Fick under medelsnittet, är jag lämpad ?
Jag fick strax under medel på de flesta av TFHS tester, betyder det att jag inte ska satsa på en egenfinansierad pilotutbildning? Är jag lämpad för pilotyrket?
svar
Jag skulle vilja säga, att om man gjort tester 3-4 ggr (1 gång per år) och fortfarande har under medelsnitt, kan man vad ödmjuk och ta sig en funderare.
Har man däremot fått under medel dem första 2-3 gångerna, men 4e gången (4e året ex.) man gör ett test, får över medel, så tkr jag man kan ta sig i kragen och köra. Har man dessutom gjort test under 24 års ålder säger det inte mycket, det är vetenskap att dem flesta inte är färdigmogna förrän 23-25 års ålder.
Dan
Svar till B:
Att inte klara testerna till Flygvapnet betyder inte att du hade under genomsnittet för de har betydligt högre krav än så. Desstuom, av alla som klarar Flygvapnets tester så är det bara en del som kommer in.
Om man däremot har fått under genomsnittet i privata tester så rekommenderar iallafall inte jag att man utbildar sig till pilot.
Allt har inte med tester att göra, jag har misslyckats med FV tester och betalat själv istället.
Har klarat alla checkrides mm på första försöket utan att gå över tiden.
Totalt 13 stycken med alla progress test mm som jag hade i USA, kan helt klart lära mig att flyga relativt bra ändå verkar det som.
Dr, helt sant det du säger.
Kan tilläga iofs att det är så många tester att man får normalt en bra bild av personens styrkor och svagheter, sen om personen har potential till att bli en bättre pilot lr inte kan man inte uttala sig om i all säkerhet, men det är ju en stor sannolikhet att de som presterar bra under stress, har god läsförståelse och god motorisk förmåga förmodligen har stora chanser att lyckas. Sen den som faila testerna kanske visst är en begåvad pilot, men slarvat lite och så.
Men det handlar bara om att det är få platser, och många branscher har sådana tester, inte enbart pilotbranschen, det är endast ett urvalsinstrument men som ger underlag och god uppfattning om personen. Och varje område som testas testas minst 2 ggr, så gjorde man dåligt på simultantest 1, kan man visa på simultantest 2 att man kanske klarar det. Dessutom får du söka hur många år du vill av denna anledning.
Man kan självklart ha en dålig/oturs dag, det vet alla om. Finns många som går på TFHS som sökt fler än 3 gånger innan dem tillslut kommit in, där vissa inte passerat dag 1 första gången. Jag själv kom inte in första gången jag sökte (för 7 år sen) men andra gick det vägen.
Jag tycker trådstartaren skall lyssna på vad NW skriver för det han skriver är fullt av insikt.
De tester som har använts de senaste årtiondena är säkerligen validerade så att det räcker. Doktorn vill ändå få det att framstå som om att han skulle veta bättre. Mig har han inte övertygat, långt ifrån.
@Dan: Visst, i brist på bättre urvalsmetoder kör man med tester och intervjuer. Möjligen är du en av psykologerna eller en av personalen vid TFHS eftersom det inte finns en enda, minsta, kritisk fråga hos dig om tester etc. De är ju enligt dig opartiska och objektiva.
Objektiva? Du får det att låta som om att man alltid rent objektivt kan fastställa alla personliga kognitiva resurser via tester, ungefär som att man alltid kan mäta hur mycket man väger genom att ställa en person på en våg. Men hur mäter man t ex kreativ förmåga? Hur mäter man “objektivt” intelligens?
Opartiska? Du får det att låta som om de som plockar fram tester från något företag som tillverkar och säljer såna gör det utan en enda förutfattad mening.
Det handlar ju om det som kallas validitet, alltså testets förmåga att verkligen mäta det som faktiskt borde mätas och som baseras på de krav som är noga analyserade utifrån studier av pilotyrkets olika aspekter.
Men OK, jag tror ändå i likhet med dig att man nog måste gå via tester och intervjuer. Det är ju ändå relativt ekonomiskt försvarbart.
Men man kan ju ändå vara kritiskt fundersam, t ex kring detta med slutsatserna om man ligger på eller något under medelvärden. Min fråga om “medelvärden av vad” menar jag är högst befogad.
Testerna utförs av SIAP, (www.siap.se). De har bland annat hand om Thai Airways rekrytering av piloter också.
Själv har jag både gjort flygvapnets tester och SIAP.s och tyckte väl personligen att flygvapnets var roligare samt mer givande. Mycket mer joysticktester bland annat. Sedan känns det också som att förr i tiden när man hade flygvapnets tester så la man mycket mer fokus på personlighet och mognad när kandidater valdes ut. Jag minns själv när jag var yngre, för 10 år sedan när man drömde om att söka till TFHS och kände att det var omöjligt eftersom snittåldern verkade ligga på 27-29 år på de som kom in. Nu för tiden verkar det ju vara fullt med 19-20 åringar som kommer direkt från gymnasiet. Jag tror att man lagt ett större fokus på testresultaten nu för tiden.
Till trådskaparen : Får du under medel på testerna så är det ganska troligt att du får ganska likvärdiga resultat nästa gång också. Om du däremot föll på intervjuer eller något liknande så tycker jag att du ska ta det med en väldigt stor nypa salt. Jag har själv fått erfara samt har kompisar som av vissa psykologer ansågs som självklara medan man av andra blev sågad vid knäna.
Själv har jag lagt ner pilotdrömmen nu för tiden, trots att jag bara varit ett par platser från att komma in på TFHS. Minns att man intalade sig själv att man aldrig skulle göra det när man var 11-12 år och hade drömmen om att bli pilot. Men betydelsen “pilotyrket” har ändrats så pass mycket för nya piloter som ska in på marknaden, att det inte är något som lockar längre. Så ett tips till er yngre som funderar på yrket, tänk inte på drömmen så som den var förut. Föreställ er inte en f.d. SAS kapten med fet lön, trygghet och familj och hus i Sigtuna. Föreställ er ett mer troligt scenario med lån, otrygghet och stress. Man kanske tänker “det löser sig på nåt sätt”, men det gör det verkligen inte för många. Känner flera som utbildat sig och nu jobbar på nåt skitjobb för att de inte hittar något fast flygjobb. Att leva med massa skulder är något man oftast inte har något grepp om heller när man är ung och bor hemma. Därför tror jag inte att många unga kan greppa vad t.ex. ett lån och skulder egentligen betyder när de beslutar sig för att gå en egenfinansierad ab-initio utbildning. Det är inte kul att vara fattig 🙂 Min dröm var att bli kapten på SAS, tjäna bra, ha flickvän familj och vänner här i Sthlm och njuta av livet. Men insett att den drömmen är orealistiskt och bytt ut kapten på SAS mot PPL på fritiden och behållt resten. Brukade själv kalla dessa människor för “sopor som är för dåliga för att bli yrkespiloter” men kan nu säga när jag själv är sån att det är ett rätt schyst liv att leva.
@Emil: de är otrevliga för att se hur man hanterar det, helt enkelt. Dee försöker få en att brisera. Det är ju en form av stress när man känner att nån jävlas med en… Det är bara min gissning, har aldrig gjort ett betal-test.
bara TFHS, som sagt, och jag hamnade i slutkommissionen. men i mina resultat var det inte ddet sociala eller intresset som falerade, utan snarare vissa delar av multitasking under extrem press. (sista dagen bjöd de nämligen på lite surprise-tester väl inne på psykologintervjun och jag tror det var här jag flukade ganska rejält… Struntade bl.a. i en del mattetal som man skulle göra på ett papper vid sidan om, samtidigt som man gjorde ett tiotal andra grejer simultant vid en skärm. Så här i efterhand är jag ganska säker på att de hellre hade sett ett flertal mattetal med felaktigt svar, än ett fåtal (eller inga alls) med rätt svar.)
Doktorn, no kidding?
TFHS är oerhört tydliga med att, om man inte går vidare betyder det inte att man är olämplig.
Men återigen, hur skulle du föreslå att man väljer ut 12 av 500? Får höra en lösning på det, innan du drar dina egna kommentarer om det..
Tester är det bästa sättet, eftersom att det är objektivt och opartiskt. Man kan alltså ha G i alla ämnen, och ändå komma in, det kallar jag rättvisa.
Sen dem sista som är kvar i urvalet blir analyserade och intervjuade av flyglärare och psykologer, vilket försäkrar om att de de väljer har ett intresse, är ödmjuka och av positiv personlighet.
Vad det gäller om ingen av dem som gör tester bra, kan jag nämna att det finns en godkänd gräns som måste uppnås oavsett. Så teoretiskt skulle 0 kunna få en plats på TFHS om 0 pers uppnår godkänd gränsen.
Normal uppnår MÅNGA godkänd gränsen, men de som går vidare är de som presterat bäst. Man måste ju skära ner till 12 platser. TFHS säger själva att de skulle önska kunna ta emot fler studenter. Försök förstå det jag skrivit, och inte argumentera bara för att. Sen förstår jag också vad du menar.
Peace
@Dan: Ok då för att resultat under medelvärdet visar att det finns andra som har fler/större kognitiva basresurser. Och?
Tänk om hela gruppen ligger risigt till i relation till kraven för pilotjobbet.
Eller tänk om hela gruppen ligger oerhört bra till för pilotjobbet?
Eller tänk om det är så att de med mycket goda kognitiva basresurser egentligen är olämpliga för pilotyrket eftersom det inte tillfredsställer deras behov av att ständigt ha dessa basresurser igång? Tänk om de med lägre värden egentligen passar bättre?
Det finns alltid flera viktiga frågor att ställa om tester, testresultat, validitet osv..
Varför skulle otrevlighet vara en del av testet? När jag var hos psykologen för att få mitt intyg var dom hur trevliga som helst (men jag var inte hos Interpersona). Fast det var tufft och jag fick kämpa för att klara mig.
Till er som tycker att somliga psykologer är otrevliga… Är tämligen säker på att detta är en del av testet…
Det betyder att man inte har lika mycket kognitiva basresurser som ens konkurrenter.
Peace
Grottis, det var länge sen som TFHS slutade använda Försvarsmaktens urvalssystem. Man använder inte deras tester längre och inte heller deras psykologer. I stället har man köpt in egna tester, av vem vet jag inte. Huruvida dessa tester är konstruerade och utprovade på ett säkert sätt vet jag inte heller, men det kan man ju t ex låta Uppdrag Granskning utreda. Eller nån annan. Så frågan kvarstår: om man ligger på eller under medel på dessa tester – vad säger egentligen det?
TFHS använder tester framtagna av flygvapnet. De är anpassade för att ta fram personer som både kan samarbeta och flyga. Samma gäller för FV. Testerna börjades ta fram på 1970-talet och har bara blivit bättre sen dess. Tester av testerna har utförts vid flera tillfällen. Resultaten är besvärande korrekta. T ex kan man ganska lätt sålla bort de som är olämpliga att ha körkort, eller de som borde ha högre försäkringspremier. Gissa om det anses oetiskt att använda testerna för annat än piloter och lokförare.
Med massor av sökande så tar sig TFHS och försvaret lyxen att sålla bort alla som inte klarar allt. Har man 10 platser och 500 sökanden så är det mer kostnadseffektivt att bara rensa hej vilt. Med andra ord så är det massor med bra pilotämnen som gallrats bort genom åren.
Att det är så är ingen hemlighet på något sätt. Själv fick jag en snabb pratstund med psykologen som sa “Tack för visat intresse. Du går inte vidare, men du är inte olämplig som pilot.”
En kille jag snackat med på testerna fick däremot beskedet “Med de här resultaten är du nog inte lämplig som pilot.” Kanske inte solkart nej, men med tanke på att en statlig tjänsteman inte får säga vad som helst vid en ansökningssituation så är budskapet ganska klart.
Själv blev jag pilot och har harvat mig fram till en dräglig tillvaro.
Så har du inte fått ett rakt nej så är det bara att köra på, men räkna med en jobbig resa och stora skulder.
@Interpersona?
Var också där för ett par år sedan innan jag började på SAA och upplevde dom som extremt otrevliga/arroganta. Men precis som du, trodde jag att detta endast var en del i deras tester för att se hur jag reagerar.
Icke! När testerna var avklarade var det några dokument jag hade glömt i Sthlm. Då jag bor en bit ifrån så undrade jag om de kunde skicka dom på posten. Då fick jag en utskällning och att det inte var deras uppgift att betala posten för mina kvarglömda grejer (hade kostat under 10 SEK). Detta fick jag också höra innan jag ens hann säga att jag såklart betalar frakten (vart avbruten i min fråga).
Med tanke på hur dåligt det verkar gå för Interpersona (stadiga förluster år in år ut), så kan jag förstå att dom där tanterna är på dåligt humör. Att dom verkar sponsra Djurgården, gör saken inte bättre :-D.
Testerna klarade jag dock. Enda positiva i det hela.
En kursare över mig kvalificerade sig som reserv till flygvapnet givetvis med ett högt iq och anlag för denna typ av tester. Dock hade han dålig attityd och omdöme, resulterade i uteblivet CPL och snabb avskrivning av anläggningstillgång 🙂
Själv hade jag aldrig fixat ett TFHS-test, men det går rätt bra ändå
En fråga om Interpersona.
Jag var hos dem på test för många år sedan och jag är fortfarande lite förundrad.
I deras intervju så var de fruktansvärt otrevliga och kränkte integriteten ganska ordentligt, men jag svarade på deras frågor utan att hetsa upp mig och tänkte att det ingår väll i deras test.
Men det som gör mig förundrad är att de aldrig blev trevliga, inte ens ett tack när man sa hej då. Trots allt betalar man massa pengar till dem och borde därför behandlas som vilken kund som helst.
De vet trots allt att man är i ett kraftigt underläge redan när man kliver innanför tröskeln eftersom man är beroende av deras utlåtande, vilket gör att man gör sitt yttersta på alla sätt.
Så min fråga till psykologerna är om upplevelsen kan vara trevlig mellan testerna, före eller kanske efter?
Det jag har hört är att TFHS köpt in ett testpaket från något privat företag, vet ej vilket. Så det är TFHS som själv kör testerna. Psykologerna (vet ej vilka de är, men det lär inte vara några från Försvarsmakten, inte heller från Gordon Consulting) kommer in först när man gallrat fram ett antal på testerna och som ska gå vidare i processen.
Tillbaka till min fråga: hur är testerna utprövade? Vilka har prövat ut dem? På vilka grupper? Hur har validiteten kontrollerats? Inte för att jag direkt misstror uttagningssystemet till TFHS, men det är den här typen av frågor alla intresserade egentligen borde ställa. Eller hur?
@Lastbilschauffören “Nej”: det där lät inte lite tragiskt..
själv landade jag på 5/9 i THFS slutkommission. Jobbiga tester, men kul var det. Tror dock att jag lägger ner trafikflygardrömmen, dp jag insett att det är roligare med familj och säkerhet.
Visst vinner jag ett par millar så kanske jag tar upp det igen, annars tänkte jag nöja mig med PPL + tillägg.
så kör jag lite FS där hemma emellanåt för att hålla begäret i schack.
Ligger t.ex. Just nu på descent till KLAX i en SWA B737 av iFlys modell. det hade varit en lång väg om man skulle göra det IRL. 🙂