Jobb efter pilotutbildning
Hej på er!
Jag är en ung man som studerar på Handels i GBG just nu, men min dröm har alltid varit att bli pilot och det är detta som är min passion i livet. Dock har jag varit tveksam att satsa fullt ut på detta pga den stora risken med arbetslösheten inom pilotbranschen. Hur ser den egentligen ut?
Hur pass stor chans är det att man får ett jobb när man är klar? Räknar med att ta ev TR om det behövs. Har man bra chans ifall man kan tänka sig att köra flygtaxi och frakt initialt och söka alla möjliga jobb inom detta utomlands eller är det fortfarande tuff konkurrens om de jobben också?
En annan sak jag undrar är ifall jag skulle gynnas i jobbsökandet ifall jag skulle ha en högskoleexamen i ekonomi eller flygmekaniker innan jag påbörjat pilotstudierna?
Tacksam för svar!
svar
Varför måste man som pilot betala för uniformen? Jag tycker att det är väldigt skevt.
Svar AA. Tack för info. Det var en skaplig summa. Kan förstå att bolaget tjänar rätt bra på detta.
Ryanair cadet utbildnings kostnad i dagsläget.
Ca priser:
Intervju 3000 kr
ID kort: 2000 kr
Uniform: 5-7 000 kr
IAA Licence 3500 kr
Typerating 290 000 kr
Kan ha missat något…
3 månader utan lön under typerating.
Sen 12 flighter som supernumeraries.
min 12 sektorer med Safety pilot(utan lön).
sen LT lön 30 euro/h(schemalagd blocktid).
efter ca 80-90 sektorer Linecheck.
Under tiden ska du betala hotel, mat etc. Så “lönen” man får under LT täcker i närheten inte kostnaderna.
Har man redan ett boende så kostar det runt ca 10 000 kr extra i mån.
Ca totalpris: 400 000-450 000 kr från Kursstart till Linecheck.
Total lön under LT 2-3 mån: 40 000 kr
Så kostnad ca 400 000 kr för 6-7 månader.
Vilket är pengar som ska betalas tillbaka till banken samt med ränta. Tar ett tag att betala tillbaka.
Sen kanske man får pengarna av mamma och pappa, då är det en annan femma…
oldie, bra inlägg.
Arrow,
Tror du verkligen att det är självkostnadspris du betalar till RyanAir?
RyanAir tjänar stora pengar på sina nya piloter.
Vad heter din flygskola som du driver?
Vad betalade du för att få komma på intervju på Ryanair?
Ryan är ju ett av de bolag som tar betalt även för det, vad kostade det?
Vad betalade du för din TR där?
Låt oss göra ett icke vetenskapligt räkneexempel;
5 skolor á 60 elever/år = 300 nyexaminerade piloter (Sverige) X 5 år = 1500 utbildade piloter.
Danmark + Norge + Övriga Europa. = ?
SAS söker ex. 300 styrmän. Hur stora är oddsen att man väljer en “low timer”
Visst RYR tar många säkerligen 90 % av de 70 % som betalar sig in.
Min poäng är att det är en övermättad marknad, och väldigt svårt att ta sig in/ man måste helt enkelt ha tur eller stort kaptial.
På vår skola ligger procenten med jobb inom flyget (dvs en flygande tjänst) idag på ca 70-75% om man tittar upp till 2 år efter utbildning. De flesta av de får jobbet inom ett år dock. Såg det var nån tidigare som påstods att flertalet står utan jobb, det är inte sant.
Time of type
Vad menar du med att betala för att jobba på Ryanair? Man betalar för typerating sedan får man jobb och bra lön från första dagen även under line training (om man klarar deras utbildning förstås).
Började själv när jag var 25 klar 27, jobb vid 28 och arbetade typ gratis till och från i 6 år(typ gratis betyder mat och tak över huvudet, inte mycket mer.), lite bizjet efter det(typ gratis), nu Ryan vid 34 års ålder. Tar 2-3 år på Ryan innan man är +/-0 med skulder för Ryanairs utbildningen(ca 500 000 inkl. mat och boende under utbildningen+linetraining).
Räknar med att ha kunnat betala av mina lån och börja spara pengar när jag är 36-37(om 2-3 år). Så för mig kommer det ta 10-12 år från utbildningsstart tills att jag kan börja spara pengar.
Förlorad arbetsinkomst under perioden 10-12 år, blir ett par miljoner. Så när jag har lyckats “spara” ihop pengar för “förlorad arbetsinkomst” under tiden och börjar tjäna på valet att bli pilot ligger nog runt 50-55 års åldern, för ett sen gå i pension runt 58-60.
Sen att bo utomlands, jobba kvällar/tidig morgon, helger, jul, midsommar etc etc har även ett pris.
Det är kul att jobba som pilot men efter ett tag är det bara ett jobb.
Hade jag haft kul på ett annat jobb, fått börja kl 8 och vara hemma kl 17 och vara ledig helger och helgdagar samtidigt som vänner, familj och släktingar…
Är det värt det?
Jag kan tyvärr inte svara på den frågan, är väldigt kluven i dagsläget…
Några få bolag ute i världen kräver universitetsexamen så det kan vara till nytta men tror chansen är ytterst lite att den hjälper något… Det ända den hjälper dig med är när du är arbetslös från flygjobb så kan du ha ett “riktigt jobb”!
Bolagen tävlar i vem som kan vara billigast. En kandidatexamen i bakfickan är inget som gör det billigare för bolaget, så tyvärr meningslöst. Men det finns kanske några få undantag.
Vad som gör det billigt för bolaget är om du kommer färdigutbildad, och med erfarenhet på den maskin bolaget flyger, eller om du är villig att betala för jobb (tex RyanAir) Det är i princip det enda som räknas i branschen.
Jag tror inte det är försent om du börjar pilotutbildningen vid 25-26 års ålder, även om det kanske är lite på gränsen. Det som dock är en baksida är att du kanske riskerar att sinka din karriär som ekonom. Men att ha en högskoleexamen i bagaget kan ju knappast vara en nackdel. Flygbolagen borde enbart se det som positivt.
Mitt råd är att göra färdigt din utbildning på handels innan du börjar din utbildning till kommersiell pilot. Har du ekonomiska möjligheter kan du skaffa dig PPL och erfarenhet under din tid på Handels.
Jag valde själv att skaffa en unversitetsexamen utöver pilotutbildningen, vilket gjort att jag kunnat jobba 7-16 när barnen var små och flyga nu när de är större. Det har oxå gjort att jag inte har en krona i lån kvar från min flygutbildning.
Lycka till!
Jag är tacksam för alla av er som har kommit med nyanserade svar hittills. Som någon skrev så kan det vara värt att gå klart min utbildning i GBG och sedan påbörja flygutbildningen. Problemet är inte ekonomin för jag kan få hela utbildningen i princip gratis. Problemet är att jag kommer att vara 25-26 år när jag är klar med denna. Är man för gammal om man påbörjar en flygutbildning vid den åldern?
Kan det till och med vara meriterande att ha en kandidatexamen i bakfickan när man söker jobb som pilot emellertid det inte är en teknisk sådan?
Jag var ganska ung när jag började flyga, gick den långa vägen genom små flygplan, små företag, flög fallskärmshoppare, postflyg, regionalt, charter, små turbopropp, tung jet, styrman, kapten. En lång resa som jag inte skulle vilja ha ogjort. Gräset är alltid grönare på andra sidan, glöm inte det:)
Man skall aldrig krossa någons dröm, men den bittra sanningen är att majoriteten ej får jobb inom en 8 års period efter avslutad flygutbildning.
När du väl kommer in på ett bolag, har du möjligen ledsnat/ ej råd/ändrad familjesituation etc.
Det går givetvis att ta sig in på många olika sätt. Dock gäller det att ha ett starkt kaptial bakom sig för att ta sig en på en övermättad marknad- detta utöver studiekostnader.
Jobbet i sig är inte så stimulerande som man kan tro, och för de allra flesta vore det en dröm att få gå ner i arbetstid.
Satsa på något vettigt!
Frågan du ställer förekommer redan så många gånger som förr här på FT!
Läget är inte bra och lär inte bli bättre.
Skaffa dig en utbildning och ett bra jobb där du får en lön!
Lycka till!
Det finns redan mängder av liknande trådar på forumet.
Kommer du ut i rätt tid, vilket är nu får många jobb. Med många menar jag kanske 70%.
Men i lågkonjuktur får knappt någon jobb. Speciellt inte som nyutbildad.
Det är en mycket global arbetsmarknad och att flytta dit jobben finns är ett måste för att lyckas.
Ett första jobb i Sverige är ytterst ovanligt, och du kommer att få byta bas många gånger under din karriär.
De flesta nya piloter söker allt, och de skulle bli överlyckliga för att få flyga flygtaxi.