Tråden startades av: Pilotdrömmen  2023-12-04 21:32:41
Är det värt att plugga till pilot? 
Min fråga är om det verkligen är värt att plugga till en självfinansierad utbildning, då risken att bli arbetslös efter utbildning är rätt så hög. Vad har ni att säga om det?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste längst ner). Ändra sortering

OH
2023-12-05 07:59:49
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Varför inte prova att söka till TFHS? Där är ju insatsen rent ekonomiskt mycket lägre
olle
2023-12-05 08:56:42
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Det är många faktorer som spelar in och det finns inte ett svar som passar alla.

Generellt kan man säga följande:

1. Satsa stort på att komma in på TFHS - gör du det så är jobbmöjligheterna goda och din enda insats är två års studier.
2. Ha en backup plan/utbildning.
3. Var beredd på att jobba och leva utomlands stora delar av ditt liv.
4. Försök att finansiera utbildningen utan lån, tex genom en modulär utbildnig där du jobbar under tiden.
Kluven
2023-12-05 09:28:02
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Ställer mig samma fråga, är 22 år gammal och också kluven över det beslutet. Vill inget hellre än att jobba som pilot, men inte så sugen på lägga en stor summa pengar sen inte lyckas få ett jobb...
Vem vet hur branschen ser ut om 4 år och kommer flygbolag söka nyexaminerad pilot i en stor utsträckning?
MEAOW
2023-12-05 09:56:01
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Sök till TFHS och testa. Kommer du inte in är det inte hela världen. Men då rekommenderar jag dig att ta PPL först och testa om det verkligen är de du vill jobba med.

Välj sedan det alternativet som passar dig bäst.
- Modulär flygutbildning som är billigare men tar längre tid
- Integrerad flygutbildning som är dyrare men går snabbare

Jobb finns det om du är villig att flytta och eventuellt betala en egen typerating också.

Annars kan du ju alltid testa söka till ATC och se om det är något?
Reality
2023-12-05 15:53:34
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Skulle säga att det även har passerat "kommer jag få ett jobb efter betald/obetald utbildning" stadiet.

Världen och dess ekonomi är i nuläget gravt osäker. SAS ligger i rekonstruktion och BRA likaså. Det är mycket osäkert hur det kommer se ut framgent, speciellt med hänsyn till folks privatekonomi och EU/regeringar/myndigheter/organisationers hetsjakt på flygets "stora utsläpp". Att tro att vi åker med elflyg om något år är, tyvärr, rent önsketänkande. Att tro att villkoren som är i fritt fall skulle vända och bli bättre, är inte heller realistiskt. Så länge det inte finns en minimilönenivå i EU kommer det inte vara sunt/ekonomiskt försvarbart att anställa piloter till Skandinaviska villkor.

Personligen hade jag inte utbildat mig och valt den bransch jag själv sitter i. Har ingen backup, men jag har iallafall ett jobb med skapliga villkor.

Hörs (kanske) på frekvensen
It-mannen
2023-12-05 18:02:04
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Efter snart 20 år i flyg-branschen med en it utbildning i grunden kan jag jämföra mig själv med de som jag gick it-utbildning med i början av 2000-talet. Svaret är blankt nej att det inte är värt det.

Det är samma/högre löner inom IT, du är ledig varje helg, jul / nyår, sommar. Du kan ha ett vettigt liv ihop med din partner/barn med vettig arbetstider. Du kan äta frukost hemma, middag hemma, du kan köra dina barn till träningar och vara med om de trevliga stunder i livet som sker med dem.

Som pilot och om du har tur att få ett jobb i Sverige är du borta hemifrån i allt från 3-7 dagar i rad och det ställer rätt tuffa krav på förhållanden/familjelivet.

Jag vet att många 22 åringar inte tänker på familj/barn men en karriär håller inte på tills man är 30, den håller normalt sett på från 25-65, det är 40 år varav 25 som förälder med 2-3 barn om man har tur. De sista 5 med barn-barn man gärna vill spendera massor av tid ihop med. Alla föräldrar vet hur viktigt det är med stöttningen från den äldre generationen för att få livet att gå ihop. Som pilot är det jättesvårt att ge den stöttningen när den som mest behövs.

Vill ni prova hur det är att vara pilot så sätt klockan på 0330, stig upp, jobba med något i 12 timmar utan lunch eller rast, (man äter under arbetstid i 75 dB oväsen) ombord. Gör så 4 dagar i rad varje vecka då börjar ni få en känsla för hur det är.

Vill ni vara riktigt seriösa så byter ni mellan morgonskift till nattskift mitt i veckan så att ni första 2 dagarna stiger upp kl 0400, nästa 2 dagar börjar ni kl 16 och slutar jobbet kl 0400 på morgonen. Då vet nu ungefär vad som väntar er varje vecka i 40 år framöver med en karriär som pilot.

Tänk långsiktigt, tänk att få sova gott varje natt i sin egen säng, tänk livskvalité.

Flyget brukade kompensera för allt negativt med höga löner, idag är lönerna samma eller till och med lägre än de flesta andra akademiska jobb och livskvalitén är mycket sämre.

Men det viktigaste av allt, jag känner knappt till ett enda flygbolag som inte gått igenom en stor kris med mycket stora uppsägningar eller till och med konkurs.

Säg att ni har tur och får jobb på ett bolag i Sverige, tänk då, vart tar ni vägen om det går åt skogen? OM ni har ett annat akademiskt jobb så får man lätt ett nytt, kanske i samma stad till och med.

Med flyget innebär det oftast att man ska vidare till ett annat land eller i värsta fall en annan världsdel. Detta är riktigt svårt om man har familj och bostad i Sverige.

Utbildar ni er för något så gör ni det för att ni ska jobba med det hela livet, då måste man tänka sig hur jobbet är under hela ens liv.
Staff Entrance
2023-12-05 18:48:43
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Hej, förstår din fråga och att den delar dig.

Den enda du egentligen kan få ett svar från på den frågan är du själv men här kan du få lite hjälp hur du kan resonera:

Att vara pilot är för många en dröm som man är beredd att ge mycket till för att lyckas bli. Att få resa runt, vara aktiv i ett yrke med många dimensioner att att få inneha ämbetet kapten. Mycket av vad det här yrket mår man bra av men det finns också aspekter som man inte tänker igenom innan man påbörjar sin karriär. Jag skulle varmt rekommendera dig att söka dig till TFHS 1, 2, 3 gånger innan du hoppar på en betald flygutbildning. Men återigen, det är du som vet bäst vad som är värt för dig.

Några aspekter att tänka på:

1. Att börja vuxenlivet med -1 000 000 kr är inte den optimala starten och kommer att finnas med dig under lång tid. Det kan påverka din förmåga att ta andra lån (bostadslån) i viss utsträckning.

2. Alla drömyrken blir tillslut ett vanligt jobb. Med det sagt tycker jag inte att du ska sluta jaga din dröm, men motivationen att ha sitta med en miljon i skuld kommer att avta med tiden. Att vara pilot är inte som på film, det är hårt jobb med långa dagar och mycket tid iväg från familj och vänner. Räkna med att jobba på jul, nyår, midsommar, dina föräldrars födelsedagar och att inte ha semester på sommaren. Det har verkligen ett pris på lång sikt, där du kan känna att du inte har råd att lämna branschen för att du har investerat en miljon kr i den.

3. Räkna inte med att kunna bo vart du vill. Att vara pilot kan ta dig till nya platser men oftast är det ofrivilligt. Många i branschen blir placerade på platser man inte vill ha bas på, eller tvingas söka jobb på en plats man inte vill bo på. Och återigen kan man känna sig tvungen att fortsätta med det på grund av en skuld man behöver betala tillbaka.

Som sagt, sök TFHS. Det ger dig en betydligt enklare vardag, men det är få förunnat att få en plats där så sök flera gången innan du ger upp den vägen. Det ger dig dessutom tid att fundera på om det är vad du vill göra. Om intresset om att bli pilot har uppkommit på senare år så är det definitivt värt tiden känna efter om du vill investera 1 miljon kr i det här.

Kommer du till insikt att du fortfarande vill det här så säger jag KÖR! Risken finns absolut att man blir arbetslös, att flygplan blir självflygande eller att rymdraketer tar över transportindustrin. Men är det något du vill här i livet så ta tjuren vid hornen och satsa mot stjärnorna. Ingen tid är bättre än nu, vi väntar alldeles för länge på någonting gott och det är bara dina påhittade hinder som står i vägen mellan dig och dina mål.

Med det sagt, tänk igenom vad du egentligen vill. Ge det lite tid så syns vi kanske någon gång vid personalingången.

/Staff Entrance
@it-mannen
2023-12-05 20:54:57
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Otroligt kloka ord!
Anders
2023-12-07 09:40:07
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Ett tips är att du skaffar dig lite insikt i flygande under de åren du försöker ta dig in på tfhs och samtidigt lägger undan en ordentlig slant.

Alt 1. Börja ta segelflygscert 30k ungefär och med lite tur med vädret så kan du riva av det på en säsong. Googla runt efter din lokala flygklubb, kör ut en fin dag å snacka med de som är där.

Alt 2. Börja ta Private Pilot License. Runda slängor 100k och kan också göras på 6 mån om du har pengar tid och disiplin. Samma sak där, lokala klubben men om det är 30min längre till en flygplats/skola som erbjuder utbildningar hela vägen upp mot en typerating på exempelvis 737 så kan du förstås få ett bättre pris om du sedan vill ta hela baletten.

Då, om du fortfarande är motiverad efter lite flygerfarenhet och kanske gjort 3 försök hos tfhs utan att komma in, då har du lite sparpengar att börja fullfölja din egenfinansierade utbildning.

Och just ja, en annan grej. Börja göra ett medical klass 1 plus pilot aptitude test "flygpsykologiskt lämplighets test "även om det inte krävs för PPL och SL då inget scandinaviskt bolag idag skulle anställa någon som inte klarar dessa. Det flygpsykologiska testet är ofta likt det bolag själva kör på sina testa och det kollar ifall du besitter en förmåga att klara av yrket eller ej så det är lika bra att se om du födds med egenskaperna eller ej då endast matematik som del i testerna är den biten du faktiskt kan förbättra, resten är medfödda färdigheter även om du såklart hjälper att göra bättre ifrån sig när man tränat på dem då man vet vad man kan förvänta sig
Rätt
2023-12-07 14:17:53
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Lyssna på IT-mannen. Bästa jag läst på detta forum någonsin, han har helt rätt!
Peter
2023-12-07 16:40:01
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Förståndig fråga! En ganska stor orsak till att man ville bli pilot en gång I tiden var ju möjligheterna att få se världen, stoppen kunde ju ibland vara närmare en vecka flög du på slinga kunde det ibland vara ännu längre. Existerar ju knappt idag, ev. på fraktsidan. Sen är ju branschen tämligen osäker numera. Med det sagt, har man en dröm och har möjlighet att följa den, prova. Lycka till.
Prova på
2023-12-07 19:22:24
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Sök TFHS, sök jobb som cc i sommar hos något bolag. Då får du testa på livet som flygande
Pank pilot
2023-12-08 13:26:07
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Lyssna på IT-mannen. Eller för att göra en summering; Det är inte värt det.
A330
2023-12-08 18:30:59
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Lyssna på vad alla säger och bilda din egen uppfattning.

Jag tycker absolut det är värt det då jag själv sitter på ett fint bolag här i skandinavien efter många år utomlands som var mindre skoj ibland.

Jag vill också tillägga att vara iväg på flera varma övernattningar varje månad fungerar fint för mig och min familj. EGENTID tror jag är nyttigt i familjestressen!
Captain X
2023-12-08 19:53:23
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Intressant diskussion men om man nu tycker att flyga flygplan är det roligaste som finns så får andra saker i livet stå tillbaka lite grann. Det går att kombinera och kompromissa.
Det finns en gammal svensk bok om flyg som heter, Att flyga är att leva.
Har man inte motivationen att flyga för att man gillar det ska man nog överväga en annan karriär.
Erik
2023-12-08 19:56:17
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Har du 10 (minst) årslöner sparade eller till hands, ja...annars NEJ.
ARB
2023-12-09 14:40:11
SV: Är det värt att plugga till pilot?
Sorry att säga men svaret är Nej !
 

Tillbaka

TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev