Skriv ut  

EU lägger flygets utsläppsavgifter på is

Miljö, Anders Carlsson, den 14 november 2012
EU beslutade igår att tillfälligt stoppa förberedelserna att införa handeln med utsläppsrätter inom flyget. Motståndet från länderna utanför Europa har varit hårt och nu backar EU och inför ett årslångt uppehåll i arbetet. Det gläder bland andra Ryanair som länge motarbetat ”miljö-idiotin”.

K-Strimmor

Sedan början av året har det pågått ett regelrätt ordkrig mellan EU-kommissionen och flygbranschen kring det kommande systemet med utsläppshandel, ETS. I första hand är det flygbolag utanför Europa som protesterat allt mer högljutt inför planerna att från 1 januari nästa år införa utsläppshandel med de CO2-kvoter som flygbolagen fått sig tilldelade. Framför allt Kina, som varit med och startat ”The coalition of the unwilling” där 26 länder ingår, har hotat med att stoppa köp av Airbusflygplan och dra in landningsrätterna för europeiska flygbolag om utsläppshandeln startar.

                      Från EU’s sida har det varit hårt mot hårt och miljökommissionären Connie Hedegaard har menat att det är den vägen som flygbranschen måste vandra. Men nu har det plötsligt svängt och igår meddelade EU att det blir ett års uppehåll i förberedelserna.

- För att skapa en mer positiv atmosfär runt förhandlingarna så har jag rekommenderat att EU gör ett uppehåll i kraven att tvinga in flygbolagen i ETS, skriver Connie Hedegraard i ett pressmeddelande.

                      Att EU nu backar är troligen ett svar på att den internationella flygorganisationen ICAO, tagit sig an frågan med inställningen att det måste till någon slags regelverk för flygets CO2-utsläpp. EU ger därför spelrum för ICAO och flygbolagen att själva utarbeta ett förslag som kan föra de låsta förhandlingarna framåt.

                      Det är en utveckling som gläder flygbranschen. ERA, de regionala flygbolagens europeiska organisation, menar att det är det enda rätta beslutet. Ryanair är mer tydliga kring det som de från första stund kallat för en ”miljö-idioti”.

- Ryanair tycker inte att de europeiska flygbolagen ska vara med i ETS eftersom de inte står för mer än 2 procent av CO2-utsläppen inom Europa. Att fortsätta med den är miljöskatt-idiotin, kommer att skada flygtrafiken, turistnäringen och hota europeiska jobb, slog Ryanairs kommunikationschef,  Stephen McNamara fast.Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Gäller endast till och från EU
Skrivet av pilot, 2012-11-19 15:41:19
Det missas lite här, mig veterligen gäller detta enbart flyg till och från EU. För flighter mellan medlemsstater så gäller fortfarande direktivet.
Anmäl inlägget
Håller med CO2
Skrivet av Airwize, 2012-11-16 18:25:26
Detta är en "Dumhetens triumf" utöver dess like. Miljöhysterin har gått för långt. Jorden har och har haft sina cykler, kommer så att fortsätta. Istider har kommit OCH gått, långt innan människan var "uppfunnen".
Har människan uppfunnit miljön? Kan låta så ibland. Nej, allt detta tjafs är nutidstrams utan historisk koppling.
Däremot ska man givetvis inte "skräpa ner i naturen" eller bruka våld på den lokalt och på individ/företagsnivå.
Anmäl inlägget
Say what?
Skrivet av opa, 2012-11-16 10:30:12
Stephen McNamara borde ju veta att det är ju exakt det Ryanair gör, skadar flygtrafiken,turistnäringen och hotar europeiska jobb.
Anmäl inlägget
Dumhetens triumf
Skrivet av CO2, 2012-11-15 20:24:19
Trädkramare är fd kommunister så vi vet vad de vill -- mera skatter och mera fattigdom. Bra att resten av världen bojkottade EUs ETS vansinne och att de nyktrade till. Större idioti än ETS och CO2-skatter får man leta efter. De som tycker att CO2 utsläpp skadar miljön kan hålla andan och sluta med matlagning.
Anmäl inlägget
Beklagligt
Skrivet av Pierre, 2012-11-14 23:49:08
"Miljö-idiotin" är grunden för vår hela existens, inklusive flygindustrin. Miljön är hela vår ekonomi.
Anmäl inlägget
Oj
Skrivet av Arne, 2012-11-14 22:13:32
Detta måste vara första gången någonsin jag tycker McNamara har gjort ett bra uttalande...
Anmäl inlägget
Det handlar inte alls om miljön!
Skrivet av Miljö he he!, 2012-11-14 21:32:23
Det handlar inte alls om miljön!
Konjunkturen är på väg ner och alla ekonomier går dåligt!
Bolag och framför allt flygbolag går uselt om de inte går i kk!
Det vet alla som hänger med i nyheterna!
Att då komma med ytterligare en avgift för miljön är inte alls poppis!
Dessutom struntar alla som flyger eller andra saker också helt och hållet i miljön!
Man måste sluta att använda teknik som förbränner och det kommer vi aldrig att göra!

Låt oss andas utan att slippa behöva känna skuld!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev