Avhopp inom LFV
Under de senaste två åren har MINST en projektledare, safety manager, ledningsstöd RTC(2 st), ingenjörer(3 st) sagt upp sig inom LFV. Många har nära anknytning till RTC projektet. Utöver detta så har även ca 10 st flygledare slutat eller bytt tjänst inom LFV samt 10-15 st flygledare som slutat och flyttat utomlands. Om det har med RTC projeket att göra låter jag vara osagt.
Bemanningen är på kritiska nivåer inom flera delar av LFV, speciellt inom flygtrafikledning. Man har redan behövt reducera öppethållningstider för den kommersiella luftfarten. Och trenden verkar stå på sig då inga nya flygledare finns att tillgå den närmaste tiden.
Vad är det som händer inom LFV egentligen???
svar
Bakom kulisserna i LFV händer saker som skulle förvåna de flesta. Det finns en gemensam nämnare med LFV och SjöV: en person i högst uppsatt roll som numera sätter agendan i SjöV men dessförinnan satt i LFV och rattade. Om de båda affärsverkens dalande kultur och verksamhet har med denne person att göra kan man ju fundera på, men ett tragiskt sammanträffande är det. I LFV pågår just nu en intern utredning om flygsäkerhetskulturen med anledning av händelser under de senaste åren som har med ett ifrågasatt projekt att göra.
Har läst tråden då jag funderat på att byta mitt jobb på Sjöfv till LFV som flygledare givet att jag klarar proven.
Det jag läst påminner mycket om vad vi ser på Sjöfv just nu, givet att det som skrivits är sant.
På Sjöfv är är personalpolitiken gentemot operativ personal usel, HR-växer så det knakar utan att egentligen producera något av värde och de storslagna projekten och förändringarna saknar verklighetsförankring, men drivs igen om ändå till de misslyckas och otaliga mantimmar och pengar slösats. Ingen är såklart ansvarig för något och GDn är en upphandlingstaliban som tror att sjösäkerhet är en bisyssla.
Dock positivt med pensionsavgångar då det kanske finns jobb framöver.
MVH Adam
Varför tillsätter man en Överdirektör, litar man inte på GD?
Då har safety managern inom operations slutat. Hur det gick till verkar vara en het potatis.
20-25 flygledare som slutat på enroute under förra året. 8-10 flygledare som slutat inom operations.
Hur går det med nyrekryteringen? Många sökande?
Det som händer i LFV är tillräckligt för att Uppdrag granskning bör ta upp det. Missförhållandena är allvarliga. Utöver det uppenbara hur RTS-projektet överhuvudtaget beslutats och fortfarande existerar trots framförd oro från flygbransch, flygledare och försvarsmakt, MSB,länsstyrelser osv, så är det inte det enda som bör granskas. Även hela säkerhetskulturen tycks vara satt ur spel i LFV, vilket är mycket oroväckande. Hur tänker GD egentligen?
Stämmer säkert att du kan välja fritt där du bor. Men oftast till ett högre pris och sämre hållbarhet i leveranserna. Och på bekostnad av andra som blir utan och inte längre har något val alls, ex ingen telefoni eller samhällsservice på landsbygden.
Det fantastiska höghastighetståget för 300 MDR ska ge Stockholmarna möjlighet att välja bort flyget till Malmö och Göteborg, men det skall inte stanna på landsbygden så vi andra kan kliva på. Men vi skall vara med att betala via skattsedeln. Iofs ett politiskt beslut, men sådana beslut ligger i tiden nu på grund av marknadens styrning. Vi skall inte hjälpa varandra via skattsedeln längre, såvida inte hjälpen går till Stockholm.
Jag undrar varför inte tågledarna privatiserats ännu? Kunde bli en fantastisk utveckling om olika företag skulle slåss om vems tåg som skall köra först.
Med bättre styrning hade nog LFV kunnat sköta flyginfrastrukturen väl. Men med tanke på historiken kan jag förstå att marknaden ville byta system. LFV slarvade bort sig själva.
SJ, banverket, LFV, Swedavia… ja det är många inblandade men få som förstår hur det fungerar, eller rättare sagt inte fungerar.
Ingen vill betala för fungerande infrastruktur därför att alla ska vinna priskriget…
Är iofs inte SJ’s fel att spår/växlar inte håller ihop men fortsätt gärna att tro det.
Stämmer Lussan. Hade Arlanda varit privatägt så skulle vi slippa höra politiker bråka om Arlandas framtid. Då hade våra valda politiker istället kunna fokusera på samhällsviktiga frågor och den ökade våldsvåg som går genom landet.
Arlanda behöver som Kastrup, Gatwick, Heathrow, Frankfurt, München m fl privat kapital och ägare så att flygplatsen kan utvecklas till något som vi resenärer och flygbolag vill ha. Arlanda är en misär till flygplats och det visar sig också när man jämför med Gardemoen och Kastrup.
Telebolag och elbolag… Tycker du att det fungerar bra…? Har du försökt nå kundtjänst till någon av dessa nyligen…?! Fort men fel som med alla avregleringar!
Det kan jag! Tack och lov att vi kan välja flygbolag, telebolag, elbolag, mm mm. Titta bara på SJ som än idag har monopol på de flesta sträckorna. Måste du garanterat vara framme på en plats vid den speciell tidpunkt. Då tar du inte tåget! SJ med staten som ägare är en katastrof. Statens flygplatser likadant – en katastrof jämfört med liknande flygplatser i våra grannländer. Arlanda, t ex har enligt statistik de dyraste parkeringskostnaderna i Europa. Varför? Monopol drivna bolag som styrs av politiker med ideologiska uppfattningar är inte bra. Sverige är på väg att hamna så fel och samhället är snart det osäkraste i Europa. Hur? Jo, för ingen tar ansvar. Behöver man inte göra så länge du inte är ansvarig för dina beslut. Monopol? NEJ – tack!
När du blir vuxen så inser du också att all samhällsviktig infrastruktur mår bäst av en stabil statlig leverantör. Visst, med fel generaldirektör kan det givetvis gå fel stundtals ändå men det finns ändå en garant för långsiktigt tänkande.
Nämn en avreglering som blivit bättre, en enda! Tänk efter och fråga någon äldre innan du svarar…! 😀
Varför slutar tre flygledare nästan samtidigt…?
Tänk vad mycket bättre allt hade varit ifall vi tvåbenta bara hade ett alternativ att välja mellan; matställen, mataffärer, klädaffärer, mm, mm. Konkurrens är ju inte bra enligt experterna på forumet.
Marx and Sjöstedt here we come!
När Luftfartsverket hade ensamrätt (monopol) på flygledningen så var problemen betydligt mer omfattande än idag. Arlanda stängde ner flygledningen senast 2011 pga bemanningsproblem. 2007 var heller inte en rolig period för oss betalande resenärer…. Vakna!
Om 3 flygledare slutar närmast samtidigt på 1-3 månader, finns ingen chans att utbilda 3 nya på 3 månader. Grundutbildningen är 12-15 månader och lokala utbildningen i tornet 6-9 månader. Att hålla med så många extra flygledare är för dyrt och det vill ingen betala för.
Orsaken att vi hamnat här är 10 år gammal och kan härledas till dåvarande flygplatschefers och politikers önskemål om att pressa priserna på flygledning genom att privatisera och öppna upp för konkurrens. Så släpptes ACR in på banan.
Förr fanns bara en arbetsgivare, LFV, och flygledarna fick ställa sig i flyttkö och invänta sin tur. Nu är det bara att säga upp sig och ta jobb hos konkurrenten. Vissa försökte varna för detta redan för 10 år sedan men ingen lyssnade. Som vanligt gick ekonomin före. ACR sköter sig hyfsat men kan lika lite som LFV kompensera för denna flexibilitet, eftersom det då blir dyrare och man riskerar förlora jobb.
Flygledning idag fungerar som vilken tändsticksfabrik som helst. De som gjorde valet då får stå för det och ni som flyger får tåla konsekvenserna. Ingen vill betala för en i alla lägen fungerande infrastruktur.
Så fungerar den privata marknaden i andra branscher också. Områden där det kommersiellt inte lönar sig, blir utan tjänster. El, telefon, sjuk- och äldrevård, apoteksleveranser. Nästa steg är väl järnvägen och att privatisera allas vårt dricksvatten. Det är väl ingen naturlag att de som inte kan betala skall ha rätt till dricksvatten? Elen blev 4 gånger dyrare efter avregleringen trots att det skulle bli billigare.
LFV:s fjärrstyrda torn är ett försök att pressa priserna och konkurrera tillbaka torn. Men kalkylen borde gjorts av mer kompetenta individer. Historien rullar vidare…
Som “mitt” namn lyder.
FL ligger i min pipeline då jag så gott som fastnat i flygbranschen. Av en del trådar, även inräknat denna så verkar positiviteten till LFV inte allt för god?
Jag tänker ansöka denna period (29/11 är slutdatum). Vad säger ni om framtiden? Finns det någon som jobbar som FL hos LFV eller ACR, eller rent av de båda? Vad säger ni?
Allt mottages tacksamt.
Den individuella flygledaren sköter sig nog och gör så gott det går men ACR sköter väl inte sig?! Om man inte ser till att nyanställa/utbilda utan hamnar i en situation där öppettider begränsas, ja då har man ju misslyckats.
Om tre flygledare lockas över till LFV… Ja, då får man väl höja lönen och/eller förbättra villkoren, det gör alla andra arbetsgivare som behöver en yrkesgrupp med unik kompetens.
Huruvida jag som skattebetalare drabbas…? I förlängningen så drabbas individer/myndigheter/företag av att man inte klarar av att utföra sitt uppdrag att hålla öppet och då drabbas även jag som skattebetalare.
Kostar det dig som skattebetalare något? Enligt mina källor är kunderna till ACR mycket nöjda. Mindre nöjda med att LFV som hållit igen på utbildningar och heller inte kan behålla sina flygledare i landet. Bra att fler och fler tar ett utbildningsansvar. En kollega till mig flyger på Västerås och han menar att ACR sköter sig riktigt bra även om mycket kärv bemanning. LFV Bromma tagit 3 flygledare under senaste året från Västerås. Samtidigt som Bromma förlorat all skolflyg mm till Västerås. Trafikbilden för en flygledare är mycket tuffare på Västerås än på Bromma.
Hur går det i Västerås och Kalmar tycker du…?
Det finns bara en seriös provider – ACR. Ett bolag som växer och tror på konventionella torn. Effektivt bemannade torn är framtiden. Flygledare på plats som kan stödja flygplatsoperationen. Har man lojala medarbetare, trogna kunder så växer affären.