Skriv ut  

Stora lönelyft för kabinpersonal

Flygnyheter, Redaktionen, den 29 april 2024
En löneökning på 22,3 procent och fyra miljarder svenska kronor i retroaktiv höjning, det är vad världens största flygbolag ger sin kabinpersonal. Flygbolagen har insett att det är ont om bra folk med rätt erfarenhet och de egenskaper som krävs i dagens hårda konkurrens.

Efter tuffa och fleråriga förhandlingar sedan pandemin, har nu kabinpersonalen på världens i särklass största lågprisflygbolag Southwest Airlines, fått igenom sina krav. Avtalet innebär en direkt löneförhöjning med 22,3 procent och dessutom har fyra miljarder SEK avsatts i retroaktiv höjning baserat på hur mycket var och en flugit under de år som förhandlingarna tagit. Dessutom införs ett system med betald graviditets-och föräldraledighet som är unikt för USA. Därmed blir Southwests kabinanställda de bäst betalda i USA. 
 
Lufthansa ger sina 19 000 kabinanställda en höjning på 17,4 procent effektivt över tre år. Därutöver får de en unik inflationskompensation om 3000 euro var, samt förbättringar i olika tillägg. Amerikanska Delta ger alla sina anställda del i en vinstdelning, efter rekordvinst, avsatt i en pott på drygt 15 miljarder SEK och därtill en lönehöjning på minst fem procent för att nå vissa miniminivåer globalt.
 
Löneökningarna kommer inte som en chock för flygbolagen, åtminstone inte för de som gjort goda vinster. Dessutom fick piloterna rekordhöga höjningar 2023, efter förhandlingar som pågått sedan pandemin. Efter dessa förhandlingar fick Uniteds piloter 35–40 procent mer betalt över fyra år och American Airlines gav sina piloter ett påslag på 21 procent direkt och 46 procent upp totalt över fyra år.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Teknik
Skrivet av Mark Anställd, 2024-04-29 12:24:40
Bara hoppas det slår igenom på andra personalgrupper ochså, det är brist på teknisk personal, bara kolla platsannosena här. Stora pensionsavgångar närmaste åren och knapp ngn påfyllnad underifrån. Vad hjälper det om dom flygande har bra lön om det inte fins ngn som kan skruva på planen.
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser&AvtalsExpert, 2024-04-29 12:02:19
Vilken början på veckan, vi säkerhets & kaffe experter är verkligen värda en slant nu, vi har kämpat i motvind ett tag. Vårt yrke är verkligen alltför underskattat med allt vi skall kunna. Man kan verkligen säga att vi är flygande brand, säkerhets och kaffe ingenjörer med purrpurr färgat läppstift, Detta var verkligen en toppen nyhet.
Anmäl inlägget
Det är bra nyheter!
Skrivet av PP, 2024-04-29 10:32:06
Om flygpersonalen har en bättre lön kommer det att resultera i mer medarbetarnöjdhet och därmed bättre service för passagerarna och följaktligen större vinster för flygbolaget. Alla vinner med en smart lönepolitik.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev