Skriv ut  

Norra Europas största producent av förnybart flygbränsle

Flygnyheter, Redaktionen, den 24 maj 2024
Preem bygger om sitt dieselraffinaderi i Lysekil och blir norra Europas största producent av förnybart flygbränsle. ”Det här är omställningsarbete på riktigt”, säger Fredrik Kämpfe i ett uttalande på transportföretagen.se.

Ombyggnationen av Preems anläggning i Lysekil påbörjas år 2024 och planeras att stå klar 2027, och förväntas ge Preem ytterligare 1,2 miljoner kubikmeter förnybar produktionskapacitet. Detta kan jämföras 2023 års totala kapacitet om cirka 530 000 kubikmeter per år. Bränslet ska framställas av förnybara råvaror, så som rapsolja, tallolja och animaliska fetter.
 
De flesta är idag överens om att det är viktigt att snabba på bränslebytet från fossilt till fossilfritt flygbränsle (sustainanable aviation fuel, SAF). SAF reducerar koldioxidutsläppen med ca 80 procent ur ett livscykelperspektiv.
 
– Förnybart flygbränsle är A och O för flygets fossilfria omställning och nu finns EU regler som säger att 2050 ska 70% av EU flyget vara fossilfritt. För att klara av detta mål måste vi kraftigt öka produktionen av det hållbara bränslet. Därför är denna satsning mycket viktig för flygets omställning, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen flyg, i en artikel på transportföretagen.se.
 
– Vår bedömning är att flygets omställning står och faller på att EU och medlemsländerna gör allt man kan för att tillsammans med flyg- energi- och bränsleindustrin snabbt skala upp tillverkningen av SAF. Nu visar Sveriges regering vägen framåt och vi vill nu se mer av samma vara för att sätta riktig fart på flygets fossilfria omställning, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen flyg, i samma artikel.
 
– Det här är omställningsarbete på riktigt och på ett sätt som ger oss bättre tillgänglighet och sänker utsläppen på samma gång. Man önskar ju att alla partier ställer sig bakom målet fossilfritt flyg och avskaffar alla nationella styrmedel som inte bidrar till omställningen, som till exempel flygskatten som inte har någon koppling till utsläppsminskning utan bara drar pengar från svenska flygpassageraren till staten, säger Fredrik Kämpfe.
 
 Bifogade dokument och länkar
Vemco - flygmotorolja till rätt pris!
Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev