Skriv ut  

Thailand vill köpa fler Gripen

Flygnyheter, Redaktionen, den 2 februari 2024
Royal Thai Air Force vill köpa nya stridsflygplan för att ersätta sin åldrande flotta. På önskelistan står Jas Gripen E, i konkurrens med F-16 Block 70.

Thailands flygvapen RTAF söker 538 miljoner USD från statsbudgeten för att köpa nya stridsflygplan för att ersätta sin åldrande flotta, rapporterar Bloomberg. En kommitté ska nu avgöra om det blir Jas Gripen E eller F-16 Block 70 från Lockheed Martin Corp, sade överbefälhavaren Punpakdee Pattanakul i veckan. Här kan Gripen med sitt lägre pris blir ett intressant alternativ.
 
Thailand har sedan tidigare köpt tolv Jas 39 Gripen, men förlorade ett vid en flyguppvisning 2017. I 2008 beställde de sex Gripen C/D (två ensitsiga och fyra tvåsitsiga)  och 2010 beställdes ytterligare sex Gripen C.   

I veckan kom också nyheten att Tjeckien som idag leasar JAS Gripen går med i F-35-programmet. Tjeckien leasar idag 14 JAS-39 Gripen i ett kontrakt som löper ut 2027. Tjeckien vill förlänga detta kontrakt tills F-35:orna levereras, antagligen 2031.

Tjeckiens JAS-flotta består av 12 ensitsiga och två tvåsitsiga, och används främst för luftförsvar lokalt, men har också haft utlandsuppdrag över bland annat de baltiska staterna och Island. Det första flygplanet levererades till Caslav 2005.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

JAS
Skrivet av Jas tekniker, 2024-02-06 14:09:20
JAS 39 Gripen är fullt NATO anpassad.
Anmäl inlägget
Drömma kan man ju
Skrivet av @thomas, 2024-02-03 15:18:36
Men realistiskt är det inte att JAS Gripen blir en kommerciell success. Flygplanet är väldigt bra, men det spelar mindre roll.
Det är storpolitik som avgör vart man beställar krigsflyplan.
Om det inte var så, skulle USA ha väldigt mycket svårare att sälja dyra F35 som inte är bra på annat än att vara ruskigt dyrt att opereramed
Anmäl inlägget
JAS
Skrivet av thomas , 2024-02-02 13:39:13
Ett fantastiskt flygplan i operabiliteten
Vända på 10 min på en skogsväg av några få man, tankat syre, fuel, missiler, online uppkopplingen till stridsledningen, i varje fall i Sverige, dessutom billigt i jämförelse med allt annat stridsflyg. Undrar om den blir mer natoanpassad nu med den Svenska Nato anslutningen, bör gå att sälja många fler.
Ukraina skulle behöva ett tiotals divisioner JAS med tanke på landets storlek, den är ju byggd för att slåss mot Ryssen.Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev