Är inte SAS avgiftsfritt längre?
SAS har senaste åren haft reklamkampanjer om att dom är avgiftsfria.
Nu börjar dom med avgift för att betala med kort. Precis som Norwegian och Ryanair. Vad kommer härnest?
svar
Skitsamma vad det kallas, avgift är avgift.
Det är skillnad på Betal & Kreditkort! Men det finns hybrider som kan användas valfritt som Betalkort eller som Kreditkort!
Varför kallar Banken det Betal & Kreditkor om det inte är två typer!
Betalkort har normalt ingen beloppsgräns. Gäller Eurocard, AMEX mflr.
Verkar som det behöver läras ut lite mer ekonomi i skolorna.
Betal & Kreditkort = Du spenderar någon annans pengar och får en räkning i slutet på månaden. Betalar du hela på en gång blir det oftast ingen ränta. Betalar du minimibelopp blir det ränta och du lever förmodligen över dina tillgångar.
Bankkort = Du spenderar dina egna pengar direkt som dras från ditt bankkonto.
Betal & Kreditkort är samma sak. Gå in på valfri svensk bank och de heter just Betal & Kreditkort.
Bankkort är vad som utomlands kallas debitkort.
Det verkar som alla är överens om att det är ett “kort” och det är ju alltid något.
Sen är det ju lite märkligt att det inte ses som ett “kreditkort” eftersom man lånar pengarna av Amex för att sedan betala av skulden vid ett senare tillfälle.
Hej!
Amex i Sverige är ett betalkort, dvs hela skulden skall betalas tillbaka vid förfallodatum. SAS Eurobonus Mastercard från SEB är en hybrid, både ett betal och kreditkort. Betalar du hela den utestående skulden så är det ett betalkort och ingen ränta tillkommer, om du däremot väljer att betala minsta belopp, delbetala så är det ett kreditkort. Bankkort är kort där pengar måste finnas på bankkontot när du betalar, såvida du inte har kontokredit.
Alla kort är kopplade till någon form av konto.
Mvh
/NotRyan
Amex, du får skärpa dig. Alla andra förstår vad som menas med att betala tillbaka hela skulden på en gång vid ett givet tillfälle (enligt det avtal som du har ingått med kortföretaget).
Nej B, du har fel! Betal- respektive bankkort är inte alls samma sak. Läs tidigare inlägg så får du förklaringen. Det är det engelska begreppet debit cards som krånglar till det hela.
Att man får en räkning är inte det som kännetecknar ett kreditkort. Har du ett bankkort och en kredit kopplad till ditt vanliga lönekonto som du utnyttjar, innebär det att du utnyttjar det som ett kreditkort. Du får ändå ingen räkning.
Amex är kreditkort, dvs du får räkning. Betal och bankkort är samma sak.
Hur kan en viss angiven tidpunkt vara på en gång, är du full eller?
Men snälla Amex kan du inte läsa? Ett betalkort, tex American Express är kopplat till ett KONTO – inte nödvändigtsvis ett BANK-konto. Skillnaden mellan ett betalkort och ANDRA kontokort (ett betalkort är ett SLAGS kontokort) är att hela skulden måste betalas tillbaka på en gång vid en viss angiven tidpunkt.
Enbart BANK-kort måste vara kopplat till ett BANK-konto. När någon förklarar något som du kan så måste du acceptera det och INTE bara köra på och upprepa samma sak en gång till. Man kan faktiskt ha fel också.
Det du förklarar i ditt senaste inlägg är innebörden av det som på engelska kallas för debit cards. Detta skall INTE översättas met betalkort, utan med bankkort. Enbart banker kan dra pengar direkt ifrån dig, i realtid i Sverige – förutom Kronofogden. Om du t ex har ett kort i mataffären utan kredit så är det en bank som ligger bakom, t ex ICA-banken eller Marginalen bank.
Var kan man ansöka om en Amex kort, jag vill av ett sånt betalkort..
Vad skönt att vi rett ut denna bankhärva på denna tråd. Jag hörde att Finnair börjat ta ut en avgift för för att kunna förboka “vissa” attraktivare stolar i cabin. Jag antar de måste mena exempelvis första raden sam vid nödutgångar där det är bättre benutrymme.
Ett betalkort är kopplat till ett bankkonto. När pengarna är slut på ditt bankkonto så får du inte handla mer p.g.a. att du inte har någon kredit på betalkortet.
Ett kreditkort som t.ex. Amex ger en kredit på typ 20000kr på de enklaste korten. Du får sedan en faktura som ska betalas i efterhand.
eller?
Till AMEX, Sören och DY!
Wikipedia:
“Ett betalkort är ett kontokort där en viss periods transaktioner förfaller till betalning. Hela fakturan ska betalas i sin helhet.”
Det innebär att AMEX är ett betalkort. Men också att ett betalkort är ett SLAGS kontokort med ovanstående inskränkning. Man har ett konto hos American Express även om det inte är en bank. Ett konto behöver inte innebära ett bankkonto. Det är ju just därför som man har bestämningen “bank-” framför. Alla koppar är inte kaffekoppar heller. Ett konto kan man lika bra ha hos Fantomenklubben.
DY använder rätt ord på engelska men fel på svenska. Vad som på engelska heter debit cards heter bankkort på svenska (inte betalkort!) Ett bankkort är LIKA mycket det ett SLAGS kontokort eftersom det är kopplat till ett konto. Har man en kredit på sitt bankkonto och utnyttjar den så utnyttjar man sitt bankkort som ett kreditkort. Ett kreditkort har alltid en kredit kopplat till sig.
Fel!
American Express är ett kreditkort. Det är inte kopplat till något bankkonto.
American Express är ett Betalkort inte ett kreditkort.
Det är skillnad på kort och kort…!!!
Norwegian tar INGEN avgift på ett vanligt debitkort dvs kort utan kreditfunktion ex. Visa/MasterCard som är knutet till lönekontot.
Däremot tillkommer avgift för rena kreditkort ex. AmericanExpress
Nu går SAS samma väg och väljer att ta betalt för KREDITkort.
Micke, haha du kan inte ha flugit på väldigt länge.
SAS har tagit betalt för maten åtminstone flera år.
95 kr för en kall pasta med kyckling, dock är den helt ok jag brukar äta den.
Nästa steg är väl att ta betalt för maten ombord.
Det är direkt lögn att påstå att det är det fulla priset, inklusive administrationsavgiften på 30 kr som ingår i det pris som SAS gör reklam för i annonser och affischer.
Det är inte heller det priset som står när man väljer de olika alternativen när man bokar. Däremot läggs det till i en särskild ruta uppe till höger när man väl valt flight.
SAS var det bolaget i verden som startet med “avgifter”.
I 1991 tok svenske Luftfartsverket ut en saekerhetsavgift på 13 SEK. Denne, i protest, la SAS utenom billettprisen. Dette startet karusellen med gebyret, avgifter osv kraftig videreført av bl.a. Ryanair.