Trafikverket upphandlar igen, 2019-2023
Nu har upphandlingen startat.
Någon som vet om Mora är med denna gång?
Vilka seriösa bolag finns det som kan lägga in anbud?
svar
Avtalens längd läs på https://inkopsradet.se/expert/darfor-finns-luf-2/
Varför så korta avtal? I exempelvis kollektivtrafiken är avtal på minst 10 år
Undrar jag med. Utan att ha någon koll känns det extremt oseriöst från Trafikverkets sida. Förmodligen någon form av strul med något av de aktuella bolagen?
Är det någon som hört något? Borde det inte släppts för längesen? Bolagen måste ju ha en chans att hinna fixa med allt inför starten i oktober.
Mycket troligt att Jonair vinner upphandlingen på de små linjerna som Pajala, Torsby/Hagfors och Sveg.
Ryktet(trovärdigt) säger att en kund vill köpa en långdistansjet som ska opereras av bolaget från en flygplats i mellansverige.
Mycket verkar ha hänt i bolaget senaste åren.
Någon som vet vilka plan som kan vara av intresse eller vilken kund det kan vara?
Jonair tar allt. I den lokala tidningen hävdar dom att dom kan flyga till New York på 8h. Med en turboprop.
Det låter konkurrenskraftigt.
När får man reda på vilka flygbolag som vunnit?
LG, takk for ditt svar.
Det blir spennende å se hvordan denne saken går fremover.
Jeg har dog ikke viten om hva trådstarter Sven mener med seriøse bolag.
pf: Här är svaret på din fråga:
Först och främst ska jag påpeka att det är nya regler sedan 1 juni 2017 och dessa ger mycket större möjligheter att ställa arbetsrättsliga villkor på en leverantör. Dvs det finns nu ett mycket större skydd för arbetstagarna än vad som fanns innan.
Man kan vid upphandling kräva “kollektivavtalsenliga” löner och villkor. Så på den frågan är alltså svaret “i princip” Ja.
Men viktigt att påpeka är att detta gäller endast den del av varan eller tjänsten som upphandlingen avser. Därför kan man inte prata om “kollektivavtal” utan endast om “kollektivavtalsenligt”.
Det betyder alltså att de arbetsrättsliga villkor som ställs gäller endast för den personal och verksamhet som utför den upphandlade tjänsten.
Huruvida nu Trafikverket kommer att nyttja denna möjlighet är en helt annan fråga. Exakt hur man skulle formels dessa arbetsrättsliga villkor i upphandlingsdokumentet är en ganska komplex fråga där man behöver göra en undersökning om exempelvis vilka kollektivavtal som är gängse gällande inom aktuell sektor osv. Det är dessa i så fall som kan användas som ramverk för det man kallar “kollektivavtalsenligt” och bilda en slags miniminivå.
LG, frågan er jo om den svenske staten i anbudet/utlysningen KAN ta med krav om det du skriver ?
Om så, kan da en eller flere interessenter ta saken til EU’s myndigheter med å si, hei hvor står dette nevnt hen….
Svensk lag vil med stor sannsynlighet bli overkjørt av EU her, men det kan bli interessant å følge videre.
V.g. observer at jeg ikke tar stilling i saken.
And finally, there should be a difference between a Public Service Obligation Tender, and companies that flies for Scandinavian. Two qiute differnt regimes, I would say.
Any “bloody” Central or Eastern airlines can operate in any EU countries so please stop looking for any “Kollektivavtal” such agreement do not exist in those countries and our dearest SAS will accept Cityjet Ireland another third world country to operate intra scandinavian flights to operate under the SK colours with no shame…with VNO Vilnius Crew paid the lowest salary ever…
Bless the UK to leave the EU and this joke!
Hej pf: Vilken paragraf avser du då?
Jag har letat igenom med objektiva ögon, men hittar inget i 1008/2008 som på något vis talar emot det jag säger.
sv pf og LG,
jeg har lest EU-forordning 1008/2008.
Er av den mening at et bolag kan gå til rette EU-myndigheter dersom de er uenig med svenske krav om kollektivavavtaler etc. Tror de kan få rett.
“Ansträng dig o försök att göra ett bra jobb så kommer ag ta hand om dig, till bättre villkor än ett kollektivavtal.”
Aha, så kollektivavtal finns till för de som inte anstränger sig? Det omfattar ju då alltså den absoluta merparten av de svenska arbetstagarna… intressant.
Jag har jobbat med offentlig upphandling inom statliga verk.
Det finns väldigt goda möjligheter inom upphandling att ställa de krav man som organisation anser är rimliga. Och det kan mycket väl vara krav som överstiger regelverket.
Typiskt sett brukar det vara krav som överrensstämmer med den policy man har i den egna organisationen. Man kan exempelvis ha specifika krav på vad leverantörer ska ha för miljöpolicy, jämställdhet, etik etc. Kollektivavtal kan mycket väl vara ett sådant krav.
Att man gör så är i allmänhet därför att man vill att ens produkt ska stämma överens med den profil man vill hålla som organisation. Om vi exempelvis marknadsför vår verksamhet med säg “hållbarhetstänk”, så blir det ju väldigt konstigt om man inte har hållbarhetstänk hela verksamheten igenom. Alltså kräver man av underleverantörer att leva upp till den standard man själv vill hålla.
Finns ingen lag på kollektivavtal, offentlig upphandling baseras inte på nåns tyckande. Ansträng dig o försök att göra ett bra jobb så kommer ag ta hand om dig, till bättre villkor än ett kollektivavtal. Sen finns det naturligtvis rötägg till ag också…
Finns inget som hindrar, att man ställer krav på t.ex kollektivavtal i offentlig upphandling. De behöver inte vara svenska kollektivavtal, men rimliga sådana.
It, du vil nok snart da oppdage at Sverige er medlem av EU.
Jeg føler meg ikke helt sikker på at slike særkrav vil bli godtatt.
Det vore på sin plats att trafikverket i sin upphandling kräver Svenska kollektivavtal då detta skall finansieras med skattepengar.