Skriv ut  

Ryanair största flygbolag i flera europeiska länder

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 oktober 2012
I ett flertal europeiska länder är Ryanair det största flygbolaget, oavsett om det finns ett inhemskt flygbolag. I vissa länder flyger det irländska flygbolaget två tredjedelar av kapaciteten.

Ryanair

Ryanair är det flygbolag som på allvar tagit till sig tanken på det öppna Europa och trots återkommande gräl med olika EU-myndigheter är det Ryanair som är bäst på att utnyttja den gemensamma marknaden. I dagsläget har flygbolaget trafik på 27 europeiska länder och flygplan och besättningar baserade i 12 av dem, det rapporterar sajten anna.aero i en analys.
         
På hemmamarknaden fortsätter initiativet att ta över statliga Aer Lingus, vilket skulle göra Ryanair till dominerande flygbolag på Irland med 80 procent av marknaden, dessutom med tillgång till ett långlinjenät. Men Ryanair är redan det största och dominerande flygbolaget i en hel rad andra europeiska länder. I Slovakien, Litauen och Ungern, som saknar ett eget nationellt flygbolag är dominansen lätt att förklara; avsaknad av riktig konkurrens. Det gör att i Slovakien är det Ryanair som flyger nära 67 procent av alla flygstolar som produceras.  I Ungern har Ryanair 23 procent av marknaden, är största flygbolag i landet, något som man åstadkommit på den korta tid som gått sedan det nationella flygbolaget Malev gick i konkurs i början av året.
         
Liknande, om inte riktigt så höga siffror går att hitta också på andra håll i Europa: Irland 40 procent av stolskapaciteten, Malta 27 procent, Belgien 23 procent, Italien 20 procent och så vidare.
         
Riktigt intressant blir det i länder som Polen, där har Ryanair 23 procents marknad, trots konkurrens från bland annat statliga LOT och lågkostnadsbolaget Wizz. Det gör det irländska bolaget till största flygbolag i Polen. Samma sak i Spanien, trots en hård konkurrens från både Iberia och Vueling är Ryanair det största flygbolaget i Spanien om man räknar stolskapaciteten. Ryanair ligger på 20 procent medan Iberia har 16 procent.
         
Den situationen kan uppstå i två andra europeiska länder med vacklande nationella flygbolag, Belgien och Italien. Där ligger Ryanair idag på andra plats och närmar sig snabbt förstaplatsen.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Grattis Europa
Skrivet av !?, 2012-10-29 16:09:06
Att Ryanair snart är störst visar på idiotin hos Eu medborgarna! När man inte inser vad det gör mot marknaden när man tillåter fuskande bolag som Ryan fortsätta. Då är det redan förlorat. Kapitalet vann o arbetaren förlorade!
Grattis igen Europa!
Anmäl inlägget
Grattis!
Skrivet av mamma, 2012-10-26 18:27:52
Ryanair är det mest framgångsrika bolaget i Europa trots alla besserwissers som hånskrattade i början. Nu gråter de...........trots att medelklassen först nu har råd att flyga tack vare Ryanair.
Anmäl inlägget
SAS fick rätt?
Skrivet av Anders, 2012-10-25 22:33:32
Om SAS informationschef år 2007 sade att man inte SÅG Ryanair som en konkurrent hade han/hon förmodligen rätt. Gjorde de samma uttalande idag skulle jag förmodligen hålla med om tillägget "större" gjordes innan "konkurrent". De måste dock se upp. Får Ryanair en ny ledning som gör en kovändning, använder större flygplatser, tillåter transfers samt blir kundvänliga kan de bli hur farliga som helst.
Anmäl inlägget
Lågprisbolag
Skrivet av Lågprisbolag, 2012-10-25 13:48:38
Ryanair är ett praktexempel på saker som orsakar finanskriser, man drar ner på allt för att kunna betala sina leasingavgifter och erbjuda låga priser. Det är bara stora klumpsummor som hamnar på fel ställe än ute i samhället. Både Obama och Romney säger ju att "When the middleclass is doing well, America is doing well". Det gäller inte bara Amerika...
Anmäl inlägget
SAS uttalande 2005
Skrivet av Jan Carlzon, 2012-10-25 13:23:22
Kom ihåg under 2005 när SAS informationschef uttalade sig om Ryanair och sa att man inte såg Ryanair som en konkurrent. Jag undrar om man ångrar det uttalandet idag? Även om Ryanair inte är lika stor i Skandinavien idag som man är ute i Europa.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev