Skriv ut  

Ryanair intresserade av Flyr

Flygnyheter, Redaktionen, den 14 november 2022
Michael O’Leary besökte i förra veckan Oslo. Samtidigt kämpar Flyr för att överleva. Ryanair kan vara intresserade av att hyra in en del av de flygplan som Flyr nu parkerat inför vintern.

Norska Flyr går just nu igenom en tuff period. Inför kommande vintersäsong är verksamheten satt på sparlåga och minst hälften av flygplansflottan står på marken. Dessutom pågår en rekapitalisering av flygbolaget med ambition att hämta in cirka 700 miljoner. Den har inte gått riktigt som planerat, trots att aktiekursen för nyemissionen är satt till 1 öre. 

Samtidigt gjorde Ryanairs vd Michael O’Leary ett blixtbesök förra veckan. Officiellt var han där för att delta i en podcast hos norska Oljefonden. Men det startade också spekulationer om ett närmande till Flyr. Michael O’Leary hann nämligen med ytterligare ett möte, hos ledningen för Flyr. Det var ett möte mellan en av brasnchens bjässar, Ryanair kunde visa på drygt 14 miljarder i vinst för tredje kvartalet medan Flyr har en förlust på 430 miljoner under samma kvartal. Men Flyr sitter faktiskt på något som Ryanair kan vara intresserade av, ett antal 737 MAX. Det irländska flygbolaget ska enligt planerna fasa in 50 nya MAX under kommande vinter inför nästa sommar men det är en beställning som Boeing av allt att döma inte mäktar med. Därav intresset för de oanvända flygplanen hos Flyr. 

I dagsläget har Flyr en flotta på tolv flygplan, både MAX och 737-800NG. I vinter är bara två-tre av dem i trafik, en är leasad till ett annat flygbolag medan resterande är satta i en teknisk rotation för att inte dra på sig för stora underhållskostnader. Det skulle alltså kunna öppna för att Ryanair tar sig an en del av de flygplanen för att fylla sina egna kapacitetsbehov. Enligt norska medier är det också oklart om Flyr har egen användning för alla tolv flygplanen nästa sommar. Det avgörs av nyemissionen och hur flygbolaget klarar övervintringen under lågsäsongen. 

Varken Flyr eller Ryanair har velat kommentera mötet i förra veckan.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Asgamar
Skrivet av ABC, 2022-11-14 20:59:20
Likt en asgam landade förmodligen Ryanair för att ta reda på vad, om något, som varit lönsamt om Flyr haft Ryanairs kostnader. Sen var det nog slut på intresset..
Anmäl inlägget
Vilket möte?
Skrivet av Andreas, 2022-11-14 20:43:11
Vad är källan till att något möte har ägt rum? Allt är väl spekulationer kring att det skulle ha funnits tid över för ett kort möte med Flyr, inte att det faktiskt har skett något möte?

Och varför skulle Ryanair vara intresserade av Flyrs 737 MAX 8 när de själva har 737 MAX 200? Flyrs 737-800 låter i så fall mer rimligt, även om det inte heller känns sannolikt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Pilotshop
Air-BP
HDI
Flygtorgets nyhetsbrev