Skriv ut  

Kabinpersonal vill byta fack till Transport

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 februari 2024
Enligt transportarbetareförbundet har kabinanställda kontaktat dem under en längre tid. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack.

 – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth i ett uttalande på transportarbetaren.se. 
 
Enligt Tommy Wreeth har den svenskstationerade kabinpersonalen i tre olika klubbar kontaktat ombudsmännen på Transports flygavdelning 46. De har framfört att de inte når fram till och inte får hjälp eller återkoppling från tjänstemannafacket Unionen, som hittills organiserat dem, uppger han.
 
Hittills har Transport ordnat möten med flygvärdinnor och flygvärdar vid de tre flygbolagen, varav Norwegian är det största. Ett av bolagen fungerar som bemanningsbolag och förser olika företag med personal.
 
När det gäller övertagandet av kabinpersonalen lutar sig Transport mot att förbundet redan organiserar en rad medlemsgrupper inom flyget, skriver transportarbetare.se. Bland annat flygplanslastare, flygmekaniker, flygtekniker, flygtankare, flygplatskontrollanter, flygplatsarbetare på de mindre flygplatserna och flygcateringpersonal.
 
– Vi vill poängtera att kabinpersonalen kom till oss, vi har inte aktivt varit ute och värvat några medlemmar,  tillägger Tommy Wreeth.Kommentera artikeln
Det finns 15 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bra!
Skrivet av Daniel, 2024-02-20 21:27:12
Det är helt rätt att lämna unionen! Det är ett förbund som bara ser till SAS kabinpersonals bästa. De har aldrig hjälp några andra bolag. Själv arbetade jag för Norwegian och företaget erbjöd ett MYCKET bra avtal, som sedan Unionen förkastade. Att de sedan kom med märkliga bortförklaringar och rena lögner gör att jag ALDRIG kommer att rekommendera kabinpersonal att ansluta sig till Unionen.
Nej FY för Unionen!
Anmäl inlägget
Värdelösa
Skrivet av Olle, 2024-02-19 17:33:32
Man bara älskar den överenskommelse om uteblivna lönehöjningar som Unionen gjorde med arbetsgivarna under pandemin. Vi som medlemmar i Unionen tappade 1 års löneökningar mot andra branscher. När får vi den tillbaka????
Anmäl inlägget
Man kan väl vara medlem i vilket fack man vill?
Skrivet av En admin, 2024-02-19 17:19:48
Frågan är väl snarare om att få arbetsgivarsidan att börja förhandla ett kollektivavtal med Transport istället för Unionen? Jämför gärna Transport och SFF som bägge organiserar flygtekniker.
Anmäl inlägget
Lite fler strejker?
Skrivet av Wallenbom, 2024-02-19 16:14:22
@Flygande. Jag förstår att du som flygande hoppas på lite fler strejker så att allmänheten kan få upp ögonen för er med jämna mellanrum.
Anmäl inlägget
Transport
Skrivet av Facket , 2024-02-19 15:56:58
Vet inte hur avtalet skulle bli hos transport! Men ob, övertid och kanske till och med fyra veckors sommarsemester går att få till. Nu handlar det väl om att försöka undvika 60 timmars arbetsvecka också. Många har också ersättning om man jobbar tex julafton eller nyårsafton!
Anmäl inlägget
Samla alla i samma fack
Skrivet av Flygande, 2024-02-19 15:40:55
Det låter ju perfekt. Bättre att all personal som jobbar på marken och i luften tillhör samma fack.
Transport är ju betydligt starkare förbund än Unionen gällande resultat och konfliktstyrka.
Anmäl inlägget
Njaaa
Skrivet av Gullan Purser&FackExpert, 2024-02-19 15:08:15
Detta handlar nog mest om lågprisbolag och bemanningsföretag med riktigt usla villkor. Det jag har förstått av flickorna och stewards är att de är rätt nöjda med unionen.
Anmäl inlägget
Va'! ! !
Skrivet av Åke B, 2024-02-19 13:51:35
Har man inte ens en medlems T-shirt..... ?
Då måste det vara riktigt illa.
Stackars piloter som måste köpa en tröja....
Vilket skämt.
Anmäl inlägget
SPF
Skrivet av Pilot, 2024-02-19 11:56:53
Dags att någon större aktör samlar piloter.
SPF är en svag förening och har litet inflytande. En dyr fackförening utan något stöd för medlemmar. Ingen strejkkassa, ingen inkomstförsäkring, inte ens en medlems T-shirt.
Anmäl inlägget
Sv Wallenbom
Skrivet av Leif, 2024-02-19 11:32:26
@Wallenbom Klart facket också ansvarar för lön och arbetsförhållanden. Det är ändå de som förhandlar med arbetsgivaren vilka förhållanden som ska gälla. Unionen verkar tro de räddar SAS genom att acceptera försämringar av arbetsförhållanden såsom borttag av städning av flygplan, ingen ersättning vid arbete inpå ledig dag osv.
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Ahl , 2024-02-19 09:50:46
Kan bara hålla med ??
Unionen är ett skämt. Bra jobbat hoppas nu att flera som jobbar i kabinen hoppar av unionen. Dom är totalt värde lösa
Går ur idag ??
Anmäl inlägget
Fackets fel?
Skrivet av Wallenbom, 2024-02-19 09:34:08
@Leif. Så nu är det fackets fel att flygpersonalens löner och arbetsförhållanden är dåliga? Trodde i min enfald att det var marknaden och marknadsekonomi som styrde och ställde?
Anmäl inlägget
Bra!
Skrivet av Leif, 2024-02-19 08:49:05
Unionen är ett jäkla skämt för kabinpersonal. Värdelösa förhållanden i arbetet och inga ambitioner att vilja förändra detta
Anmäl inlägget
Sympatistrejk för Tesla nästa?
Skrivet av ABC, 2024-02-19 08:28:42
Pest eller kolera men har svårt att tänka mig att det kan bli värre än Unionen!? Men med tanke på den meningslösa Tesla-strejken kan det tydligen bli det.
Anmäl inlägget
Reklam
Skrivet av Transport, 2024-02-19 07:48:50
När vi ändå håller på, och imponerande får jag säga:

https://avd.transport.se/avd-46/klubbar/
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev