Skriv ut  

"Brott mot flygsäkerheten måste beivras"

Debatt, Lars-Åke Göthe, den 24 oktober 2012
Thomas Salme lurade ett flertal europeiska flygbolag med sin förfalskade pilotlicens. Att han lyckades med det är illavarslande för dagens flygbransch. Det skriver Lars-Åke Göthe, tidigare trafikpilot och flygläraren som bland annat hade Thomas Salme som elev, i ett debattinlägg.

Piloter

Medieintresset kring boken “En Bluffpilots Bekännelse”, om den svenske piloten Thomas Salme som flög passagerarplan i tretton år utan licens, har hängt upp sig på Salmes påstått plumpa karaktär. Den allvarliga kritiken som boken riktar mot flygbranschen och dess bristande säkerhet har tyvärr flugit under den mediala radarn.
         
Somliga verkar se Salme som en företagsam yngling som lyckades lura en stelbent byråkrati. Andra menar kanske att hans flygande var lite som att köra bil utan körkort.

Vad spelar det för roll att någon liten stämpel saknades? Ingenting hände ju.

Men uppgifter som nyligen framkom om flygkraschen i Jaroslavl, där
hockeymålvakten Stefan Liv dog för drygt ett år sedan, understryker faran med okvalificerade piloter. Skulden till varför planet kraschade har lagts på de två piloterna som ska ha bromsat planet innan det skulle lätta. Båda piloterna påstås sakna utbildning på den aktuella flygplanstypen och ryska myndigheter har anklagat ledningen för charterbolaget för att medvetet ha använt piloter utan genomförd utbildning och utan giltiga behörigheter.

Salme var, som tur är, aldrig involverad i någon flygolycka. Det betyder dock inte att han var kvalificerad att flyga. Han gick den grundläggande trafikflygarutbildningen - jag var faktiskt själv en av hans instruktörer! - men ett berättigat krav på varje pilot inom kommersiell flygning är att man också genomgår en omfattande utbildning på den flygplanstyp som används. Det gjorde inte Salme.

Istället ansåg han sina flygkunskaper tillräckliga efter att han på egen hand spenderat ett antal timmar i en flygsimulator för att sedan förfalska sin licens för den nödvändiga typbehörigheten.
         
Det var en förfalskning av så usel kvalitet att hans bluff aldrig borde tillåtits lyfta. Att den ändå gjorde det är ett skrämmande bevis på hur det fungerar i dagens flygvärld, där lågprisbolagen alltför ofta ser genom fingrarna på kvalifikationerna hos kontraktspiloterna de anställer.

Bland många småbolag förekommer ett nästan symbiotiskt förhållande mellan de som är villiga att fuska med dokumentationen och de som ska kontrollera den. Det är denna typ av subkultur som möjliggjorde att Salme kunde genomföra sitt bedrägeri. (Flygchefen för det turkiska bolag där Salme jobbade de sista åren visste enligt boken att Salmes licens inte var giltig.)

Själv har jag varit inblandad i utbildningar av piloter sedan 1970-talet, och har bland annat jobbat flera år i Indien. Som kontrollant i det systemet blev jag flera gånger uppmanad att kanske “tänka om” efter att ha underkänt piloter i tester. Efter ett allvarligt haveri i Indien för några år sedan började myndigheterna kontrollera alla indiska flygcertifikat. Det uppgavs då att 14 piloter saknade behörighet.

Salme-historien och Jaroslavl-tragedin visar hur utbrett problemet är, och det finns skäl att varna för framtida utveckling. Flygindustrin befinner sig under en extrem kostnadspress och runt om i världen finns det allt fler bolag beredda att spara där man definitivt inte borde spara. Man utvecklar lätt en kultur där varje utgift ses som något som till varje pris måste undvikas och där “smarta” lösningar välkomnas.
         
Kontrollansvaret för de anställdas behörighet ligger primärt hos flygbolagen, varför systemets effektivitet står och faller med bolagens kultur och rutiner. När bolag tvingar den anställde att utföra arbete denne inte fått utbildning för, eller, som i extremfallen, inte ens är behörig att utföra, sprids denna attityd nedåt i bolaget. Om inte den operativa ledningen i bolaget bryr sig, varför ska den anställde eller arbetssökande då göra det?
         
Salmes straff - låga böter och ett års flygförbud - lär knappast avskräcka någon från att göra vad han gjorde. Enligt uppgift blev Salme något år efter hans arrest till och med erbjuden en ny tjänst som pilot. Inga av de flygbolagen han flög för har bestraffats eller fått böta på grund av historien.

Det är naturligtvis fel. Brott mot flygsäkerheten måste beivras på ett sådant sätt att det aldrig kan uppstå en lönsamhetskalkyl. Flygsäkerhet kostar tid och pengar, och det måste det få göra. Annars hamnar vi i en sits där vi lägger vårt väl och ve i händerna på okvalificerade piloter som Thomas Salme.
 
Lars Åke Göthe
fd trafikpilot, flyglärare och kontrollantKommentera artikeln
Det finns 15 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@Dan
Skrivet av Styrmannen, 2012-10-27 16:55:00
Jag jobbar på SAS och kan dementera att kaptenerna inte genomför lagstadgad träning för att kunna flyga i högersits. Detta genomförs varje halvår i simulator där ett antal moment skall tränas/genomföras med kaptenen i vänstersits. Så har det varit under många, många år.
Anmäl inlägget
Salme
Skrivet av Sten Erlandsson, 2012-10-27 09:44:37
Vad man kanske inte tänker på är att flygplanet inte är försäkrat fullt ut eftersom "piloten" saknade behörighet att flyga planet och vad hade hänt vid en olycka om försäkringen inte hade betalat .Flygchefen Mr Bayram borde ha blivit straffad eftersom det är innom hans ansvarsområde att se till att all personal har den behörighet som krävs för att utföra sina arbetsuppgifter,men som vanligt så händer det ingenting om man har de rätta kontakterna i Turkiet.
Anmäl inlägget
försvåra förfalskning?
Skrivet av Vertigo, 2012-10-27 08:24:22
Ett första steg borde rimligen vara att göra om både flyg och medicinskt certifikat till ett mer svårförfalskat dokumen. som t-ex. pass, körkort. I dagens läge kan man mer eller mindre förfalska sina certifikat genom att avända diverse data program. Stoppa fifflandet av flyg timmar är dock svårare....
Anmäl inlägget
"SAS har råd"
Skrivet av Captain Dead Tired!, 2012-10-27 07:55:55
Klart SAS ansett sig ha råd, då man aldrig konkurrerat på lika villkor som andra bolag. Vi skattebetalare betalar för SAS-kalaset, där styrmän tjänar mer än kaptener på andra svenska bolag på samma typ av flyg.
Anmäl inlägget
RE/ Bra förutom en mening
Skrivet av Lars Åke Göthe, 2012-10-25 16:07:40
Hej B
Du har delvis rätt, meningen blev för generell. Men jag påstår inte att kraven skulle vara lägre för vissa bolag än för andra då varje bolag äger rätt att sätta sina egna regler förutsatt de uppfyller myndighetens krav. SAS har under många perioder haft de lägsta flygtidskraven av alla "etablerade" bolag därför att man ansett sig ha råd och kompetens att internutbilda.


Anmäl inlägget
Lågprisbolag
Skrivet av Hej, 2012-10-25 13:41:01
Samtidigt är ju alla lågprisbolag en skam för flygvärlden. Dom har suddat bort allting som hade med någon form utav värdighet att göra.
Det som låter lågprisbolagen fortsätta är mmöjligheten att "double-dippa" leasing. Inget lågprisbolag är ju kärrorna själva. Som tur är ska man väl ta till lite krafttag mot den sk double dippingen.
Anmäl inlägget
Tandlöst
Skrivet av ZIggy, 2012-10-25 07:44:45
CAA i Europa, och i Sverige är tandlösa. Allt Svartflyg som förekommit.
Salme och andra Filuer i branschen som figurerat sedan 70 talet Det får mig osökt att tänka på den "SYMBIOS" som figurerat mellan vissa personer som figurerat både i gråskala och på fel sida, och personer anställda på myndigheten som ska kontrollera dessa. Undrar hur det skulle sett ut i USA med FAA?
Anmäl inlägget
Det finns mycket skit under mattan,,,
Skrivet av Mr parker P51, 2012-10-25 07:42:28
Klockrent inlägg av mr spakfylla.. Sas pilot med 1% får inget straff? Med dagens konkurrens så loggas det för att uppfylla minikraven.Många flygbolag kontrollerar aldrig flygtid.I bästa fall de 3 sista sidorna.Detta gäller sjukvården och läkaryrket också ska ni veta (BAKGRUNDSKONTROLL)
I denna branch av avundsjuka och spänvings komplex så är det oftast kollegor som ringer alarmklockan till DO när någon kollega börjat med lite för mkt tid i boken.
Anmäl inlägget
SAS träning
Skrivet av Dan, 2012-10-25 06:16:04
Ett av de bolag jag tidigare jobbat för, SAS, hoppar också över viss lagstadgad träning t ex träning för att kvalificera sig att flyga från både höger och vänster sitts. Det skall göras träning och check för att kvalificera sig till detta, dock görs bara checken och alltså ingen återkommande träning..... bara ett av flera exempel...
Anmäl inlägget
Spakfylla
Skrivet av mamma, 2012-10-25 00:41:20
Och vissa piloter kommer berusade till jobbet.
Anmäl inlägget
Bra förutom en mening
Skrivet av B, 2012-10-24 20:23:37
"där lågprisbolagen alltför ofta ser genom fingrarna på kvalifikationerna hos kontraktspiloterna de anställer."


Med den meningen, rena förtalet så faller hela artikeln i trovärdighet. Bra skrivet men det är som en reklamartikel för SAS och rent pinsamt att påstå att lågprisbolag har lägre krav på sina piloter.
Möjligen SMÅ skumma bolag men inte de stora jättarna.
Anmäl inlägget
parkerpen
Skrivet av anonym, 2012-10-24 19:52:49
Vet att på 80-90 talet figurerade termen parker-pen bland flygstudenter när det gällde att logga tid som man inte flugit.
Hur utbrett detta var låter jag vara osagt.
Anmäl inlägget
Nja
Skrivet av M, 2012-10-24 18:40:38
Jag känner ingen som fifflar med loggböcker. Visserligen går det ju men man måste vara ganska duktig på att hitta på historier och veta hur lång tid det tar att flyga mellan A och B. T.ex. UK's CAA kontrollerar fysiskt alla loggböcker när det är dags för ATPL certifikat. Timmar har dock mindre relevans idag än förr. Idag är det om du är villig att betala Type Rating som är det väsentliga.
Anmäl inlägget
Moment 22
Skrivet av Anonym, 2012-10-24 18:09:05
Allting är bara ett moment 22, ingen vill anställa någon med låga timmar men hur ska en nyutbildad pilot få sina timmar? Man kanske fuskar med loggböcker m.m.
Som svar på tidigare kommentar.
Anmäl inlägget
Fiffel i loggböcker?
Skrivet av Student, 2012-10-24 13:25:56
Hur vanligt är det att piloter fifflar med loggböckerna inför intervjuer?
Det krävs väll ibland att man ska ha uppnått ett visst antal timmar innan man kan bli uppgraderad, eller för att få komma på intervju.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev