Kommer Irländska Norwegian kunna flyga BKK?
Norwegian söker AOC för sitt långdistans på Irland med syfte att kunna behålla Thailandspersonalen. Min fråga är på vilket tillstånd de ska fortsätta flyga till Thailand från Norden? Vad jag vet finns ett avtal mellan EU och USA om öppna lufthav men något liknande finns väll inte med Thailand? Ett Irländskt bolag borde med andra ord endast kunna ansöka om trafiktillstånd enligt sjunde friheten (från ett land till ett annat land utan att passera eller förlänga till hemlandet). Vad jag vet existerar inga sådana tillstånd för passagerartrafik till/från Thailand. Charterns inleasade vinterbolag är givetvis inte jämförbart då resorna endast säljs som paket (även om det står “endast flygstol” ingår minst en natt).
http://en.wikipedia.org/wiki/Freedoms_of_the_air
svar
Anders1, jeg tror at EU som blokk(inkl EØS-landene Norge-Island samt Sveits har fremforhandlet en avtale med Thailand. De bi-laterale avtaler, dvs Irland-Thailand, er nok i så henseende over og ut.
Sve/Nor/Dan har ett generöst avtal från 1949. Antar att det skrevs när SAS hjälpte Thai att starta.
Frågan är dock hur Irlands avtal ser ut? Det är det enda intressanta här.
Så vidt meg bekjent har Thailand og EU en meget liberal luftfartsavtale. Som det er påpekt har Norwegian long-haul f.t. noe problem med å krysse russisk luftrom-det er mest av økonomisk karakter, og man tar en noe mer sørlig rute.
@Bela Bartok
Förvisso har de det! Men….
Kärrorna är registrarade på Irland, då krävs ett irländskt AOC. Därför krävs en dispens från Norske Luftfartstilsynet att flyga dessa EI-knarrar på norskt tillstånd. De har haft en fyramånadersdispens och har fått en ny beviljad fr o m 23/12. Under tiden ansöker man om ett irländskt tillstånd. Irändarna kräver dock att de har sin huvudverksamhet på Irland.
Jag tror ingen av er förstår vad kag menar.
1. För trafiken till/från USA finns ett ganska nytt avtal som tillåter EU-bolag att även flyga från andra länder direkt till USA. Detta avtal är ganska unikt.
2. Thailand (och i princip varenda land på jorden utom Norge, Marocco och Israel som helt/delvis anslutit sig till EU-avtalen samt exempelvis Dubai, Singapore och Taiwan som har helt öppna luftrum) sluter egna avtal med varje land om antal flygningar, hur många stolar som tillåts på varje flygning etc.etc.
Ex: Trafiken mellan Storbritannien och Japan är begränsad till två bolag från varje land (tidigare var det bara ett från varje land) Och dessa väljs av respektive stat. Vill ett annat bolag flyga rutten är det inte möjligt.
Några bolag har tillstånd att bedriva trafik under den femte friheten och kan därför ta upp ett begränsat antal passagerare i ett EU-land men det det bygger på att flygningen startar/slutar i det egna hemlandet. Exempelvis Kuwait Airways KWI-LHR-JFK eller British Airways LHR-BKK-SYD.
Eftersom Sve/Nor/Dan har ett gemensamt flygbolag skriver de ofta ett gemensamt avtal men detta gäller bara dessa tre länder.
Att som Irländsk flygbolag få tillstånd för trafik menar jag kräver tillstånd framförhandlade av de Irländska luftfartsmyndigheterna med både den Skandinaviska och Thailändska staten.
Reagerade också på Norwegians planer på trafik mellan Barcelona och Sydamerika vilka kräver liknande statliga avtal.
@Joseph
Nu snackar du helt i nattmössan!
Norwegian Long Haul AS beviljades i oktober 2012 ett eget AOC med nr N-084. Detta har inget som helst att göra med Norwegian Airshuttle AS AOC med nr N-028.
Dessa bolag har också helt olika befattningshavare på NPH poster,
Så dispensen är given till Norwegian Long Haul och inte Norwegian Airshuttle!
Norwegian Longhaul (DU) har inget norskt AOC. De har en förlängd dispens som bygger på Norwegian Air Shuttle (DY) AOC. DY har inga rättigheter att flyga till Bangkok. Däremot har DU detta via dispensen men i allt övrigt helt underställt DY.
När dispensen löper ut finns tre scenarier: 1 – Den norska dispensen förlängs igen. 2 – Norwegian Longhaul får irländskt AOC. 3 – Norwegian Longhaul läggs i malpåse (alternativt avvecklas).
Om de kan flyga till BKK på ett Norskt AOC från Norden, varför skulle de då inte kunna flyga på ett Irländskt AOC. Irland tillhör EU, det gör inte Norge.
Huvudsyftet med ett Irländskt AOC är att kunna utnyttja fördelarna med EU.
Det stora problemet blir tillstånd att flyga kortaste vägen, dvs genom Ryssland, Kazakstan, Iran, Afghanistan och Indien. Alternativet blir att flyga över arabiska halvön och sen via Sri Lanka till Thailand. Ner är det inga problem. Hem blir värre! Nu har 787 ganska bra räckvidd, men 14-15 timmars flygning avskräcker.