Skriv ut  

Artemis I på väg till månen

Flygnyheter, Redaktionen, den 17 november 2022
Till slut har NASA:s Orionraket Artemis 1 skjutits upp från Kennedy Space Center i Florida. Airbus har en betydande roll i återresan till månen.
Se uppslutningen:

Mer än 50 år efter den första bemannade månlandningen 1969 planerar NASA återigen en månlandning, och Europa och Airbus spelar en stor roll i projektet. Airbus ansvarar för att bygga European Service Module (ESM), som både driver och manövrerar Orion-rymdfarkosten och förser besättningen med vatten och syre.

Rymdfarkosten Orion består av två huvuddelar: Crew Module med plats för fyra astronauter och deras last, och Service Module, som är installerad under besättningsmodulen.

Artemis I är en obemannad testflygning som inte kommer att landa på ytan utan stanna i månens omloppsbana i upp till 25 dagar för att visa att raketen och rymdfarkosten kan flyga säkert. Rymdresans fokus ligger på framtida Orion-besättningar, eftersom Artemis ll kommer vara bemannad.

I drygt tre veckor ska Orion resa hissnande 2 092 147 kilometer till (och runt) månen innan den återvänder till jorden den 11 december. Det obemannade fartyget kommer att plaska ner utanför kusten i Baja, Kalifornien. Även om inga människor är ombord kommer två högteknologiska dockor att vara de första passagerarna.

Uppskjutningen av Artemis II är för närvarande planerad till 2024.

Airbus har anlitats för att bygga totalt sex europeiska servicemoduler.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

realitet
Skrivet av frans otto , 2022-11-20 18:52:34
skulle man inte ha mätvärden kvar från Apollo programmet? man kände ju redan då till om van allen bältena. Måste ha varit det mest betydande att mäta även då.
Att skydda från gammastrålningen som kräver en halv meter bly, nja det är nog omöjligt med en rymdfarkost som måste vara lätt.
Mån landningarna spelades in i cannon airforce base hangarer, allt målades svart sen är den s.k. månytan fylld med cement, samma backdrop kan ses i olika s.k. landningsställen
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
KSAK
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev