Skriv ut  

Svenskt luftrum fyllt av tomteflygningar

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 december 2012
Flygtrafiken på väg till jultomten har minskat något de senaste åren. Men fortfarande passerar cirka 300 charterflygningar, så kallade tomteflygningar, svenskt luftrum på väg till norra Finland.

Just nu passerar ett stort antal så kallade tomteflygningar över svenskt luftrum. Det är i första hand engelska charterflygningar på väg till Rovaniemi och Kittilä i norra Finland – Jultomten bor ju som bekant där. Enligt Finavia blir det cirka 130 specialcharterflygningar vardera till de två flygplatserna. Men också Ivalo och Enontekiö får sin beskärda del av europeiska resenärer på väg till tomten.

– Det är faktiskt en minskning. Rekordåren var 2006 och 2007 när det gick över 500 flygningar till tomten, säger Thomas Jönsson på LFV som ansvarar för tomteflygningarna när det passerar svenskt luftrum. De första flighterna kommer i början av december och sedan är det flygningar varje dag och som mest på helgen. Även på julafton flygs det men sedan klingar det av.
        
Till största delen är det brittiska charterflygningar, kompletterade med en del från södra Europa, Spanien, Italien och Frankrike. Den brittiska trafiken kommer via Oslo och går in i Sverige i höjd med Arvika. Sedan fortsätter den norrut och passerar ut norr om Luleå, ungefär vid Pajala. Flygningarna från Skottland och Irland kommer in via Trondheim och går sedan samma rutt norrut. Passeringen över Sverige tar cirka en timme beroende på var trafiken kommer in.
– Vi lägger rutterna i sektorer med lite trafik så tomteflygningarna påverkar inte det vanliga reguljärflyget. I första hand är det de norra sektionerna i Stockholmscentralen som tar hand om trafiken.
         Till största delen är det Boeing 737, Airbus 320 och Airbus 321 men en och annan Boeing 757 flyger också över Sverige på väg till tomten.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn