Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

Bli flygingenjör?

Tråden startades av Lipofeson

Hej alla flygtorgsbrukare. Jag som många andra läser forumet för att se vad folk skriver om branschen och annat, som då oftast tyvärr omtalas i negativ bemärkelse.

Jag är själv färdig pilot sedan bara en kort tid tillbaka, och har sökt jobb ganska intensivt. Har varit på intervjuer för två bolag, och klarat båda, men tackat nej till ett pga. dåliga anställningsvillkor. Det andra sitter jag i standby för. Men när man kommer till kritan så är saken den att jag vill ha en backup för den allmänt väldigt ostadiga flygbranschen, då jag inte har någon annan utbildning än pilotutbildningen samt lite strökurser på högskola. Drömmen vore att jobba eventuellt med flyg, fast på marknivå, om nu inte flygjobben blir aktuella.

Så nu kommer frågan, har sedan ett tag tillbaka funderat allmänt på att studera till flygingenjör från och med hösten detta år. Och de personerna inom utbildningen (i mitt fall utbildningen på MDH i Västerås) jag talat med har allmänt varit positiva med det hela och framhävt att det är en god utbildning till en hyfsat stabil bransch, där ens kompetens inte alls bara duger till inom flyget, utan inom andra tekniska branscher också.

Så har vi någon flygingenjör här på forumet som händelsevis kanske utbildat sig på MDH i Västerås, eller kanske läst fordonsteknik på KTH i Stockholm? Ni kanske kan skriva lite om hur era studier var, och vad som väntade er efter examen!

Tack på förhand!

/L

Publicerad den 2012-06-14 20:00
Skriv ett svar
Antal svar: 8

svar

ABA
2012-06-16 00:42

Mdh i sig är det inget fel på. Jag tycker det var bra skola!
Flygingenjörsprogrammet är dock lite låg nivå men man kan välja bort en del kurser för att få in lite mer ingenjörsämnen. Men i så fall skulle jag läsa så jag får ut både en maskin och en flygteknik examen.
Det är fullt möjligt och många som gör, se bara till att exjobbet är godkänt för båda examensinriktningarna.

Lipofeson
2012-06-15 11:57

Tack för alla svaren hittils.

Men hur kommer det sig att de som här skriver att de gått på MDH inte rekommenderat utbildningen? Är det bara för att ni inte lyckats få ingenjörsjobb inom flyg eller något annat? För mig om någon skulle det vara förbannat behändigt att plugga ingenjör i Västerås som jag även flyger mycket privat ifrån, underhåller mina certifikat i samt har en del föreningsarbete i. Har även sökt högskoleingenjör i maskinteknik på KTH, som verkar vara ganska så likvärdig i innehåll men jag får se vad det blir i slutändan.
Femåriga kan jag inte söka nu då ansökningstiden gått ut.

Det jag undrar bara är varför folk ser den utbildningen på MDH som väldigt överskattad? Den verkar ge ganska mycket kunskaper om fordon i allmänhet så att man kan jobba med bilar, båtar, el-kraft etc.

Pappraren
2012-06-15 08:40

Om du vill hålla på med flygteknik finns det två större arbetsgivare i Sveriga vad jag vet, Saab och FMV, båda i Linköping. Även Försvarsmakten behöver en hel del civilanställda ingenjörer.
Läste en treårig flygingenjörsutbildning för drygt 10 år sedan och det var både roligt och intressant! Me sen, har det inte blivit riktigt vad jag förväntade mig 🙁 . Fick jobb direkt, men jobbet som ingenjör är alldeles för mycket papprande framför datorn eller sitta i lååånga tråkiga möten som inte leder nånstans… Men för akademiskt lagda personer kan det nog passa.
Har fortfarande jobb, hyfsad lön och andra bra förmåner, men har oftast förb. tråkigt på jobbet. Så med facit i hand, skulle jag valt en annan bana…

mamma
2012-06-14 23:57

Skulle inte rekommendera det. Det finns ingen jobbmarknad i Skandinavien. Om du söker jobb utomlands kommer du att konkurrera med dem som har avsevärt bättre flygingenjörsutbildning än den svenska.

ABA
2012-06-14 22:39

Om du vill ha en gångbar kort utbildning skulle jag satsa på högskoleingenjör i maskin, el eller data teknik. Vill du jobba med flyg men inte på flygbolag, tex Saab, så är de fortfarande de tre utbildningarna jag skrev som är mest gångbara.

Jag har själv läst flyg på mdh och jag skulle nog inte välja det idag om jag fick välja.

Björn
2012-06-14 22:23

Du skulle kunna läsa dig mot konstruktion/aerodynamik, men för att få arbete inom det området krävs en utbildning på minst 5 år. I det fallet skulle du jobba med forskning hos flygplanstillverkarna.

Om du bara vill ha ett ingenjörsjobb som är stabilt och bra, då ska du läsa programmering, automatik, robotik, el, etc.

Om du vill veta om en ingenjörutbildning som gör att du hamnar inom flyget så kanske du ska läsa logistik eller kvalité, vilket skulle möjligen kunna ge dig jobb på en flygplats.

Vill du jobba som ingenjör på ett flygbolag i Sverige så har jag inga råd. Det är i princip det dilemmat jag personligen befinner mig i just nu.

Lipofeson
2012-06-14 22:03

Tack för svaret.

Det var i och för sig något i den stilen jag förväntade mig, men det är ju inte bara flygbolag som behöver sådant folk, utan företag som kanske arbetar med utveckling, eller mjukvara inom flyget.

Men det är lite även som du skriver, de två jag skrivit med ifrån MDH, och en ifrån fordonslinjen med inriktning flyg på KTH jobbar inte med flyg, utan är ingenjörer på annat håll. Det enda jag är ute efter är en god ingenjörsutbildning som är hyfsat kort och som leder till jobb, och ur den aspekten undrar jag bara om du t.ex. kan rekommendera den skolan, för folk verkar ju trots allt få något slags tekniskt jobb, även om det tyvärr inte råkar ha med flyg att göra.

/L

Björn
2012-06-14 21:32

Hej,

Jag håller för närvarande på att avsluta min utbildning på MDH, kan säga så här mycket:

Utbildningen är totalt överskattat, jag fick en helt falsk bild av utbildningen innan jag började.
Arbetsutsikterna för “flyg Sverige” är urusla. Ytterst få som utbildar sig här hamnar till slut inom flygbranschen. Det är bara att inse att flygbranschen i detta land just nu är otroligt dålig. SAS rekryterar inte, Skyways gick i konkurs, Ryan air vill man inte jobba för, Malmö Aviation verkar inte heller rekrytera ingenjörer. SAS ska för övrigt föra över “det stora underhållet” utomlands, vilket med andra ord betyder mindre svensk arbetskraft.

Och nu kommer ännu fler miljöavgifter som gör att flygbolagen måste skära ner ytterliggare, härligt va?

Om något så skulle jag hellre rekommendera flygteknik på KTH, men var bered på att flytta utomlands. Jag tjänar ingenting på att ljuga till dig, mitt råd: Vill du vara otroligt eftertraktad och välbetald? Läs programmering.

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500