Flytta över personal till bemanningsföretag
En orsak till att arbetsgivare har så bråttom att flytta över personal till bemanningsföretag kan vara denna motion till Riksdagen.
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/_H102A207/?text=true
svar
Behöver du hjälp?
Ring Poolia!
Dom har personal för uthyrning omgående.
Urholkad anställningstrygghet via bemanningsföretag
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att arbetsgivare inte ska kunna använda sig av bemanningsföretag för att kringgå anställningstrygghet och turordningsregler.
Läs Detta.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det inte bör vara tillåtet att säga upp anställda med hänvisning till arbetsbrist för att en kort tid senare hyra in samma personal via bemanningsföretag och att de drabbade i dessa fall bör ha rätt till återanställning.
Motivering
Bemanningsföretag kan fylla en funktion på arbetsmarknaden när det handlar om tillfälliga arbetstoppar eller när arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal. Men bemanningsföretag får inte användas för att byta ut fast anställd personal och kringgå anställningstryggheten! Anställningstryggheten behöver stärkas, inte urholkas ännu mer. Det finns redan alltför många möjligheter att göra sig av med folk – till och med utan avgångsvederlag!
Det har tyvärr blivit allt vanligare att arbetsgivare säger upp personal med hänvisning till ”arbetsbrist” för att en kort tid senare ta in samma personer som sagts upp – via bemanningsföretag. På så sätt kan arbetsgivarna kringgå både anställningstryggheten och turordningsreglerna. De kan behålla samma personal, men slippa ha dem fast anställda, och göra sig av med oönskad personal genom att helt enkelt låta bli att hyra in dessa personer.
De arbetstagare som drabbas av detta lurendrejeri har väldigt lite att sätta emot. Om de inte går med på att jobba vidare via bemanningsföretag förlorar de ju jobbet helt och hållet. För de drabbade kan detta innebära kraftiga försämringar i anställningstrygghet, lön, förläggning av arbetstid, maximal arbetstid med mera som reglerats i tidigare kollektivavtal. De som inte blir inhyrda får se sig utbytta och går rakt ut i arbetslöshet.
Enligt lagen om anställningsskydd ska den som sägs upp på grund av arbetsbrist ha företräde till ett nytt jobb om arbetsgivaren nyanställer. Företrädesrätten gäller i nio månader från den dag då anställningen upphörde. Trots lagen förekommer det många fall där det gått långt under nio månader innan man tar in ny personal eller hyr in dem som tidigare sagts upp via bemanningsföretag.
Hej Doktorn, jag håller med dig i allt och känner till det mesta i vad som försegår i vårat land.
Det jag känner är stor frustration till att människor och medborgare generellt inte vill förstå vad som sker och att den tillfälliga njutningen ( som att kissa i byxan,varmt en kort stund) .Är det så att människor är så fruktansvärt egoistiska och dumma att dom inte förstår att deras lata barn kommer att lida framöver. Fruktansvärt.
@Nisse Vi valde att inte gå med i valutaunionen. Vill man handla i Sverige är det svenska pengar som gäller som betalmedel. Likaså är det svenska avtal och regler som gäller på svensk arbetsmarknad. Arbetsgivarföreningarna i Sverige lobbar hårt för att få en sån flexibel arbetsmarknad som möjligt. Inte för att som de, som säger till våra politiker, skapa fler arbetstillfällen, utan för att maximera vinsterna. Vinster som sedan slussas ur landet till holdingbolag i t.ex. Holland.
Är det så att bolag försöker ändra på ett system som vaskats och raffinerats fram under snart hundra år ska vi nog vänligen men bestämt be dessa bolag flytta sina verksamheter från Sverige och vår marknad. Ska man spela “Fia med knuff” i Sverige är det de svenska reglerna för “Fia med knuff” som ska gälla!
EU stadgan om de mänskliga rättigheterna:
Kapitel I: värdighet (människans värdighet, rätt till liv, människans rätt till integritet, förbud mot tortyr samt omänsklig eller förnedrande bestraffning och behandling, förbud mot slaveri och tvångsarbete).
Kapitel IV: solidaritet (arbetstagares rätt till information och samråd inom företaget, förhandlingsrätt och rätt till kollektiva åtgärder, rätt till tillgång till arbetsförmedlingar, skydd mot uppsägning utan saklig grund, rättvisa arbetsförhållanden, förbud mot barnarbete och skydd av ungdomar i arbetslivet, familjeliv och yrkesliv, social trygghet och socialbidrag, hälsoskydd, tillgång till tjänster av allmänt ekonomiskt intresse, miljöskydd samt konsumentskydd).
Något borde man väl kunna dra till Europadomstolen?
Jag håller med att outsourcing missbrukas på ett felaktigt sätt, men vad hjälper det om tex Sverige sätter hårt mot hårt när den övriga europeiska marknaden fortsätter.
Det resulterar bara till att vi kommer att störta på marknaden, tyvärr så är vi gisslan.
Man måste ändra hela kontinenten Europa för att få en korrekt konkuranse.
Alliansen är ovanligt tysta vad gäller outsourcingsyndromet i vårt samhälle. De får skylla sig själva då både Löfven och Åkesson kommer att ta poäng på denna vansinniga trend.
T.ex. fick postens VD sparken då han ville outsourca brevbärarnas jobb till budfirmor. Detta stoppades tack vare en stark fackförening.
Valår 2014! Kan bli ett slagträ i valrörelsen.