LFV och dess anställda vill stoppa avregleringen
Med båda sidorna av myntet framför mig skulle jag vilja flika in en sak i debatten mellan flygledarna, som nu tycks vara uppdelade i två läger, LFV och ACR.
Regeringen har bestämt att lokal flygtrafiktjänst (torn och angränsande luft, som definierats till 10 000ft uppåt och några mil ut från flygplatsen enkelt förklarat) skall drivas genom fri marknad.
Det innebär att det statliga verket Luftfartsverket inte kommer att vara kvar på den marknaden på sikt även om ingen ställt sig upp och sagt det till de LFV-anställda, naturen får liksom ha sin gång här (hänvisar även till internt omorganiseringsarbete, hitta LFVs framtida funktion etc.). Regeringen vill att företag skall dela upp den marknaden sinsemellan och låta marknadskrafterna justera prisnivån.
Det diskuteras mycket om Västerås här på flygtorget, och flygledarnas klara åsikt är att “eftersom ACR inte hade folk att sätta in i position (vart man nu skulle ha fått dem ifrån, moment 22…) borde kontraktet per automatik, och i flygsäkerhetens namn ha fallit tillbaka till LFV”.
Problemet är att regeringen beslutat att avsluta monopolet på flygtrafiktjänst, och om man genom transportstyrelsen hade gått in och dömt av kontraktet tillbaka till LFV bara för att personalen som jobbade på Västerås motsatte sig den regeringsbeslutade avregleringen genom att vägra övergå i privat tjänst, då hade man i praktiken upphävt beslutet om avreglering.
Att avreglera en marknad är alltid svårt eftersom det till sist handlar om individer, och de kommer att uppleva att de kommer i kläm.
När dagen kommer för arbetstagaren att “gå över i privat tjänst” så vill man gärna hänga sig kvar i LFV som en statlig och trygg arbetsgivare. Som statligt verk, och i rollen av den aktör som på sikt skall försvinna från marknaden, får LFV enligt lag inte erbjuda några tjänster åt dessa individer utan lagen är skriven så att dessa i princip SKALL gå över i det privata bolaget.
Arbetstagarna känner att de blir svikna av sin arbetsgivare som de arbetat länge och troget för när de nu inte erbjuds någon tjänst någon annan stans i Luftfartsverket. Lagen har dock en öppning för individens valfrihet, man kan välja att motsätta sig övergången (vi bor ju ändå i Sverige, man får välja…) och helt enkelt “vänta och se om det blir någon tjänst ledig i LFV” men man riskerar alltså uppsägning pga arbetsbrist.
Detta är inte önskvärt för någon part i denna process då en sådan här situation är tänkt att flytta resurserna (arbetstagarna) från staten och in i den privata världen, och alla ser väl problemet för en privat aktör om de redan måste ha personal innan man har någon verksamhet att bedriva.
Inget företag kan ju anställa och utbilda 6 flygledare redo att bedriva tjänst på en specifik flygplats, bara utifall att man skulle vinna ett kontrakt där. Särskilt som kompetensen hos flygledarna vid en speciell flygplats är så specifik (och dyr) så är det ett orimligt krav att ställa på de företag som ställer upp och ger sig in i matchen för att bryta ett statligt monopol.
Det som hände här på Västerås var att alla motsatte sig att gå över i privat anställning (ACR). Samtliga erbjöds omedelbart fortsatt anställning inom LFV på annan ort. Man undrar om inte LFV cheferna gned sig om händerna och med ett leende undrade “nu skall vi se hur de tänker lösa det här, lilla ACR…”
ACR har nu löst det på det enda sätt som går, nämligen att man temporärt anpassat flygplatsens trafik till bemanningen/kapaciteten, så att linjefarten kan gå som den skall, och allmänflyget (skolor, klubbar…) får tills vidare leva under restriktioner, men de betalar ändå knappt för sig så det kan man väl tycka vara ok under en tid. ACR avser enl. utsago att vara i full drift på västerås inom en nära framtid, det innebär att så snart man har fått möjlighet att bygga upp sin kapacitet, så kommer man åter att anpassa bemanningen till trafiken istället för som nu vice versa.
Det verkar som att LFV, och det med sina flygledare i spetsen, med alla medel motsätter sig regeringens beslut om konkurrensutsättning, avreglering, av marknaden.
Som om de skulle kunna påverka det beslutet och den påföljande utvecklingen i det allra minsta.
svar
Rätt rubrik vore nog; “LFV vill stoppa avregleringen men deras anställda kommer att vinna på det”. 😀
Västerås problematiken säger allt och man behöver inte vara proffsanalytiker för att förstå historien bakom. Backa tillbaka och studera hela sammanhanget och inkludera hur vissa parter ställer sig till avregleringen. Läs nya LFV Tidningen och tidigare nummer, summera ihop diverse texter och uttalanden så blir allt mycket lättare att förstå…..
Som det skrevs, var inte så naiv, tro inte på allt som LFV och ACR säger. Vänta tills du kommer ut till din arbetsplats innan du hittar på din egen bild av hur alla “gamla” flygledare är.
Ska man tolka att Västerås är ett av de tuffaste tornen i Europa. Och att bara LFV klarar detta svåra tjänsteställe. Läser man flygtorget och vårt eget forum så blir man betänksam.
Något måste vara tokigt och flygplatsen gör rätt i att omvärdera operation. Ska bli spännande och se hur uppdraget blir efter att allt har satt sig.
Jag har aldrig varit med om att vi ifrägasatt produktionen på ett enskilt ställe. Man har bara fortsatt i samma bana och då har trafiken på de flesta lokala flygplatserna halverats de senaste 15-åren.
En tankeställare!
Var inte så sabla naiv! 😀 Ta reda på fakta först och gör sen en värdering av vilka providers som är seriösa. Om du tycker att det är seriöst att dela ut lokal behörighet till höger och vänster fast man inte anses klara av det så är du kanske rätt man för ACR men inte för flygtrafikledningen i Sverige.
Oj vad frustrerande och jobbig processen måste vara för många gamlingar. Dvs 30+ i LFV. Vi unga ropar hej i korridorerna att konkurrensen blev av. Nu erbjuds vi att få vara med och förändra i smått och stort och inte som de flesta som bara sitter på stolen och räknar pengar.
LFV, ACR och andra arbetsgivare kommer framöver att få tillgång till nyfikna och lyhörda flygledare.
Våren på väg i Skåneland!
😀 Du är lite historielös… Bara ett exempel; Innan Thales fick kontrakt på E2k (nu Coopans) så var det flera företag som fick förfrågan. Ett påbörjade projektet men klarade inte av det och fick avsluta. Det är oerhört komplexa system som kräver att det som brukar det (flygledare) är med och utvecklar men även testar. Just testerna kräver mycket folk under långa perioder vilket inte skulle fungera om företag skulle bedriva dessa själva. Marknaden kan mycket men ibland så blir inte resultatet så bra. Kommer snabbt att tänka på sjukvårdens IT-system, polisens Rakel, ambulanser som utrustas av tekniker och inte av dem som ska använda dem. Listan kan göras hur lång som helst på projekt som har gått åt skogen för att “marknaden” ska lösa dem!
Just nu bedrivs systemutvecklingen av bla LFV tillsammans med Thales och en hel del andra länder. Det är så det ska vara och så man får bäst resultat! Du är lite naiv i din vilja att “marknaden” ska lösa alla problem.
2007 var vi inne i en löneförhandling som verkligen behövdes! Mängder med flygledare flyttade till andra länder och vi hade enorma bemanningsproblem i Sverige! Vi led fortfarande av utbildningsstoppet några år tidigare. Efter denna förhandling fick vi bättre instrument för att lösa bemaningsproblematiken och utflytten av flygledare dämpades. 2011? Jag antar att du menar det tillfälle när Arlandatornet stängde några timmar under natten. Påverkan på trafiken var försumbar. LFV hade valt att ensidigt säga upp alla våra avtal och vi levde under avtal som gjorde schemaläggning oerhört osmidigt.
Det är inte många händelser du kan plocka fram…! 😀 Jag tycker det talar sitt tydliga språk! Alla yrkesgrupper kommer någon gång i konflikt med sin arbetsgivare och det är absolut inte unikt för flygledare!
Så nej Carl, det blev inte så fel! 😀 Vi levererar dagligen och med hög säkerhet!
Thomas A – nu blev det lite fel.
Det finns industrier som håller på med systemutveckling mm. Inget som en ANSP ska hålla på med. LFV har inte varit lyhörda mot marknaden tidigare, kostnaderna har rusat för flygledningen under väldigt lång tid medan andra index har gått ner. Detta betalar sig nu. Vad hände på Arlanda under 2007 och 1 mars 2011? Är detta trovärdigt och hög leveransförmåga?
Vakna och sluta gnäll! Leverera istället och följ regelverken.
Avregleringens påhejare menar att LFV tidigare har missköt sig…? Vad baserar man det på?! Tvärtom har ju LFV alltid varit en pålitlig leverantör av flygtrafikledning med HÖG flygsäkerhet.
Att LFV har haft högre priser tidigare beror ju givetvis på att LFV har behövt ersättning för de projekt som man bedriver (utveckling av nya system osv) samt utbildningen av personal.
Nu tvingas LFV att avsluta många av dessa projekt och kan därmed sänka sina priser till flygplatserna. Kortsiktigt är det ju jättebra och politiker som ovan skriver jublar! Vad kortsiktigt tänkande politiker inte begriper är att det behövs någon som driver dessa stora projekt för att utveckla flygtrafikledningen! Nej, det kommer inte att drivas av EU eller någon annan übermyndighet!
Det kommer inte att märkas i år eller nästa år men om utvecklingen av flygtrafikledningen avstannar så kommer det att märkas om 15-20 år. Då står politiker med insikt där med skägget i brevlådan och undrar vad som hände!
De allra flesta som engagerar sig i detta och “göttar” sig är extremt dåligt pålästa! Dom flesta tycker bara det är gött att “dom där flygledarna” ska sättas dit! Hela debatten stinker av jantelagen! Det dom inte begriper är att den största vinnaren i hela detta spektakel kommer att bli flygledarna!
Redan nu ser vi att ACR måste höja/förbättra sina avtal/villkor!
Inlägget som politiker med insikt har gjort skrämmer mig oerhört! Dumma, outbildade politiker som tar beslut om saker dom bevisligen inte begriper något om. Tragiskt! Splittringen av flygtrafikledningen i Sverige kommer att skapa en guldgruva för flygledarna och man går emot ALLT som har beslutats på EU-nivå!
Tänk dig du “politiker insatt i Västerås” att ditt arbetsområde blir utsatt för konkurrens!
Det nya privata företaget låter meddela att DU är företagets viktigaste resurs – det låter väl bra?
Du får bibehålla dina nuvarande avtal och förmåner under ett helt år och därefter ska det förhandlas om det som kommer att gälla därefter. det privata företaget väljer en annan facklig motpart än den du har idag där villkoren är andra. Du får ex ge avkall på några semesterdagar per år och kanske lite pension…
Men det är ju fortfarande så att DU är en viktig resurs förstås. En oumbärlig resurs faktiskt om verksamheten ska kunna fortsätta utan avbrott har det ju visat sig!
Eller jasså var det kanske så att du ex ville behålla dina intjänade semesterdagar???
Jamen vet du då skriver vi det i inrangeringsavtalet så då får DU (som är den viktiga resursen) behålla DINA dagar. MEN de som kommer sen får minsann rätta sig efter det avtal som gäller där villkoren är andra…
Nu SKALL du minsann byta till det privata alternativet – du har i princip inget val!!! Eller hur var det med slaveriet i Sverige?
Din statliga arbetsgivare till och med ANMODAR dig att gå över! De kan inte ge dig några jobbgarantier. De kan/får inte ens ge dig några jobblöften (den regeln finns och följs minsann!).
Väljer du att neka övergången till det privata företaget blir du utan trygghetsstiftelse och du halverar din uppsägningstid – vågar du CHANSA??
Så vad blir DITT beslut?????
Finns det någon rättvisa?? Knappast!! Vem ser om DITT hus? För vem är du den viktigaste resursen??
Är det DET som är meningen med den avreglerade marknaden och konkurrensutsättningen??
Hur tänkte dina kollegor som inte är politiker insatta i Västerås eller insatta i flygtrafikledning överhuvudtaget?
Ett beslut är taget och självklart måste alla anpassa sig efter det, både de privata och de statliga bolagen som berörs. Och alla anställda förstås – de viktiga resurserna…
Någon skrev att alla inte har hela bilden av detta – det tror jag är sant!
Om ALLA spelplanens regler hade varit tydliga från början så hade alla spelare kunnat spela bättre! ALLA spelare! Kanske ett sjysstare spel redan från början!
När man beskådar det hela är det ofrånkomligt att det beslut som politiker fattat (som ter sig teoretiskt bra) inte alls fungerar som det var tänkt i praktiken.
Kunderna som skulle vinna på detta,ex Swedavia, backar ju för att spelreglerna inte är färdiga och tillräckligt genomtänkta än.
Spelplanens regler justeras efterhand som frågor uppstår. I en bransch där flygsäkerhetstänkandet ska hållas HÖGST, ter det sig märkligt att det politiska beslutet och det agerande som följt därefter av kontrollorgan är så oambitiöst och oseriöst – precis som om DET är vinsten av avregleringen som är det absolut viktigaste och därefter kommer flygsäkerheten…och de viktiga resurserna
Pust!
Försvarsmakten ska rusta sig så att inte ryssen kommer. Dyrt och absurt. När det Luftfartsverket så är det annorlunda. Affärsverket hade tvingats lägga ner för länge sen om det haft samma avkastningskrav eller bokföring som ett aktiebolag. Affärsverket har haft alla förutsättningar att inte missköta sina kunder men tyvärr inte varit lyhörda förrän NU. Landets flygplatser har haft konkurrensutsättningen på agendan sedan tidigt 2000-talet. Hade vi levererat kvalité, bra priser och sett till kundens bästa så hade vi kanske varit utan ACR och övrigt tryck. Nu är konkurrens realitet och sent har vi alla vaknat.
Ganska korkat att skriva att FM skulle konkat. Det krävs inte ett geni för att förstå att ett företag utan inkomst skulle gå i konkurs.
Vad är skillnaden mellan Försvarsmakten och Luftfartsverket? För mig är det solklart och det är att ingen av parterna är konstruktiva eller visar ansvarstagande för kostnader i samhället. Båda hade konkat för länge sen om det varit bolag. Tyvärr men sant!
Det stora problemen som finns är inte själva privatiseringen som sådan just nu utan snarare de korkade och dåligt formulerade politiska besluten. Det känns och verkar som besluten är tagna förhastat av människor med dålig insikt i branchen.
Nej jag tycker man ska ta tillbaka besluten och ta ordentliga och vettiga nya beslut. Då kanske vi Fl får etablerade förtroendeingivande arbetsgivare som konkurrerar om kontrakten. Det är minst sagt konstigt att ingen ifrågasätter varför det endast finns två leverantörer med i upphandlingar? Om det nu finns så mycket pengar att tjäna som vissa påstår samt att man tydligen som ACR visade inte behöver varken personal eller certifikat för att lägga anbud.
Det är för övrigt inte bara LFV som skriker och klagar, Försvarsmakten har inte heller varit tysta i deras kritik mot TS och utvecklingen som den sker nu.
Malmö-Göteborg är redan fullständigt utbyggd till motorväg sedan många år.
Mellan Stockholm och Malmö fattas det idag enbart drygt 3 mil (norr om och förbi Ljungby). Denna del är idag motortrafikväg med mittbarriär. Men motorväg behövs.
Mellan Stockholm och Göteborg går den kortaste och effektivaste vägen via Jönköping (inte E20) och där återstår ca 6,5 mil som idag inte är motorväg. Till hösten början 17 km mellan Dållebo och Hester att byggas, dvs drygt 17 km väster om och förbi Ulricehamn. Invigning 2015. Sedan återstår kanppt fem mil.
De återstående delarna på de sträckor som du nämner har vi råd med utan privatiseringar. Det handlar enbart om fega politiker och resursfördelning. Det är mera politiskt korrekt att bygga järnvägar i Norrland, hur samhällsekonomiskt olönsamt det än må vara, än att bygga säkra vägar med tillräcklig kapacitet där dessa behövs.
Sveriges vägar kommer till viss del att säljas ut. Sådana diskussioner finns redan och kommer definitivt att följa andra länders goda exempel. Se bara hur motorvägarna ser ut i både Schweiz, Frankrike och England där det sedan länge finns privata intressen med.
Först då kanske även Sverige får råd med motorväg hela sträckan mellan Malmö-Stockholm, Malmö-Göteborg och Göteborg-Stockholm. Eller?
Det var det mest korkade jag läst på länge, antingen är konkurrensen fri eller inte fri. Hur tror du leverantörer i andra branscher agerar i konkurrens? LFV har ställt upp långt mer i Västerås än vad man kräva.
Själv anser jag att flygledning skall vara en del av den statliga infrastrukturen, annars kan vi väl sälja ut vägarna till privata företag när vi ändå är igång.
Jag hoppas verkligen att de gnuggade händerna på LFV!
“Som om de skulle kunna påverka det beslutet och den påföljande utvecklingen i det allra minsta.”
Den biten i texten kan jag skriva under på. Ingen har något att sätta emot eftersom politikerna har bestämt att det är så här det ska se ut. Man må anse att politikerna inte förstår osv, men det hjälper inte.
Köp läget och gör det bästa av det!
Alla som varit med under resan har förstått att spelreglerna för detta inte var eller är (kommer nånsin bli?) klara för alla inblandade.
Köp läget och gör det bästa av det!
Det finns åtskilligt kvar att göra innan allt funkar som det ska….men;
Köp läget och gör det bästa av det!
Har vi ett nytt exempel på misslyckad privatisering?
Med Carema-skandalen i färskt minne, Ringhals som står stilla mitt i vintern, hela vintern.
Elbolag som slutar leverera för att man inte röjt runt sina ledningsgator.
SJ och banverket som skyller på varandra medan resenärer tillbringar julen fast på fjärran stationer.
Undrar just varför det inte finns något politiskt parti som är berett att skjuta i öppet mål?
Här står någon som kallar sig politiker och behandlar en hel yrkesgrupp som boskap.
@Västeråspolitiker, jag förstår att ACR försöker vända detta till att flygledare vill hindra avregleringen för att flytta fokus från sitt eget agerande men mer fel än så kan det inte vara. Det största misstaget ni kan begå är att dra slutsatsen LFV=flygledare. Jag är FL i LFV sen flera år tillbaka och tar första bästa chansen att byta arbetsgivare. Men inte vilken som helst. Efter ACR’s agerande i Västerås kan jag säga att jag aldrig någonsin kommer att jobba för ACR! Att på detta oseriösa sätt dela ut lokala behörigheter till höger och vänster samtidigt som man hävdar omstart och pratar ner sin egen personal i media, vidrigt. Samtidigt som Transportstyrelsen står bredvid och dunkar sina gamla kollegor i ryggen, rollen som tillsynsmyndighet till synes bortblåst.