Skriv ut  

Västflyg nytt flygbolag till Sälen

Flygnyheter, Redaktionen, den 17 november 2023
Trollhättan är den senaste destinationen att få direkttrafik till flygplatsen i Sälen. Det blir den nionde linje till Scandinavian Mountains Airport hittills

Det var den 28 mars förra året som Trollhättan fick tillbaka flygtrafiken, nästan på dagen två år efter att pandemin satt stopp för linjen till Bromma. Därmed ersattes de tidigare flygbolagen, bland andra Golden Air och BRA, men framför var alltså trafiken till Stockholm Bromma tillbaka. Västflyg har i lyckats överleva, imotsats till Skåneflyg som startade samtidigt med trafik från Kristianstad till Bromma
Regionen har ett tämligen stadigt passagerarunderlag på drygt 40 000 passagerare årligen. Upptagningsområdet är också stort och sträcker sig upp till Strömstad och norska gränsen såväl som in i Dalsland och Skaraborg. Nu tar flygbolaget, som använder en Saab 340 från Nyx Air, steget in på en ny marknad och öppnar en säsongslinje mellan Trollhättan och Scandinavian Mountains Airport.

– Det är en rolig dag för flygplatsen och för Västflyg. Trollhättan Vänersborgs Flygplats vill vara en viktig del av vår regions infrastruktur och detta initiativ visar prov på att det finns en stor efterfrågan på lokalflyget i regionen, säger Anna Råhnängen, vd på Trollhättan Vänersborgs Airport.
Sträckan trafikeras torsdagar och söndagar under perioden 21 december 2023 till och med 10 mars 2024. Alla avgångar kommer att drivas med högsta möjliga inblandning av förnybart flygbränsle. Flygbolaget är först i världen med högsta möjliga inblandning av förnybart flygbränsle vilket minskar koldioxidutsläppen med upp till 40 procent, enligt Västflyg. 

- Vi vill ligga i framkant när det gäller omställningen mot ett fossilfritt flyg och detta gör vi genom att alltid använda maximal inblandning av bioflygbränsle på våra avgångar, säger Anna Petre,  vd på Västflyg.
Från Trollhättan är det en relativt kort flygtid till Scandinavian Mountains Airport, cirka 50 minuter. Skidanläggningarna ligger sedan i närhet av flygplatsen.

- Med vår korta transfer ut till skidanläggningarna kan en resenär stå skidklädd med pjäxorna knäppta vid liften bara 2-3 timmar efter avresan. Det är jag säker på att västsvenskarna kommer att uppskatta. Jag tror också att det är unikt på marknaden, fortsätter Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

I och med linjen från Trollhättan har flygplatsen i Sälen nio linjer kommande säsong: från London, Groningen, Amsterdam, Ålborg, Köpenhamn, Stockholm-Bromma, Ängelholm, Malmö och Trollhättan-Vänersborg.Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Västflyg crew
Skrivet av pa, 2023-11-20 10:21:52
Västflyg har svenska piloter och cabin
Anmäl inlägget
Kul
Skrivet av Gh, 2023-11-18 17:46:55
Alltid kul med uppstickare kul att det bär sig
Anmäl inlägget
Inget flygbolag
Skrivet av Reality, 2023-11-18 12:13:55
Nu är ju Västflyg inget flygbolag i klassisk bemärkelse. De säljer biljetter/flygstolar och sen hyr man in verksamheten från en Estnisk leverantör.
Anmäl inlägget
Framgångsrikt?
Skrivet av klas, 2023-11-18 08:53:29
Så Golden Air var ett framgångsrikt flygbolag? Vad heter dom nu? Har jag kanske missat att de bytt namn till Easyjet eller kanske Emirates?
Anmäl inlägget
Helt rätt
Skrivet av BTDT, 2023-11-17 23:45:24
Västflyg har helt rätt inställning till sin lagom växande expansion, det var så Golden Air en gång i tiden började sin verksamhet från Trollhättan , dvs en liten ”overhead” organisation där vinstgivande företagsamhet samt personalnöjdhet låg i framkant och därmed skapades ett framgångsrikt flygbolag.
Anmäl inlägget
Skidklar
Skrivet av Örjan, 2023-11-17 14:39:11
Jag åkte från Bromma och inom 1h efter landning var jag i liften i Hundfjället. Sittplats på buss var förbokad och avgick strax efter landning, anpassad för tidtabellen. Efter 10 minuter i bussen var det dags att byta om och ta på sig pjäxorna som hyrdes i anslutning till liften. Därmed är det inte alls en gåta hur man kan vara skidklar på 2-3h efter avgång.
Anmäl inlägget
Svart hål
Skrivet av klas, 2023-11-17 09:46:48
Flygplatsen i Sälen har varit ett svart hål för staten och kommunerna som satsat i detta projekt. Destinationen Sälen passar inte alls för flygturister då den är helt inriktad på stuguthyrning till barnfamiljer. Hur en anländande passagerare skall vara skidklar efter 2-3 timmar är en gåta. Möjligtvis med en förutbeställd taxi. Hyrbilar finns inte och heller inga bussförbindelser till de 2-3 hotell som finns i hela området. Svårt att ta skotern på flyget.
Anmäl inlägget
sälen flygningar
Skrivet av thomas , 2023-11-17 09:13:32
340 har tyvärr inte så stort lastutrymme
det går inte att få med sig skidor och pjäxor för alla, annars bra distans, men hur lägga tidtabellen för att undvika tomflygningar med så få avgångar.
Kul att BMA linjen verkar fungera, men man ser att de har en del cld på flighter.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Bose
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev