AVLÄGSNING AV SNÖ
JAG FLÖG FRÅN ARLANDA FÖRRA VECKAN OCH SÅG DÅ PÅ NÄRA HÅLL HUR DOM AVLÄGSNADE SNÖ FRÅN ENA VINGEN (DÄR JAG SATT) MED HJÄLP AV NÅGON MASKIN.
FÖRST SPRUTADE DOM UT NÅGON BLÅ VÄTSKA OCH NÄR DOM VAR KLARA MED DET SÅ DUSCHADE DOM IN HELA VINGEN MED NÅGOT GRÖNT TRÖGFLYTANDE SLEM SOM LUKTADE VÄLDIGT STARKT OCH OERHÖRT ILLA.
VET NÅGON VAD DET ÄR SOM SPRUTAS PÅ VINGARNA?
JAG HAR FLUGIT FREKVENT I ÖVER 35ÅR OCH BESÖKT 27 OLIKA LÄNDER SÅ JAG VET EN HEL DEL OM FLYGET I ÖVRIGT.
svar
Glykolen återanvänds redan till viss del om jag inte har helt fel. Dvs sugbilsglykolen.
Hmm billigare och enklare att ställa några bilar precis innan banan de få dagar det krävs tror jag. Finns ju stora tält också där du de-ice:ar med infravärme och sen bara pytsar på lite anti-ice på torrt och rent flygplan.
Glykolen rinner av till 100% för annars förstör vätskan lika mkt som isen skulle ha gjort, möjligen lite som sitter mellan vinge och roder med mera men det är fruktansvärt lite. Som tidigare skrivet så är ju inte glykolen farlig (alltså propylenen, etylenen är där emot ohälsosam) utan tillsatts ämnena är de skadliga. Det är dock så lite mängd som kan tänka sig droppa ner, skulle vara mer orolig för alla A1 avgaser i marker runt flygplatser
SLUTA!
JAG ÄLSKAR STORA BOKSTÄVER.
JAG HAR FLUGIT FREKVENT I ÖVER 35ÅR OCH BESÖKT 27 OLIKA LÄNDER SÅ JAG VET EN HEL DEL OM FLYGET I ÖVRIGT.
MEDDELANDE SOM POSTADES 2010-12-19 18:03:24 ÄR INTE JAG, DEN RIKTIGA OVE.
JAG HAR FLUGIT FREKVENT I ÖVER 35ÅR OCH BESÖKT 27 OLIKA LÄNDER SÅ JAG VET EN HEL DEL OM FLYGET I ÖVRIGT.
Föregående inlägg kommer inte från den vanlige RA.
Hej!
Ett de-icing system hade dom ju tidigare i Luleå. Vet någon varför den togs ur bruk?
Ett sånt system som flygplanen kör igenom finns. Jag tror de har det i Wien.
Ett sånt system som flygplanen kör igenom finns. Jag tror de har det i Wien.
HAHAHAHAHAHA!!!!
OVE HAR FLUGIT FREKVENT I ÖVER 35ÅR OCH BESÖKT 27 OLIKA LÄNDER!!!!!!!
MEN HAN VET INTE HUR MAN AVAKTIVERAR CAPSLOCK FUNKTIONEN!!!!
Jo Waldner
F/C B-777
DreamLine$
vatten är bara ok till -3 oat!!
JAG HAR FLUGIT FREKVENT I ÖVER 35ÅR OCH BESÖKT 27 OLIKA LÄNDER SÅ JAG VET EN HEL DEL OM FLYGET I ÖVRIGT.
hahahaha
Vanligast idag är att man kör med propylene glycol i avisnings vätskan = samma skit som finns i smöret du breder på mackan till frukost, tar du en fin pris snus efter kaffet innehåller även den propylene glycol. kolla runt på nätet lite toppen fin vätska detta.
Hur långt kan den segaste avisningsvätskan spridas utanför flygplatsen
efter takeoff? Eller hinner 100% rinna av på rullbanan? Tänker på
dom som plockar bär och svamp i närheten av flygplatser för glykolen
kan väl ligga kvar rätt länge i marken och är väl inte direkt hälsokost!?
Hur kan de inte avisa i kraftigt snöfall?
– För att det är ett tattarbolag som betalar slavlöner, har taskigt underhållna plan och missnöjda kunder.
Är de något slags öststats bolag eller?
– Ja.
FI
Förlåt jag är lite korkad men jag hade tänkt mig en sån anläggning som ett slutet system där man återanvänder allt som spills ner på marken och det kan användas igen.
Bättre än de man ser spolas ut på plattan, men visst dom suger väl upp det mesta.
Det borde nog finnas någon konstruktion där all vätska rinner ner i en tank och kan rengöras för återvinning.
Det skulle ju förståss vara fiffigt med en sådan anläggning, men med ett literpris på avisningsvätska på mellan 20-30 kronor litern så blir nog avisningarna orimligt dyra. Sedan behövs också en visuell kontroll från avisningspersonalen så att all frost, snö eller is har försvunnit från flygplanet. Ibland behövs mer behandling på vissa ställen och mindre på andra.
Tack FI och Skruven ni verkar arbeta med detta eller kan er sak.
Tänker på en annan sak men jag är dum och fattar inget.
När man bygger nya start och landningsbanor varför gör man typ inte en avisnings station där flygplanden bara kör igenom med den avisning som de vill ha så förlorar de ingen tid på att transportera sig från gater och terminaler för att förhindra att bli kvar på marken om HOT tiden går ut med anledning av kö?
De-icing sker med varm type I vätska, det är värmen och trycket som tar bort isen. Glykolen i vätskan hindrar bara från att vätskan ska frysa på vingen, man kan till exempel köra en de-ice med bara varmt vatten om rådande förhållande tillåter detta. Vätskans fryspunkt skall vara 10 grader under rådande ytter temp., så om det är 10 ute så kan du använda rent vatten.
Type II/III/IV vätskan ska ligga kvar på vingen (type I kommer rinna efter en viss tid) och förhindra att ny is/snö samlas på vingen, detta kallas anti-icing. HOT börjar räknas från det att första anti-ice läggs på. Dessa vätskor är segflytande och klibbiga för att de ska ligga kvar på vingen tills dess att flygplanet accelererar på startbanan, type II börjar rinna av vid 85knop och får således inte användas på flygplan med take off speed under 85 knop.
Glykolkoncentrationer kan variera, det är ju onödigt att använda en type I med fryspunkt på -27 och det bara är -3 ute.
Tiden kallas för HOT “hold over time” och är den tid piloterna har på sig att med sitt avisade flygplan komma i luften. HOT börjar räknas när den första delen av flygplanet börjar avisas. Alltså om HOT med rådande förutsättningar (temperatur, nederbörd mm) är 25min och det tar 10min att fullborda avisningen så är det 15 min kvar att komma i luften på. Med samma rådande förutsättningar så är HOT samma för alla flygplan. Det är leverantören av avisningsvätskan (Kilfrost, Safewing mfl.) som i tabeller anger HOT.
Endel flygplanstyper kan få restriktioner i max takeoff mass när vissa avisningsvätskor används, vanligen sk typ IV (väldigt kletig, hänger kvar länge!).
Jag har en fundering?
Jag vet att väder och andra fysiska egenskaper påverkar effekten för det här med avisning.
Men hur fungerar detta rent praktiskt då jag tänker på räknas tiden från det man börjar spola på avisningsvätskan eller då det är klart med den fram tills planet skall lyfta?
Tänker på att det är ju stor skillnad för ett stort flpl där det tar lång tid att göra det rent från snö och is.
Vad kallas den tiden för?
Är den tiden begränsad och har samma intervall eller tid för olika flygplanstyper?
Räknar piloterna med att detta ger sämre start prestanda eftersom annars vingframkanter och annat skall vara så rena som möjligt?
Man bör ju få en längre startsträcka om man lägger på mer massa och som stör den aerodynamisa profilen för flpl tror jag.