Tråden startades av: Daniel Andersson  2022-08-04 20:30:56
Hur ser karriären ut för en pilot? 
Hej! Jag har precis blivit antagen till en flygutbildning är dock lite osäker om jag verkligen vill gå på utbildningen då jag även har sökt in till en universitetets utbildning. Jag vet inte allt för mycket om själva pilot karriären och undrar lite vad man kan förvänta sig?

När jag var på utbildningen sades det att läget just nu är tufft men vid 2025 skulle det vara en pilot brist på ca 35 000 piloter och att framtidsutsikterna är positiva. De nämnde även att i början av karriären skulle man förvänta sig en lägre lön men samtidigt så nämnde de att Emirates ingångslönen var 150 000kr/mån och då krävde de endast 2 års erfarenhet. Kändes lite orealistiskt men samtidigt vet jag att piloter tjänar i snitt 70 000 i Sverige så det lät inte helt orimligt.

Så vad jag egentligen undrar är hur ser det ut när man tagit ”examen” från en pilot utbildning? Vilken lön kan man förvänta sig? Vilket första jobb kommer man få? Blir man Kapten direkt eller måste man vara andra pilot under en period och i så fall hur länge brukar man vara det? Vad är en ”realistisk” karriärstege för en pilot?

Tack för eventuella svar!
Mvh Daniel

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

K
2022-08-08 20:41:30
SV: Hur ser karriären ut för en pilot?
Propagandan angående pilotbrist drivs på av flygskolor och flygbolag.
Flygskolor vill tjäna pengar på utbildningar. Flygbolagen vill ha många utbildade piloter att välja mellan och hålla ner lönekostnaderna.

Det finns absolut ingen pilotbrist. Tvärtom!
Heavy
2022-08-08 13:33:04
SV: Hur ser karriären ut för en pilot?
Har aldrig och kommer aldrig bli brist på piloter. Bara utbildarna som säger så för att det låter bra i naiva ny förmågor att satsa på att bli pilot. Kaptener ibland lite svårare att få tag på ja men aldrig svårt.
Helle
2022-08-08 10:19:02
SV: Hur ser karriären ut för en pilot?
Vilken flygskola var du på som berättade om pilotbrist 2025 samt ingångslön 150000/månad på Emirates? Är nämligen själv intresserad av att läsa till pilot och vill gärna komma i kontakt med några utbildningar för att informera mig.
Ripo
2022-08-07 21:59:28
SV: Hur ser karriären ut för en pilot?
Wow 7 lediga dager på 28. Emirates verkar vara rena drömmen…
Mr X
2022-08-06 13:36:11
SV: Hur ser karriären ut för en pilot?
Daniel, du verkar väldigt tveksam om du ska bli pilot eller inte. Är du verkligen flygintresserad och länge drömt om att bli pilot och bara det ? Om det är så ska du satsa fullt ut på en pilotutbildning, annars inte. Att arbeta som kommersiell pilot är ett sätt att leva och något man gör med glädje och drivkraft varje dag och natt, utan att gnälla. Beroende var du arbetar som pilot så börjar du som Styrman och får bida din tid till befordran till Kapten. Det kan ta flera om inte många år och avgörs av behov, din lämplighet, erfarenhet mm mm. Erfarenhet kan man Aldrig läsa sig till, Det skapar man genom att flyga. Jag har själv flugit i 43 år och arbetat som kommersiell pilot i 40 år i internationell luftfart. Så jag talar av egen erfarenhet och jag ångrar inte en sekund mitt yrkesval, jag fick leva min dröm.
Lycka till med yrkesvalet.
Philip
2022-08-05 18:32:30
SV: Hur ser karriären ut för en pilot?
Två års erfarenhet innan Emirates stämmer inte riktigt. De kräver minst 2000 timmar på ett flygplan med MTOW på minst 20 ton, och tro mig, du kommer inte att hitta ett jobb direkt efter utbildningen där du får 900 timmar om året (som är max). 150 000 kr är också krydd. Din lön är i snitt 30 826 AED baserat på 85~ blocktimmar i månaden. Det motsvarar 85k svenska. Du får dock också ditt boende betalt av Emirates. Helt klart en bra lön, men många expats vantrivs från erfarenhet ganska snabbt i Dubai.

https://www.emiratesgroupcareers.com/pilots/

Mitt råd är att du söker TFHS eller OSM YH. Kommer du inte in så hitta på något annat. Fortfarande helt sinnessjukt i mitt tycke att överväga att betala för sin svindyra pilotutbildning i ett land som Sverige där i princip alla våra högre utbildningar är skattefinansierade. Det vore en viss skillnad om man var uppväxt och bodde i USA, där man ändå hade fått betala motsvarande summa (eller mer) för att plugga på universitet. Men här i Sverige känns det som gambling utan dess like att hoppa på en betalutbildning till den här branschen.
Styrman
2022-08-05 16:49:00
SV: Hur ser karriären ut för en pilot?
Det är en tuff bransch och att säga att tvåårs erfarenhet räcker för emirates är nog att tänja på sanningen lite. Efter två år har du kanske timmar som krävs (om du får jobb direkt efter skolan) för ett mer kvalificerat flygjobb, men det är sällan så lätt, det är en bransch som präglas av en hel del tillfälligheter och flyt för att hamna på bra jobb. Rätt rating, erfarenhet ålder och framförallt rätt personlighet osv.. som ny examinerad pilot utan erfarenhet får man skicka ansökningar överallt och vara glad ifall man bara får ett autosvar tillbaka, lönen som styrman är inte speciellt hög realistiskt mellan 15-40k/mån och i vanligaste fall dröjer det 4-10år tills en kaptensuppdgradering och det är ett förtroendeuppdrag så det är inget som är garanterat eller som kommer på posten utan hårt arbete.
En vanlig karriärsväg är svårt att säga när det svängt så mycket senaste åren, idag får man vara glad bara man håller sig flygande. Tror många underskattar hur mycket engagemang och beslutsamhet det behövs för att göra en lång och framgångsrik karriär som pilot, det är nog inte för alla men endel som verkligen vill klarar sig bra. Men det är mer hjärta än pengar som krävs som drivkraft.
yu
2022-08-05 12:56:59
SV: Hur ser karriären ut för en pilot?
Det låter som att du ser pilotyrket som en karriär och inget annat. Mitt råd är då att du satsar på något annan utbildning.
Om man ska klara en pilotutbildning och sedan ta sig igenom de första "hundåren" så krävs mycket hög motivation. Brinner du inte för att flyga så kan du hitta många andra jobb som passar dig och din framtida familj bättre. Lämna platsen till någon som verkligen vill ha den.
 

Tillbaka

Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn