Skriv ut  

Även Norwegian kämpar

Flygnyheter, Redaktionen, den 7 juli 2024
SAS firar en ökning av passagerarantalet med tre procent, men Norwegian sänker sina resultatförväntningar för 2024 på grund av minskad efterfrågan och att de nya löneavtalen för piloter landade på en högre nivå än väntat.

SAS flög 2,5 miljoner passagerare i juni, vilket är en ökning med 3 procent jämfört med samma månad ett år tidigare. Kapaciteten ökade med 8 procent och RPK (passagerarkilometer) ökade med 8 procent, jämfört med juni 2023. Kabinfaktorn för juni var 81 procent.
 
– Vi är glada att gå in i sommarsäsongen med ett växande antal passagerare och en stark regularitet på 99,1 procent. Under juni invigde vi även en ny rutt till Atlanta, säger Anko van der Werff, vd och koncernchef för SAS.
 
Norwegians siffror matchar SAS med 2,6 miljoner passagerare i hela koncernen, vilket är en ökning av Norwegians passagerarsiffror med 11 procent jämfört med juni förra året och en ökning med sex procent för Widerøe. Men ändå justerar flygbolaget ned sina resultatförväntningar för 2024. 
– Norwegian har haft en liten minskning av intäkt per passagerarkilometer och kabinfaktor som framför allt beror på en kapacitetssökning på de längre flygningarna, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.
 
Enligt Norwegian beror de sänkta resultatförväntningarna framför allt på fyra faktorer: en svagare efterfrågan under andra kvartalet med en minskning av både kabinfaktor och yield (intäkt per passagerarkilometer), en lönejustering för piloter som blev högre än väntat, försenade flygplansleveranser från Boeing som har tvingat bolaget att hyra in extern kapacitet och slutligen den svaga norska kronan.
 
Även Air France-KLM har varnat sina investerare om att tuffare tider väntar. Flygbokningar till och från Paris har varit lägre än förväntat under sommaren, troligen på grund av en rädsla för att OS ska kapa kaos i den franska huvudstaden.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ordet "kämpar" blir det feil.
Skrivet av pf, 2024-07-09 16:11:09
Norwegian nedjusterer årsresultatet fra ca 2,6 Milliarder kr til 2,1 Milliarder kr. Det er fremdeles et meget solid resultat !

Videre, det kan jo godt hende, selvfölgelig, at forventet resultat må justeres utpå hösten. Det kan jo også hende at det justeres oppigjen !
Anmäl inlägget
Svagt för Norwegian och SASi
Skrivet av klas, 2024-07-07 21:38:34
Både SAS och Norwegian missar målet i passagerartillväxt och beläggning, Båda har ökat kapaciteten men inte lyckats locka kunder. För SAS (för er som inte läser pressmeddelanden) är det illa med långdistans som minskar trots större utbud (ASK). SAS blöder vidare och långlinjer ryker (som för Norwegian) och vi kommer att få se en effektiv matning av kunder till AMS och CDG.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev