Kaptenslön på Malmö och Novair?
Hej, Någon som har koll på ungefärliga kaptenslöner på Malmö Aviation respektive Novair med ca 10 års kaptenserfarenhet?
svar
Hittade en fråga som jag inte svarat på i denna gamla länk.
@Linjeflyg
Linjeflygfrågan är ett svart kapitel i SPFs historia. Även om jag då var för den lösning som SPF kom fram till 1992 så kan jag så här i efterhand konstatera att det inte blev något bra.
Jag har full förståelse för de som bröt sig ur och bildade Pilotförbundet.
Speciellt illa luktar det när man nu inser att Braathens piloter behandlats helt annorlunda. Fast där är det inte SPF som är skurken, utan SAS. Möjligtvis skulle SPF kunnat stå upp för Linjeflygarna så här i efterhand men jag tror att SPF tycker att saken är utagerad.
Tänk efter nu o jämnför er med resten av arbetsmarknaden.
Jag är tämligen säker på att ni hade gjort det ni gör även med lägre lön. Finns många bra exempel på karriärer som ser det som ett kall eller en passion.
De jag har sympati med är de unga piloterna.
SAS är en dinosarier som överlevt för länge. Jag reser med dom mycket, men reser lika mycket med andra oxå, ( då menar jag inte Norwegian o Ryanair) och jag förstår inte varför jag skall betala mer för SAS biljett för jag som kund känner inte att jag får mer för pengarna.
SAS har förmodligen de sämsta flygvärdinnorna av alla bolag. Mycket attityd!
Helt ok för mig att att en KAPTEN tjänar bra. Det är han som är ansvarig ombord.
Ta nu disskussionen om en flygvärdinna. En överbetald servitris! Att de har obekväma arbetstider är ett argument som inte håller om man tänker på de affärsresenärer ni kör runt i hela världen som inte får en spännn extra för det!
Ta sen alla andra som finns runt er. Ni har mest personal per flyg i världen enligt uppgift, har inte alls svårt att tro det. Det går inte att driva ett bolag som skall konkurrera ute i stora världen o ha det statligt ägt o med 40 fackföreningar!
KK o ny ansvarsfull ägare som sätter rätt löner, med ett minimum av svenska fackföreningsrörelser!!!
Tror jag fick med det mesta.
Är alltså inte pilot själv utan hittade in här när jag surfade runt i detta ämne.
Ps såg när jag korrektursläste att kanske detta hamnar i fel rubrik, dock tycker jag att det stämmer i stort och speglar själva problemet i debatten.
… tänkte väl att brasan skulle själv dö nu
De som degraderades fick ändå behålla kaptenslönen och livstids anställning så svårt att tycka synd om er. Du kan ju berätta vad du själv har för lön, pensionsavsättningar, försäkringar, semesteravtal och andra förmåner.
Linjeflyg:
Fråga en ex Swedair pilot var Linjeflyg piloterna ville placera Swedair piloterna då diskussioner pågick om att inlemma Swedair i Linjeflyg.
Gammal i gården….
Linjeflygpiloterna fick fem års lönefrys samt garanti om livstidsanställning. Ingen trodde då att det skulle behövas. Senare visade det sig vara av utomordentlig betydelse då SAS sparkade folk.
Det viktiga i detta var att man försökte få till det att linjeflygpiloterna skulle hamna sist på listan. Detta upptäcktes dock och stoppades.
Senare bildades pilotförbundet av besvikna piloter som inte längre kände att SPF företrädde deras intressen…
Piloterna från Linjeflyg fick 5 års avdrag på senioritetslistan så de placerades alltså inte sist på listan.
Rune…
Jag förutsätter att du är införstådd med vad som hände när SAS tog över Linjeflyg.
Tycker du att det var rätt och rimligt att linjeflygpiloterna skulle placeras sist på listan?
Tror du de som bröt sig ur SPF och bildade pilotförbundet håller med dig i vad du skriver?
Ord är en sak, hur man beter sig en HELT annan….
TP?
Oj, 112 passagerare….då förstår jag. Lönen Ska baseras på antalet passagerare.
Kan då också tänka mig vad en Airbus380 kapten tjänar….580 – 850 pax.
Rune jag förstår inte var du menar eftersom verkligheten ser ur annorlunda och kommer inte att ändras. Allt annat är att vara naiv. Med mina 4000 timmar TP varav hälften PIC så är jag helt oattraktiv för alla större flygbolag helt plötsligt.
Häri ligger problemet. Piloterna på de stora fina bolagen har alltid tjänat mer. I Sverige har SAS varit störst och finast och där har man tjänat mest. (Jag är pilot i SAS). Många piloter i SAS, speciellt förr då de flesta var gamla officerare från vapnet, har sen haft inställningen att regionalflygpiloterna, de kan vi sk-ta i, de är inte lika bra som vi.
Lyckligtvis har det även funnits en hel del, kanske den tysta majoriteten, som insett att den äldste SAS-kaptenens höga lön i grund och botten vilar på att den sämst betalda styrmannen i ett tvivelaktigt regionalbolag har bra villkor.
De som insett detta har villigt betalt in 650:- i månaden till SPF. För även om våra bolag slåss mot varandra så måste vi som professionella piloter hålla ihop. Vi måste alla inse att jag som människa är inte bättre för att jag jobbar i SAS. Och den som kanske flyger taxi i en PA-31 är definitivt inte sämre.
Först när killen/tjejen som är styrman i PA-31an har en rimlig lön (27.000/mån? kanske mer) kan vi motivera de höga lönerna (SAS efter div lönesänkningar 95.000:-/mån) för de som flyger de stora och tunga flygmaskinerna.
Denna “naturliga” lönestege, med drägliga villkor för den sämst betalde, får vi först när alla vågar inse att vi är beroende av varandra, och alla gemensamt drar åt samma håll i en gemensam förening. SPF.
Avron tar fler passagerare än en jetstream. Därför är lönen högre på malmö.
Vänd på frågan och fundera istället varför direktflygspiloten tjänar så mycket mindre än sin motpart på mavia.
Logik?
Man får inte lön för hur mycket man anstränger sig, annars skulle en kock tjäna mer pengar än en VD på ett stort börsbolag. Det är marknad, ekonomi, avtal, långsiktighet och företagens personalpolitik bl.a som avgör.
Direktflyg opererar flygplan som tar 19 passagerare, trots billiga biljetter har de stora problem att fylla maskinerna. En kapten och en styrman per flight. Vad händer om kaptenen här har 70 lakan i månaden?
Malmö Aviation opererar flygplan som tar mellan 95-112 passagerare. De tar bra betalt för sina biljetter och fyller maskinerna mycket väl, dessutom har de stor konkurrens. En kapten och en styrman per flight. Här är personalens lojalitet och motivation en väldigt viktig faktor.
Jag tycker faktiskt inte vi är överbetalda på bolaget jag jobbar för, vi har högst troligt lägst lön av dom fyra stora bolagen i sverige, därmed inte sagt att den är dålig. däremot finns det andra saker i vårt avtal som värdesätts högt. Jag kanske ska tillägga att pilotkollektivet i Mavia har gjort “stora” eftergifter i avtalet under dom sista åtta åren.
Jag och kanske många andra med mig är nog av den uppfattningen att det är reginalflygavtalet som håller en alltför låg nivå. Tyvärr är det ju så att historien har visat oss att det är mycket svårt att få god lönsamhet eller lönsamhet överhuvudtaget på regionalsidan vilka avtal eller inga avtal piloterna än har.
Sverige har för liten folkmängd helt enkelt, för få som flyger från dom små orterna. Jag har flugit en hel del i Europa för andra europeiska carriers och det är ett helt annat driv i flygeriet när man kommer en bit söderut även om det även där har sjunkit en hel del sista åren.
En Jetstream 31 tar 19 pax vi tar 112, visst vi gör i stort sett samma jobb men inkomstkriterierna per flygning är helt olika, det är liksom äpplen och päron.
Fick en tanke just nu om att starta en tråd om Lågkostnadsbolag kontra biljettpriser, kvalitet och flygsäkerhet, jag syftar då på kvalitet genom hela företaget naturligtvis. Exempelvis är det rimligt att en flygbiljett till barcelona kostar hälften av en taxiresa mellan Stockholm och Arlanda.
Jag startar nog en sån tråd om nåt år eller så.
Fridens, alla aviatörer och andra
Mr T
Just det. 100% huvudet på spiken.
Tala om varför Maviapiloten tjänar så mycket mer än direktflygspiloten, var i ligger logiken?
Binder inte pilotkolektivet ris till egen rygg genom att ha så stora löneskillnader för samma jobb och ansvar?
Jag ber om en verklig förklaring och inget troll svar. Trollen undanbedes, så vänligen håll er till någon annan tråd.
utan omskrivning och snack
@ mekaniker, det är stor skillnad på en avro och en jetstream och det har alltid varit stora löneskillnader mellan regionalflyg och the big guys, tyvärr.
@MrT
Det låter som Malmö Aviation och Direktflyg har en väldigt identisk verksamhet….förutom storlek på flygplan. Konstigt att det kan skilja så mycket i lön bara.
Vad jag vet har dom dessutom ingen autopilot att trycka på.
Mr Martin Luther, Det där tugget kommer du ingenstans med!
Min post var informativ och saklig något dina saknar tycker jag. VNAV och Mach tal i all ära men det var inte hur man flög flygmaskinen som var andemeningen med innehållet i posten. Om du nu jobbade i en en cockpit borde du veta det.
För er som undrar, BAE RJ är faktiskt en helt okej arbetsplats ( ja jag har flugit modernare flygmaskiner än Rj´n ) även om jag inte skulle tackat nej till lite mer thrust i motorerna.
Och du, jag kan också tala om att Malmö troligtvis är ett av dom absolut bästa bolagen i sverige att jobba för, i synnerhet i dessa dagar!