SAS och Ryanair
Det har disskuterats hej vilt här i forumet om SAS och Ryanair, vilket bolag som är bäst/sämst osv. Personligen tycker jag båda bolagen är bottennapp, där Ryanair är snäppet värre!
Verkar som många tror att SAS och Ryan är de enda alternativen när man ska ut och resa från Sverige! Så är inte fallet! Det finns en hel uppsjö med europeiska bolag med hög klass och billiga biljetter.
Jag flyger ganska ofta och på senaste tiden har jag flugit främst med Lufthansa och Austrian. De har rätt ofta mkt billiga biljetter och har fortfarande full service i ekonomiklass! Samma gäller Brussels, Malev, BA, LOT och tom lågprisbolaget Air Berlin! Alla dessa flygbolag slår SAS och Ryan med hästlängder!
svar
Och varför gjorde du det?
Tror du att golvet skulle vara varmare på Heathrow?
.. spendera 13h el mer på iskalla kaklet i Stanstead och du väljer garanterat inte RYAN nångång framöver….
Förlåt det sena svaret, 1.
Jag är fortfarande tveksam till att testet du nämner verkligen har förekommit på det sätt som du nämner.
För det första så har GP Göteborg som utgångspunkt i sin omvärldsbevakning. Att de skulle jämföra flyg mellan Stockholm och Paris är osannolikt.
Dessutom är GP betydligt seriösare än sin motsvarighet i Stockholm (DN) och skulle knappast göra en jämförelse mellan äpplen och päron. Det är direkt misskrediterande att ta med hotellkostnader på hemmaplan (innan man åker!) och jämföra med en resa som går dagen före. Det finns flera samtidiga morgonavgångar mellan Arlanda och Paris att jämföra med. Och det finns bussförbindelser mellan Stockholm och Skavsta som passar alla avgångar. Numera (hur länge?) dessutom två olika bolag.
Här följer en fullständigt adekvat, korrekt konsumenttest som GP gjorde i höstas angående lågprisflygets fulla kostnader.
http://www.gp.se/konsument/1.207529-billiga-flyg-en-snarskog
Bra att man kritiskt bevakar lågprisbolagen. Det finns mycket som måste diskuteras och kritiseras.
Det finns säkert andra medier än GP som väljer att göra allt för att misskreditera dem. Det är populärt att göra vilka underliga jämförelser som helst, dra rövarhistorier om hur dåligt bemött man blir*, hur oerhört jobbigt det är att sitta i en läderfåtölj i två timmar där ryggstödet inte går att justera (Herregud! Har verkligen alla massagefåtöljer hemma?), att på fullt allvar tycka det är värt ett par tusen kronor extra att få en tidningsficka framför sig etc.
Samtidigt upprepas mantrat om SAS fantastiska service… Var finns den för alla som betalar sin egen biljett i ekonomiklass?
Det är i detta brus lätta att blanda ihop serösa undersökningar med andra medier och hörsägner.
*Jag minns närmast en artikel som flöt runt i de flesta medier angående en skolresa med Ryanair där ett par ungar sprang och gömde sig på flygplatsen. Då valde de vuxna att INTE låta någon av de övriga stiga ombord innan man hittat dessa rövarungar. När man hittat dem var det för sent för ombordstigning. Då hette det att Ryanair hade nekat en hel skolklass att stiga ombord. Att vuxna människor inte kunde hålla reda på sina egna ungar blev Ryanairs fel. Nä, Ryanair skulle stå där med ett helt plan och vänta på plattan, med en dominoeffekt av förseningar i övriga led, de andra passagerarna skulle bara bli glada över förseningar och tycka barnen var gulliga… Allt för att det finns ett antal vuxna människor som inte tar sitt ansvar. Istället kräver de Ryanair på pengar, kryper de till media som genast hakar på okritiskt.
Svenska, gulliga barn gentemot stora hemska Ryanair… Att sådant här kan förekomma beror på att det alltid är politiskt korrekt att sätta Ryanair i skamvrån. Man drar sig inte för att hitta hur många snedvinklar och krumbukter som helst för att göra en sådan framställning.
Samtidigt struntar man att diskutera det som är riktigt snett i sammanhanget. Jag menar då svenska kommuners och flygplatsbolags oerhörda miljonsubventioner till lågprisbolagen (givetvis också i andra länder), den konstiga incheckningsavgiften på Ryanair och att de inte ersätter passagerare fullt ut vid förseningar/inställningar.
Men kanske menar man att det kallas för service när SAS betalar 120.000 (+ omkostnader, vilket inte alla medier nämnt…) för påstådd diskriminering av Skellefteåbor på Arlanda. Pengar som vi övriga passagerare i slutändan får betala. Men det är inte politiskt korrekt för medier att vara kritiska i detta sammanhang…
Kan ingen kasta ut fjanten AR ??
Men 1, hur dags var avgångstiden då? Första flygbussen går från Stockholm 0340 och hittills har man hunnit med flighterna sen. Varför skulle hon övernatta i NYköping?
SV RA
De var mer planering men den ena var tvungen att bo över tack vare den tidiga avgången från skavsta. Så att resa på vinst och förlust var det inte. Göteborgsposten som gjorde undersökningen. De har en resebilaga som kommer varje vecka och gör undersökningar på allt man kan komma på.
De fanns säkert mer poäng bakom de hela som jag missat att skriva här.
Jag tyckte att de var ett ganska seriöst test.
Ungefär som att testa vin eller ost.
Vad anser du är verklighetsfrämmande?
Affärspax reser ju med väldigt små marginaler.
Jag tycker era jämförelser även ska innehålla momentet vad priset varit om lågprisbolagen INTE dragit igång sin verksamhet.
Kolla vad SAS, Lufthansa, BA mfl. tog för sina biljetter när de kunde sätta sina priser utan konkurrens och lägg på inflationen sen dess. Den som inte välsignar lågprisbolagen i en sådan jämförelse kan ju förmodligen kallas ekonomiskt oberoende.
Skavsta servar mer sällan sådana som flyger riktigt ofta t.ex. varje vacka. För dessa passagerare är en transporttid till flygplatsen på 1-2 timmar oftast inget större hinder. Jag tror Skavsta räknar med mer befolkning inom 2 timmar från flygplatsen än vad Arlanda kan fixa till. Och en PLANERAD resa Stockholm – Paris skiljer nog inte på något dramatiskt sätt om man åker via Arlanda eller Skavsta. Det kan ju slå mycket olika beroende på var man verkligen börjar och slutar resan.
Vilket otroligt fånigt och verklighetsfrämmande test, 1.
Ingen åker väl för sjutton till Skavsta på vinst och förlust och kollar om det går ett flyg till Paris?
Knappast till Arlanda heller. Gick tidningstestet verkligen till så här eller är det bara en efterkonstruerad fantasi? Tidningstester brukar faktiskt vara mer realistiska och konsumentinriktade. Så länge du inte anger källan så tror jag inte på dig.
Vi ska åka till Malaga i höst och satt och jämförde priser, 2 vuxna med två barn (5 och 1år) Dom stora etablerade bolagen var onödigt dyra så det slutade med att jag jämförde Ryan med Norwegian, samma dag.
Ryan var billigare till man var klar med bokningen mer eller mindre, då fick man lägga på extra för bagage, vilket är ett måste med barn, barnvagn, sitta tillsammans mm.
Så Norwegian blev nästan 1000kr billigare, även att vi bor närmre Skavsta än Arlanda, så bojkottar (rent generellt) Ryan och åker med Norwegian istället.
Har åkt med bägge bolagen förr, och även att det är två lågpris bolag så är skillnaden enorm, Norwegian beter sig som ett stort och väletablerat seriöst bolag, medan Ryan.. ja… dom är Ryan.
De gånger som jag har jämfört priser mellan lågprisbolagen och de etablerade bolagen om man kan kalla dom så. Så med förvåning har det varit billigare med tex. SAS. Det faller ofta på att man måste ha hotell övernattning eller dyra bagage avgifter på lågprisbolagen. Jag har inte åkt vare sej med Ryan eller Norvegian men servicen kan väl inte vara sämre än i SAS economi.
Kan tillägga här att en tidning en gång gjorde ett test mellan Ryanair och Airfrance/SAS
Gick till så att man lät 2 tjejer starta från Stockholm på något centralt ställe där de skulle ta sig till arlanda resp skavsta.
Endast kollektivtrafik var tillåtet
Ryantjejen fick de besvärligt då hon frekvenserna inte var så höga till paris utan fick bo över någonstans i närheten av skavsta i väntan på nästa flyg dagen därpå.
SAS/Air France tjejen däremot kom på en flygning till CDG och kom till målet en bra stund innan Ryan.
Poängen med det hela var att se tillgängligheten och snabbheten och priset.
Bra att vi är överens Lottis. Jag gillar dig. Förlåt om jag var lite tuff…
RA :jovisst det mesta du säger stämmer, CDG stämmer presis.Det kanske är så att det bara kommer att finnas lågprisbolag utan service ,en dag.Tills även de höjer priserna, för att de vill tjäna pengar.Och då har vi plöttsligt dyrare resor utan service igen,tills man börjar att konkurera med service igen.För priset är det samma på alla bolagen och då blir det sevice och komfort,tillgänglighet.tätare trafik som lockar.
Att SAS inte kan ha samma linjenät som tidigare är ju förståeligt.men har ändå tätatare turer än lågprisbolagen,på flera rutter.
Jag ska rätta mig själv:
Det går numera en sorts tåg mellan terminalerna och RER-stationen på CDG. Det var ett par år sedan som jag sist besökte denna flygplats…
Du har ganska mycket fel Lottis. Det du pratar om är historia. Förr i världen var SAS ett riktigt nätverksbolag. Det är historia. Numera flyger man bar på de linjer som anses lönsamma. Nämn en enda linje som SAS flyger därför att det finns ett samhällsintresse eller liknande. Eller som enbart finns tilll som matarlinje och inte har som mål att gå med vinst för sig själv (vilket inte innebär att de gör det just nu). Detta inleddes ju redan på JC:s tid (Nej, det betyder inte Jesus Christ som i musikalen, även om den f d chefen själv och alltför många andra tycktes tro detta…) I detta avseende finns det inte en enda skillnad mellan SAS och lågprisbolagen. Du lever på gamla minnen Lottis och har inte förstått att SAS helt har ändrat inriktning. Man har kvar alla gamla, dyra kostnader men följer inte alls de gamla kvalitetsspår som du påstår.
Vid point-to-point-flygningar i ekonomiklass finns det ingen skillnad. Detta är också bara på detta exempel som man kan göra jämförelser. Samma nätbokning, e-biljetter och incheckningsrutiner, inga servicekontor, ingen ombokning (det kan man göra på lågprisbiljetter på Norwegian, mot ett tillägg), ingen mat (undantag frukost före 09.00 på SAS inrikes, då det inte finns några lågprisbiljetter) – många andra lågprisbolag bjuder på mat (Germanwings, FlyNiki), samma information ombord på taskig engelska (jag har aldrig, jag menar verkligen ALDRIG, hört någon ombord på SAS läsa innantill efter landning på någonting som skulle godkännas som högläsning på högstadienivå -det låter för jävligt, helt enkelt!). Leendena vid ombordstigning eller ombord är inte mera vanligt förekommande eller bredare jämfört med lågprisbolagen heller. Varma mottagaganden, precis som motsatsen finns det lika många exempel på hos lågprisbolagen som hos SAS. Det är den individuella insatsen som är avgörande där. Det beror inte på bolagen.
Det finns en viktig skillnad som skiljer ut Ryanairs s k servicenivå från övriga – att de inte sätter en på annat flygbolag om de ställt in just det flyg som man hade tänkt åka med. Det alternativ som de erbjuder med resa annan dag med samma bolag kan ibland vara flera veckor framåt… Det är knappast civiliserat. De erbjuder dessutom inte hotellkostnader och mat på samma sätt som de traditionella bolagen + ÖVRIGA LÅGPRISBOLAG gör. Men man ska också kommma ihåg att Rynair aldrig överbokar sina plan, vilket SAS och många andra gör hela tiden.
Detta mantra om SAS fantastiska service, även på ekonomiklassbiljetter som ständigt upprepas blir bara mer och mer pinsamt varje gång man hör det. Det är nostalgi, Lottis! Det saknar helt relevans. Även om du lägger till bagagekostnader så blir det billigare med lågprisbolagen så gott som jämt. Var ligger förresten rättvisan i att jag som bara flyger med handbagage får betala för andras bagage?
Jag har inga hyperord för Ryanair. Det vet alla ni som följt mina andra inlägg. Ryanair flyger från Skavsta. Det innebär lite längre marktransporter för många. Dock inte för alla. Tar man bilen från Stockholms södra förorter (ungefär halva Storstockholms befolkning bor där) har man ofta kortare transporttid till Skavsta. Sedan ska vi inte vara så Stockholmsinriktade. Folk som flyger från Skavsta kommer från alla möjliga håll och har ofta fruktansvärt långt till Arlanda. Väldigt få människor bor på Cityterminalen i Stockholm, Tech80. Det bor också människor i Göteborg. Visste du det? De flesta har faktiskt närmare till Säve än Landvetter…
Tråden började med jämförelser mellan Ryanair och SAS. Därefter har andra skribenter utökat debatten till att gälla SAS kontra alla övriga lågprisbolag. Det är nog viktigt att upprepa att det bara är Wizz och Ryan som flyger från Skavsta. Låt inte erfarenheter från Ryanair gälls för alla andra lågprisbolag. På Arlanda finns det minst 5 som brukar betraktas som lågprisbolag. Ett av dem är Norwegian, vars utbud är jämförbart med Ryanair. Från Bromma finns det lika många lågprisbiljetter (Malmö Aviation + Sverigeflygs olika bolag) på jämförbara sträckor som med SAS från Arlanda.
Sätt sedan in resan till Skavsta i sitt sammanhang, dvs den totala restiden. Det blir ju rent komiskt när Tech80 säger emot sig själv. Först är det ju så väldigt jobbigt att åka via Skavsta. Men när de andra bolagen tvingar honom att flyga via Madrid så blir Ryanair/Skavstaalternativet plötsligt bättre – ändå är det på något konstigt sätt ändå värre, trots att det går fortare och är billigare och bristen på service är densamma jämfört med ekonomiklassbiljetter på de övriga bolagen. Det är inte alltid logiken som är det viktigaste. Kanske är det viktigare att bygga upp imagen kring sig själv. Att snacka skit om lågpris får dig själv att verka glassigare. Tillhör du också den typen som handlar på Lidl och stoppar ned varorna i en medhavd NK-kasse?
Ett viktigt del av debatten om lågprisflygsrevolutionen tycker jag ofta glöms bort. De flyger ofta direkt på sträckor där inga andra flyger och ofta aldrig ens har tänkt tanken på att göra. Oftast finner de god lönsamhet där, om än inte alltid (då lägger den snabbt ned). Lottis är helt ute och cyklar istället för att flyga, när hon påstår att lågprisbolagen bara flyger på de allra största, mest lönsamma sträckorna. Hon måste leva i en helt annnan värld. Sanningen är snarare precis tvärtom. Detta innebär en mängd snabbare transporter för det stora antalet ekonomiklassresenärer.
Det finns otaliga exempel. Jag ska bara nämna ett:
Om jag ska åka från Stockholms innerstad till Birmingham så går det mycket fortare att ta bussen till Skavsta, visa upp mitt boardingkort, passera den snabba säkerhetskontrollen och därefter flyga direkt till Birmingham jämfört med att ta mig först till Arlanda, därefter transfertid i Köpenhamn eller London för att sedan ta flyg nummer 2 innan jag kommer fram. I båda alternativen får jag själv betala för svindyr mat och dricka. De allra flesta människor har insett detta. Det skakar om SAS och de övriga traditionella bolagen så till den milda grad att de inte vet vad de ska göra. De skickar fram sina PR-människor som skriker ut floskler om att de har bättre service för lågpresenärer före-under-efter resan. Vadå “efter”!?! (se Flygtorgets pinsamma artikel om lågprisflyget för ett par veckor sedan). Det finns sedan gott om förlängda armar som fortsätter att sprida mantrat (så funkar PR!). De är oftast av två typer:
1. Lottis-typen som på fullt allvar har något slags romantiskt, rosa nostalgiskt skimmer om de ständigt leende flygvärdinnorna ombord på SAS som tycker att passagerarna ska utbrista i Halleluljarop när bolagen drar in linjer och frekvenser samt försämrar servicen – allt för att man ska solidarisera sig med personalen som är oroliga för sina jobb. Hon väljer att helt blunda för verkligheten (rädsla?).
2. Tech80-typen som gärna vill flyta ovanpå och marknadsföra sig själv (ungefär som en påstruken kroghanne en lördagskväll) genom att positionera sig själv som den som ABSOLUT INTE åker med lågprisflyget. “Det var bara p g a att det just då va så hä ba… ”
Jag vill också argumentera angående det ständigt upprepade mantrat att lågprisbolagen minsann landar mitt ute i bushen. För det första gäller det så gott som uteslutande Ryanair och Wizz. De allra flesta andra flyger på samma flygplatser som de traditionella bolagen (något enstaka undantag finns).
Kan berätta att den sammanlagda restiden från flygplatsen Bauvais in till Paris är mycket snabbare jämfört med Charles de Gaulle. Bagaget kommer omedelbart efter enbart ett par minuter (ibland innan man själv har kommit innanför dörrarna), bussen står och väntar direkt utanför och tar dig snabbt non-stop till Paris. På CDG 1 där SAS landar, väntar du en evighet på bagaget i bagagehallen tillsammans med tusentals skrikande människor. Detta efter att du först har genomfört en komisk, närmast Jaques Tati-filmsliknande “promenad” på rullband som går upp och som går ned i långa gångar. När du har lyckats få din väska ska du sedan snurra runt i den runda byggnaden för att åter igen leta efter en ny gate! Jo, det är sant! Ska vi ut och flyga igen? Nä, nu ska vi bara stå och vänta på en buss på som ska gå till pendeltåget. Denna buss går bara en gång per kvart… När man väl kommer tills stationen ska man sedan bråka med mer fransk teknik. När man lyckats få en biljett ur någon av automaterna (de få som fungerar) kommer obegripliga spärrar som inte alltid accepterar den biljett man köpt. Därefter blir det ännu en väntan på pendeltåget (RER) och när det äntligen kommer så har man en halvdryg resa kvar… Gör väl ingenting att man måste slita med bagaget genom denna process, det var ju gratis att ta med det på SAS…
Nä, de allra flesta människor är smartare än vad vissa tror. De bestämmer sig vart de ska resa, går sedan in på nätet. Därefter köper de den som biljett som är snabbast, enklast och billigast. Det kan vara SAS, Ryanair eller någon annan. De har genomskådat de tomma ord om service som inte finns. En del av dem som sedan hamnade t ex på Ryanair måste förstås därefter komma med bortförklaringar…
Det går inte att jämföra SAS med något lågprisbolag.Lågpris bolagen begränsar sig till att flyga bara de mest lönsamma linjerna,på de mest lönsamma tiderna,med minimal servicve,och tar betalt för allt extra.som ingår i biljetten hos iata bolagen.Arbets tider,löner,personal vård,arbetskläder,hotell på stopp,utbildningar,Pensions inbetalningar,allt skiljer.det är inte relevant att jämföra.Varken SAS.LH BA.AF.KLM SWISS.med lågprisarna.de arbetar i olika divisioner.
“If you pay nothing you get nothing” Tycker det är ett bra alternativ för den som vill ta sig från A till B utan att ha en stor plånbok, det är säkert och bra!!
Nej fy fan för ryan air. Flög med dem för de var den enda carriern som kunde ta oss till destination utan mellanlanding i madrid. Först fick vi åka buss ner till skavsta (hallå vilken stockholm skavsta???) Skavsta är skavsta och det ligger väldigt långt ifrån Stockholm. Punkt.
Fy fan, hatade allt som hade med dem att göra. Själva flygningen gick bra men det är det ju autopiloten som sköter… Första och sista gången, se folk rusa mot planet för att få bättre platser, det är som att se svältande människor i afrika att slåss om FN leveransen av ris till byn. Jag befattar mig inte längre med ryan air och deras idioti.
Betalar GÄRNA mkt mer och flyger SAS eller Norwegian, tycker d stor skillnad mellan SAS och Ryan. Dem behandlar folk som skit, SAS kan du i alla fall fråga folk ngt och dem har ett svar.. Ryan är som ett jävla maffia bolag, nej aldrig mer ryan.
Kan nämna att vi skulle flyga till alicante från sthlm. Norwegian hade inga platser men Spanair hade, men då med stopp i madrid och byte, prisskillnad ca 200 kr när man räknar in extra avgifterna på ryan. Dessutom avgick Spanair från ARN och inte ute på landsbygden åt helvete från sthlm. Tyvärr gillar inte sambon att flyga och inte hennes mamma heller som var med, de gillar särskilt inte starten och landningen med tryckuppbyggnad och så, så de ville åka non-stop.
Alla har så rätt, även om ingen berättar några nyheter precis…
Jag förväntar mig ingen service av varken Ryanair eller SAS. Om Ryanair finns det mycket att säga. Läs gärna tidigare trådar. SAS bjuder inte på som helst skillnad när det gäller servicegrad för oss som flyger i ekonomiklass. Möjligtvis om ombokning krävs vid missat plan vid byte. Men eftersom Ryanair enbart flyger point-to-point så ska man inte heller jämföra dessa tjänster – precis som med äpplen och päron, ni vet…
Trevligt om man får en kopp kaffe ombord. Men inte om det kostar flera tusen för den koppen… Lufthansa har enligt mitt tycke ett mycket trevligt, personligt bemötande till alla resande och bjuder både på kaffe, vin och schinkenbrötchen för oss i ekonomiklass. Håller dock inte med den som påstod att de ofta har låga priser. Det som Lufthansa kallar för lågpriser i sina nyhetsmail ligger på en ytterst hög prisnivå. Har aldrig flugit med Malev men kan rekomendera Check Airlines.
Sedan vill jag påpeka att det finns lågprisbolag där man har ett nätverkstänkande med ombokningar/övernattningar vid missade plan p g a försenade anslutningar. Jag kan nämna Germanwings/FlyNiki, Air Berlin och delvis Norwegian (dock bara på vissa sträckor).
Jag hålla med Rosita angående detta med lågprisbolagens arbetsförhållanden och löner. Frågan är bara om man någonsin kan begära att en konsument ska ta ett sådant övervägande.
Det man ska tänka på när man reser med lågpris bolagen är om man har råd att lösa situationen OM det blir en iställd flight , teknik eller tex försent till sista anslutnings flyg. Med Sas som kostar mer står för hotell eller ombokningar mm.
Att lågpris bolag som poppar upp som gubben i lådan kan hålla låga löner är ju för att crew inte har lång anställning i bolaget medans tex sas har nöjd personal som arbetat i många år och arbetat upp sig på lönestegen. Ett god funderare när du reser med lågpris bolag är – har jag råd??