Skriv ut  

Embraer konkurrerar med Airbus och Boeing

Flygnyheter, Redaktionen, den 3 maj 2024
Brasilianska Embraer visar nu musklerna, stärkta av den senaste tidens framgångar, och undersöker möjligheterna att ta fram en ny narrowbody med lång räckvidd i samma storlek som Boeing 737 och Airbus A320.

Enligt Wall Street Journal letar Embraer efter finansiärer för att kunna konkurrera direkt med Boeing och Airbus i narrowbody-segmentet som är mycket viktigt för de båda tillverkarna. Boeing och Airbus har skapat ett duopol för stora jetflygplan och har dominerat branschen i nästan tre decennier. Konkurrens från världens tredje största flygplanstillverkare är därför välkommet på marknaden.
 
Embraer är idag specialiserat på regional- och affärsjetflygplan, men man menar att man har både den tekniska kunskapen och tillverkningsmöjligheterna för att ta fram nästa generations narrowbody. Embraers senaste och största modell, E195-E2, kan ta upp till 146 passagerare. En ny narrowbody skulle direkt konkurrera med Airbus bästsäljande A320-familj och Boeings 737-MAX.   
 
Det vore givetvis ett riskabelt projekt; att lansera en ny modell kostar tiotals miljarder dollar och framgång är inte garanterad. Kanadas Bombardier gjorde ett försök med sin C-serie, men det slutade med att man sålde modellen till Airbus som döpte den till A220. Men samtidigt kan tidpunkten kanske inte bli bättre, i svallvågorna av all turbulens kring Boeing och alla problem med 737-MAX.
 
Embraer kom ut starkt efter pandemin och återgick till en vinst på 164 miljoner dollar 2023 när det ökade leveranserna av nya flygplan. Oderboken är den största på sju år, enligt analytiker. Embraer driver även en försvarsdivision som levererar militär utrustning, såsom lätta attackplan och transportflygplan.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Embraer och ny narrowbody
Skrivet av Mr €, 2024-05-06 12:33:17
Det gäller att hitta en lucka i marknaden. Tex en 200 sits plan optimerat för korta flygningar på 1-4.5 hr med mycket låg startvikt och pris. Tillräcklig räckvidd för att precis gå OSL-Malaga
Anmäl inlägget
kinesiska flygplan
Skrivet av @Reine, 2024-05-05 14:36:58
kommer inte att certifieras av EASA eller FAA på länge.
Tycker det låter bra att Embraer vill bygga större flygplan.

Airbus bhöver en seriös konkurrent. Det är Boeing knappast i nuläget.
Anmäl inlägget
C919
Skrivet av Reine , 2024-05-04 15:24:30
Det är ju alltid bra med konkurrens men i detta fallet så tror jag att Embraer bör hålla sig till tillverkning av regionalplan. Om Kineserna lyckas att börja ta marknadandelar för sitt C919 så bli det 3 tillverkare av samma storlekstyp. Det är tveksamt om det finns plats för 4 tillverkare. Men jag har haft fel förr. ??
Anmäl inlägget
Boeing
Skrivet av Hakaol, 2024-05-03 10:53:41
Vore välkommet med en tillverkare till . Boeing till exempel verkar ha stora kvalitetsproblem.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev