Tråden startades av:  2023-03-24 12:13:21
SVT och flygskam 
SVTs 30 minuter hade nyligen van det Werf som gäst vilket kunde ha blivit ett intressant samtal. Tyvärr hade SVT en tydlig agenda där de ville få ut sina egna åsikter om flygskam.
SAS VD svarade tålmodigt på frågorna men tyvärr hade han inte några vassa svar.
Efter att ha pratat om inblandning av SAF på någon procent så fick han påståendet ”men om jag väljer att inte flyga så minskar jag ju CO2 utsläppet med 100%”. Ett helt befängt påstående som han inte lyckades svara på.
Svaret är enkelt och jag tycker att alla i flygbranschen bör tänka över det.

Flyg är kollektivtrafik. Om en individ väljer att inte flyga så går flighten ändå. Besparingen i CO2 blir på någon tiondels procent!

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

sv @@ ABC
2023-03-27 12:46:39
SV: SVT och flygskam
Jag skulle vilja se ett ärligt debatt program, där man inte påtvingas programledarens eller tv kanalens åsikter. Det finns inte på svenskt tv.
Tv4 s nyhets program är snäppet bättre än ” folkbildande” SVT. Jag behöver absolut inte varken Agenda eller det där löjliga ”30 minuter ” Jag kan bilda min egen åsikt, behöver inte indoktrinering från propaganda kanaler som SVT.
UGs motsvarighet Kalla fakta på TV 4 är också bättre än UG.
Agendas/ Aktuellts pinsamma låtsas debatter är bara skratt retande
Bosse
2023-03-27 11:21:25
SV: SVT och flygskam
De första 19 minutrarna i intervjun finns det inget att klandra svt för. Vilken svensk vill vara med och betala den här förlustaffären som aldrig kommer att ge avkastning, avlångt land, infrastruktur, reguljära flyglinjen m.m. kan marknaden givetvis reglera utan SAS hjälp.

I den 20:e minuten och framåt kan man ju bara ställa frågan till journalisten själv, vill du resa och se omvärlden, besöka värmen och solen. Journalisten återkommer med frågan gång på gång vad individen bäst kan göra för miljön, så på individnivå, ställ frågan till dig själv, vill du sitta fast i ett klimat som Sverige erbjuder, och titta ut genom fönstret i 8 månader av tolv?

en som absolut tycker att flyget är nödvändigt i svensk infrastruktur, och för att omvärlden ska kunna besöka oss, uppskatta oss, trots att vi ligger avlägset på kartan.
@@abc
2023-03-27 10:34:05
SV: SVT och flygskam
Problemet med SVTs program så som Agenda är att det verkar som att SVT själv ahr en "agenda".
I intervjun med van der Werf hade de kunnat diskutera så många intressanta saker specifika för SAS men valde istället att pressa honom på flygets miljöpåverkan.
Varför frågade han inte om vilka linjer SAS vill traffikera ut från Sverige och Skandinavien i framtiden. Varför frågade han inte om SAS personalpolitik och outsourcing? Varför frågad han inte om van der Werfs tidigare erfarenheter med att driva flygbolag. Det finns så många intressanta frågor att ta upp men samtalet ägnades åt att få fram reporterns (STVs) egna åsikter om flyg.
Acorn
2023-03-27 10:12:56
SV: SVT och flygskam
Hela intervjun så pinsamt dålig! I stort samma fråga hela tiden i olika former. Allt politiskt vinklat och tendensiöst som vanligt.
Stackars SAS VD. Han måste ju tycka att vi svenskar är inkrökta!
@ @abc
2023-03-27 09:24:49
SV: SVT och flygskam
Vilka typer av nyheter saknar du då? Kan du inte ge några konkreta exempel på saker du skulle vilja se?
Det är ju lätt att gnälla på innehållet men har nog aldrig hört vilka nyheter ni vill att man ska ta upp istället?
Vart läser du dina nyheter eller vart finns dina motsvarigheter till "30 minuter", "Agenda" eller "Uppdrag granskning"?
@ABC
2023-03-27 08:55:11
SV: SVT och flygskam
Du har tydligen inte förstått diskussionen. Det är ju SVTs och SRs ” nyhets” och ” samhälls program » som är problemet. Lägg ner SVT och SR, vad ska vi med skattebetalar finansierat tv och radio. ” oberoende” och opartisk är dom i allafall inte. Propaganda kanaler hör tyvärr hemma i länder som Ryssland. Inte i demokratiska fria länder.
@Dan
2023-03-26 23:37:08
SV: SVT och flygskam
Argumentet ska ses i sammanhang med programledarens påstående att utsläppet minskar med 100% om han väljer att inte ta flyget.
Det är den totala mängden CO2 som spelar roll och inte vad en individ får på sitt personliga ”konto”. Om han väljer att inte flyga så går flighten ändå och nästan lika mycket CO2 hamnar i atmosfären. Individen kan dock stoltsera med sitt låga utsläpp.
Problemet med detta individtänk är att det tex skulle kunna löna sig ur ett CO2 perspektiv för en person att ta bilen istället för flyget.

Om man inte vill att en flyglinje eller flyg i helhet ska finnas så ska man såklart sluta flyga. Om man däremot förstår alla de fördelar samhälle, världen och individen får av flyg så bör man fortsätta att bruka det som den kollektivtrafik det är. Sina CO2 besparingar gör man bäst någon annan stans med något som är onödigt.
Lägg ner SVT
2023-03-25 10:19:29
SV: SVT och flygskam
Varje enda dag ska MPs, S, och VP s åsikter hamras in huvuden på alla som tittar på propaganda tjänsten SVTs Rapport och Aktuellt m.v. Dessa sk.”nyhetsförmedlara” är bara intresserade av att förmedla den ” sanning” som passar in i ramen för dessa propaganda program.
Om någon tycker annorlunda ser man till att framställa den som inte håller med programledaren som idiot.
Flyget behövs, det jobbas för fullt med att ta fram olika fossilfria bränslen. CO2 utläppen från flyget er ugf. 3% av globala co2 utsläppen. Ta i stället tag i dom stora problemen mht fossila bränslen.
Flygskam är ” utvecklat” av. MP, SVT och ett antal självgoda helt okunniga ” influencers”.
Dan
2023-03-24 22:05:35
SV: SVT och flygskam
Det sista påståendet underkänner ju hela din utläggning. Givetvis är det så att för varje individ som väljer bort en flygresa så minskar underlaget och därmed flighterna. Jag tror inte att det gynnar vår bransch att slå ifrån sig med ogenomtänkta argument
Johnny Persson
2023-03-24 20:21:04
SV: SVT och flygskam
SVT är en ensidig vänster propaganda kanal, som det inte är värt att lägga tid på.
KDSDML
2023-03-24 20:14:18
SV: SVT och flygskam
sv gh. Och det värsta av allt är väl nyhögern vill helst att ingen från andra länder bosätter sig i eller besöker Sverige samtidigt som vi svenskar i första hand skall besöka Skansen och våra hembygdsgårdar. Inte så värst bra för svensk flygindustri......
ABC
2023-03-24 19:29:06
SV: SVT och flygskam
Om vi behåller SVT1 och P1 med Nyheter, Samhällsprogram, Sport och Kultur - är det någon som skulle sakna om resten lades ned?
Gh
2023-03-24 15:56:34
SV: SVT och flygskam
SVT springer ärenden åt vänstern och MP. Varje dag på Rapport eller aktuellt är det klimatkris. Flyget står för ca 3% av det globala CO2 utsläppet men det talar man aldrig om.
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev