Skriv ut  

SAS fortsatt störst i Norden

Flygnyheter, Redaktionen, den 8 mars 2023
Bättre och bättre siffror. Samtliga de stora nordiska flygbolagen visar på allt fler resenärer ombord under februari. SAS behåller positionen som största flygbolag i Norden samtidigt som alla nu satsar hårt på den kommande sommarsäsongen.

Januari och februari är traditionellt snåla månader för flygbolagen. De senaste siffrorna för februari visar dock på att flyget fortsätter återhämtningen även under de tunga perioderna. Nyligen presenterade Norwegian resultatet för februari som landade på knappt 1,2 miljoner resenärer ombord. Uppåt jämfört med januari. Även Finnair kan visa på att det gick bättre i februari än i januari även om det finska flygbolaget fortsatt plågas av att trafiken till Asien hämmas av flygförbudet över Ryssland: sammanlagt 100 000 resenärer reste från Helsingfors till Asien under februari.

SAS å sin sida tog emot 1, 555 000 miljoner passagerare under februari, drygt 100 000 fler än under månaden innan. Det gör att SAS nu är uppe i cirka 77 procent av de volymer som rådde innan pandemin.

- Trenden med ökad efterfrågan från passagerare fortsatte för SAS och 1,6 miljoner passagerare reste med oss i februari, en ökning med 64 procent jämfört med samma månad föregående år. Vår kabinfaktor fortsätter att förbättras och nådde 71 procent i februari, konstaterade Anko van der Werff, vd och koncernchef för SAS i ett uttalande.
Hos samtliga flygbolag i Norden pågår just nu uppladdningen inför den kommande sommarsäsongen där förhoppningarna är att det ytterligare ska förstärka återhämtningen. Norwegian hade 64 flygplan i trafik under februari och räknar med att vara uppe i 85 kommande sommar, varav 11 ska vara baserade på Arlanda och flyga ett femtiotal linjer. SAS ligger ännu högre med 70 linjer ut från Arlanda kommande sommar. Det är en expansion som pressar respektive flygbolags flygplansflottor hårt och Norwegian men framför allt SAS har tvingats att hyra in avsevärd kapacitet för att klara de ambitiösa sommarprogrammen där SAS bland annat drar igång linjen mellan Göteborg och New York.

- Vi fortsätter att förbereda oss på en aktiv sommarsäsong 2023 och öppnandet av 20 nya sommarlinjer,” säger Anko van der Werff, vd och koncernchef för SAS.
Även Norwegian satsar hårt på att slippa det kaos som bitvis präglade verksamheten under förra sommaren. Leveranserna från Boeing släpar dock efter något så även det norska flygbolaget måste av allt att döma hyra in kapacitet. Trots det är tongångarna positiva.

- Vi ser fram emot och är väl förberedda för den kommande sommarsäsongen. Sommarlinjerna startar i slutet av mars och vi förbereder säsongen genom att fasa in flera nya flygplan och önska nya kollegor välkomna ombord. På det här sättet möter vi den starka efterfrågan som vi nu ser i bokningssiffrorna, säger vd Geir Karlsen.

Siffrorna för februari
SAS: 
1 555 000 passagerare
70,8 % kabinfaktor
 
Norwegian: 
1 173 408 passagerare
83,8 procent kabinfaktor
 
Finnair:
823 500 passagerare
75,2 % kabinfaktor
 
Icelandair:
199 886 passagerare
76,5 % kabinfaktorKommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Blöder
Skrivet av Anders, 2023-03-08 23:04:12
Hur många miljarder blödde ut ur SAS nu senaste kvartalet? Finns det ngt kvar i kassan innan sommarn? Tanka kontant?
Anmäl inlägget
Underlig?
Skrivet av Erik, 2023-03-08 16:30:30
SAS virker helt desperate for å være størst. Flyr med 30% tomme seter. Og förlorar penger hver dag. Norwegian flyr med kun 16% tomme seter, og har redusert kapasiteten om vinteren, for å unngå tap. Hva er best?
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser&FlygExpert, 2023-03-08 13:45:47
Men vilka fina nyheter, som vi kabinpersonal har kämpat för att leverera det våra kunder förväntar sig, vi har en bra prisvärd produkt och service i toppklass. Boknings ingången för sommaren är magisk och kaffet är levererat. Vi har luft under vingarna igen.
Anmäl inlägget
Visst tjänar man pengar
Skrivet av Allan, 2023-03-08 13:19:46
Inrikes i Sverige och Norge. Sas Link med sina 114 pax är lämplig på många ruter.
Anmäl inlägget
Og, tjener man penger på linjene ?
Skrivet av pf, 2023-03-08 11:57:03
Utmaning for begge, særlig sas kommende vintersesong.
Anmäl inlägget
Öppnar 20 linjer och avslutar 40
Skrivet av Pessimist, 2023-03-08 08:46:44
Visst är det bra med positiva nyheter i flygbranschen men när SAS säger att de öppnar 20 nya linjer i sommar när de samtidigt har avslutat 40 linjer jämfört med förra sommaren blir det lite löjligt. Norwegian verkar använda exakt samma informationspolicy som SAS. Jämfört med innan pandemin är antalet linjer för båda bolagen betydligt färre.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev