Skriv ut  

Flygbolag fyllde 83,4 % av sina platser

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 juli 2024
International Air Transport Association (IATA) har släppt data för den globala flygtrafiken i maj 2024. Siffrorna visar en ökning med 10,7 procent i den totala efterfrågan, mätt i intäktspassagerarkilometer (RPK), jämfört med maj 2023. Men IATA:s generaldirektör uttrycker också missnöje över den europeiska trafikledningen och den stora mängden försenade flygningar.

I maj 2024 upplevde alla regioner en rejäl tillväxt på internationella passagerarmarknader jämfört med maj 2023, med kabinfaktorer som ökade i alla regioner utom Nordamerika. Den totala flygkapaciteten, mätt i tillgängliga sittkilometer (ASK), ökade med 8,5 procent jämfört med föregående år (YoY). Kabinfaktorn i maj var 83,4 procent (+1,7 ppt jämfört med maj 2023), en rekordhög nivå för maj. I Europa ökade trafiken med 11,7 procent, kapaciteten ökade med 11,3 procent och beläggningsgraden var 84,7 % (+0,3 ppt jämfört med maj 2023).
 
Globalt ökade efterfrågan på utrikesflyg med 14,6 procent jämfört med maj 2023. Kapaciteten ökade med 14,1 procent på årsbasis och kabinfaktorn förbättrades till 82,8 procent (+0,3 procentenheter i maj 2023).
 
Den globala inrikestrafiken steg med 4,7 procent jämfört med maj 2023; Kapaciteten ökade med 0,1 procent på årsbasis och kabinfaktorn var 84,5 procent (+3,8 ppt jämfört med maj 2023).
 
Willie Walsh, IATA:s generaldirektör, kommenterade: 
– Säsongsresandet ökade med nästan 6 procent och tillväxttrenden visar inga tecken på att avta. Flygbolagen gör allt de kan för att säkerställa smidiga resor för alla resenärer under den hårt belastade sommarperioden.
 
– Men våra förväntningar på flygtrafiktjänster testas redan. Med 5,2 miljoner minuters förseningar av flygledningstjänsten i Europa redan innan högsäsongen börjar, är det tydligt att Europas leverantörer av trafiktrafiktjänster (ANSP) har olösta utmaningar. Och de 32 000 flygförseningarna under Memorial Day-helgen i maj visar att utmaningarna kvarstår även i USA.
 
– Flygbolagen är ansvariga inför sina kunder; ANSP måste också vara det. Servicenivån är avgörande för deras flygbolagskunder och för miljontals resenärer. Vi behöver alla att de gör sitt jobb effektivt, avslutade Willie Walsh.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev