner norska kronor för Norse. De överlever knappast vintersäsongen utan en nyemission.
Anmäl inlägget
Stockholm
Skrivet av Saltkammargutten, 2022-09-23 15:38:59
När kommer de till Stockholm? Behov finnes nu när Finnair drar sig ur.
Anmäl inlägget
Olika sätt att räkna
Skrivet av Fröken, 2022-09-23 14:35:12
Snittbeläggning på 250 passagerare sägs det.
250/338 (den något mindre kabinkonfigurationen) ger ett snitt på 74% fyllnadsgrad, och inte de 82-89% som nämns i artikeln.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Pilotshop
Air-BP
HDI
Flygtorgets nyhetsbrev