Skriv ut  

Airbus har också problem

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 augusti 2024
Medan Boeing rullats i tjära och fjäder i media, har Airbus kunnat ducka undan dålig publicitet. Men problemen växer snabbt även hos Airbus, och leveransförseningar leder till avbokningar och skadeståndskrav. Jan Ohlsson tittar närmare på hur brist på motordelar och andra reservdelar drabbar världens flygbolag.

Flygbolag efter flygbolag drar ned på trafiken till följd av tekniska problem och försenade leveranser från såväl Boeing som Airbus. Brist på piloter påverkar också. Följdverkningarna är bland andra att äldre flygplan om möjligt får vara kvar och wet-leasebolagen har glada dagar. A319 har fått en renässans, liksom äldre A320 hos bolag som får vänta på neo, till exempel Vueling. Detsamma med Boeing 737–800, i väntan på MAX. Men den verkliga smällen får resenärerna ta. Biljettpriserna har stigit, genom minskad konkurrens, vilket lett till ökade vinster för flera flygbolag, trots deras krokodiltårar. Men minst ett stort flygbolag har nu gått i konkurs till följd av P & W-motorerna.
 
Hos Airbus ligger alltså felen inte främst hos Airbus själva, utan främst hos motortillverkaren Pratt & Whitney. Upp till 45 A320/321neo har till exempel parkerats tidvis hos Wizz i väntan på reservdelar. Nästa år räknar man med endast 35, men det handlar om mångmiljonbelopp i kostnader och förlorade intäkter. Swiss räknar med att upp till fjorton A220-300 tidvis kommer stå still i väntan på motordelar och tillägger bistert att situationen inte kommer bli bättre förrän tidigast 2027. Det här börjar likna den situation man tidigare hånade Sovjetunionen för. Man behövde fyra flygplan för att hålla två i trafik.
 
För A220-300 har det lett till att flera flygbolag börjat förlora tålamodet och avvecklar typen. Det gäller främst mindre flygbolag, som i A220 ser en ideal arbetshäst från mindre länder som senaste åren förlorat mycket trafik och där A220 kan tjäna som non-stopmaskin med både C och M-klass. Detta hotar spela rivalen Embraer 190E2 i händerna, men även de har fått motorproblem, som till exempel fått TUI Belgium att tvingas ställa in charterserier från Bryssel, mitt i högsäsongen.
 
Cyprus Airways skulle satsa helt på sex beställda A220-300. Nu överväger man avbeställa alla A220 och ta in fler A320 i stället. Egyptair sålde av sina tolv A220, efter bara några år i tjänst. Air Tanzania har fyra, men endast en är flygduglig. Air Austral har fått ställa sina två, vilket lamslår regional feeder-trafik. Rumänska Animawings skjuter upp en nysatsning på reguljärtrafik ett år, i väntan på tolv A220. Flygplanstypen A220 var annars på väg mot succé, där den hos JetBlue och Breeze i USA till exempel slår ut tidigare Embraer 195. Nu ser vi i Europa Air Serbia nysatsa på mindre flygplan på fler Europalinjer. Valet föll på Embraer 195E2.
 
Lufthansas koncernchef Carsten Spuhr menar att Lufthansagruppen räknar med att förlora 5,7 miljarder SEK i intäkter varje år på försenade leveranser från Airbus och Boeing.
Lite större bolag kan lättare lösa problemen, genom att ha fler A220 än de behöver tillgängliga, till exempel Air Baltic. Men för de mindre flaggflygbolagen och uppstartsbolag kan situationen leda till ruin, under känslig uppstartsfas. Embraer vädrar morgonluft, trots att man inte är helt befriade från problem. Beställningarna av ERJ 190 och 195E2 samt nya Embraer E175E2 har fått ett lyft. Kinesisk flygindustri ser också ett ökat intresse. För äldre A319 kan det leda till nya uppdrag i stället för skrotgården; andrahandsvärde och leasingavgifter stiger.
För Airbus leder detta till ett ökat antal skadeståndskrav, bland annat i form av rabatter för att behålla order, något som man dessutom måste dra med motortillverkaren. För Boeing ligger i stort sett alla krav på dem själva. Nyligen lämnade Alaska Airlines tillbaka den Boeing 737MAX-9 som tappade en dåligt pluggad extradörr i den spektakulära incident som i sig krävt miljardskadestånd. Samtidigt beställde dock Alaska Airlines i stället tio nya Boeing 737MAX-10, till ett pris som inte angavs, men nog var mycket lågt.
 
Flera flygbolag i Sydostasien sneglar nu mot Kina, bland annat Vietnam och Malaysia. Världens största flygplansmarknad är Kina själva, även Indien är en jättemarknad. Men även Ryssland kan komma att plocka ströorder, som nu några MC-21-301 till Syrian Air, som hittills främst hållit sig till Airbus.
 
Värst drabbade så långt, är indiska lågprisbolaget Go First, som startades 2021. De skyller sin konkurs i maj månad, på just sina P & W-utrustade, leasade, 56 Airbus 320neo, som nu frigörs till nya kunder, likt de sju drygt tioåriga A320ceo bolaget också hade. En stämning mot P & W är under behandling, i indisk domstol. 



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

"Expert"??
Skrivet av P&W, 2024-08-22 22:28:27
Man undrar om de sk."experterna" är köpta av Airbus. Airbus har köpt Bombardier's konstruktion,
och därmed också tagit över ansvaret för planet.

Frågor på det - "Experten"?
Anmäl inlägget
Boeing och Airbus
Skrivet av Jan Ohlsson, 2024-08-22 15:46:38
I korthet ligger Boeings tillkortakommandet mest inom egen tillverkning och sammansättning. Airbus säljer plan med certifierade motorer, så de har inte sålt undermåliga plan. Det är ju P&w som inte får fram delar. A220 däremot har bara en motortyp, men är ju också en inköpt flygtyp från början konstruerad i Kanada.
Anmäl inlägget
Blåst
Skrivet av P&W, 2024-08-21 17:56:14
"Experten" tror jag inte riktigt vet hur det går till vid fpl. köp. Airbus kan inte sälja plan, med vetskapen om opålitliga motorer. Ansvaret ligger hos Airbus. "Experten" kanske kan berätta om vilka övriga motoralternativ det finns till A220.
Anmäl inlägget
M-klass
Skrivet av Magnus Max, 2024-08-21 09:29:20
Jan Ohlsson har fel i detta avseende. SAS hade tidigare tre s.k. compartment i sina kabiner i sin flotta dvs F (First Class), C (Business Class) och M (ekonomiklass eller turistklass). Personalen kallade M-klasskunderna för "Monkeyklass" eftersom personalen ombord inte var särskilt kundorienterade. Det Jan Ohlsson talar om som "olika sorters ekonomiklass" är inte "compartment" utan det som kallas bokningsklass. Rätt skall vara rätt. Numera finns även SAS Plus som ett compartment.
Anmäl inlägget
Korrigeringar
Skrivet av Jan Ohlsson, 2024-08-20 16:20:57
M klass är en av många bokstavsbeteckningar på olika sorters ekonomiklass och kom före Monkey-förtalet. Kunden kan ofta välja motortyp. Men tillverkarna är inte underleverantörer på samma sätt. Reservdelar till dem levereras ju primärt inte till t ex Airbus. Juridiskt komplicerat alltså. De är certifierade och godkända som typ.
Anmäl inlägget
Expert?
Skrivet av Lasse, 2024-08-20 12:28:20
Självklart har även Airbus ett ansvar, att deras kunder får användbara plan. Att enbart skylla på underleverantörer är knappast trovärdigt.
Att fortsätta att sälja plan med opålitliga motorer, liknar mer bondfångeri.
Anmäl inlägget
Föraktfullt
Skrivet av Magnus Max, 2024-08-20 09:47:49
M-klass kan härledas från ett gammalt anrikt flygbolag i Skandinavien där flygpersonalen föraktfullt kallade ekonomi eller turistklass för "Monkey-klass".
Anmäl inlägget
M-klass?
Skrivet av Andreas, 2024-08-19 18:44:57
Vad är M-klass?

Det heter väl så här på branschspråk?
Business: C-klass
Premium Economy: W-klass
Economy: Y-klass
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
MFK
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev