Skriv ut  

Starka rapporter från Norwegian och Finnair

Flygnyheter, Redaktionen, den 7 september 2023
Två nordiska flygbolag med starka rapporter för augusti. Finnair stannade på just under miljonen medan Norwegian dubblade den siffran.

Finnair kan visa på 969 800 passagerare ombord under augusti vilket är en tillbakagång sedan juli på drygt 8 procent. Kabinfaktorn stannade på strax under 80 procent. Framför allt är det den europeiska trafiken tillsammans med inrikes som håller siffrorna uppe. Den livsviktiga trafiken till Asien går fortsatt kräftgång och ligger i snitt runt 100 000 passagerare per månad. Det stängda luftrummet över Ryssland gör också att flygprogrammet österut måste ta en omväg med längre flygtider och högre kostnader som följd. Sorgebarnet för Finnair är dock flygningarna till USA, 43 100 passagerare är mindre än hälften av de som flyger långlinjerna till Asien.  

Norwegian å sin sida kunde räkna in 2,1 miljoner passagerare under augusti vilket är cirka 200 000 färre resenärer än i juli, en månad som flygbolaget kallat ”enastående”. Trots det är kommentarerna positiva, bland annat tack vare en kabinfaktor på 85 procent på de 80 flygplan som var i trafik.

- Trafiksiffrorna för den här månaden är bra. Med hösten på ingång ser vi att det fortfarande är många som vill flyga till våra populära destinationer, samtidigt som affärsresenärerna återvänder efter sommaren. Höstkampanjerna har tagits emot väl och bokningarna de kommande månaderna ser bra ut, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.
Norwegians flygprogram i augusti påverkades även av ett antal händelser utom flygbolagets kontroll.

- Driften den här månaden påverkades av oförutsedda händelser som stormen «Hans» i Skandinavien och tekniska problem hos flygtrafikledningen i Storbritannien. Jag är glad över att vi kunde sätta in extra flygningar från Oslo till Bergen och Trondheim för att hjälpa resenärer att komma fram till sina destinationer, men även att vi kunde sätta in extra avgångar för att hjälpa passagerare till och från Storbritannien i samband med problemen med flygtrafikledningen där, fortsätter Geir Karlsen.Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

ett bra exempel
Skrivet av thomas , 2023-09-11 19:01:24
Oavsett det är en remarkabel come back Norwegian har gjort, de verkar ha hittat en duktig vd. SAS skulle behöva en lika duktig. Även Finnair har presterat bra.
Anmäl inlägget
Skulder
Skrivet av Leif, 2023-09-09 21:08:46
Sv Thomas. -Norwegian er i stand til å tilbakebetale sine lånegarantier. Mens garantiene til SAS, nok en gang, er sannsynligvis tapt for alltid.
Anmäl inlägget
HEL-LHR-HEL med A350
Skrivet av Fredrik, 2023-09-08 22:34:51
AY har flera olika versioner så de anpassar sig.
Anmäl inlägget
Undrar
Skrivet av Jeff , 2023-09-08 15:45:36
Hur bra är det att flyga A350 mellan London och Helsingfors?
Det verkar gå bra iaf
Anmäl inlägget
vilka flygbolag överlever
Skrivet av thomas , 2023-09-07 17:42:44
Undrar om det är bara de här bolagen som blir kvar efter senhösten?
Norwegians comeback är I och för sig remarkabel, nu skulle de ju kunna betala av alla miljardskulder de tidigare lämnade efter sig
Anmäl inlägget
Kul
Skrivet av Terrtu&Turid Pursrar, 2023-09-07 15:35:06
Trevliga nyheter, men tyvärr kommer vi aldrig att komma ikapp Team Gullan, men silver och bronsplats är bra det också.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev