Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

Vägen till pilotyrket

Tråden startades av Vera

Hej!

Det här är ett långt inlägg. Jag vill försöka få med så många av mina tankar som möjligt.

Jag är 22 år gammal och studerar just nu en ekonomiutbildning som jag är klar med om två år. Jag trivs med utbildningen och skulle kunna se mig själv jobba på någon ekomomiavdelning eller starta eget längre fram. Dock har jag på sistone tänkt i banorna att jag skulle vilja utbilda mig till pilot, något som till skillnad från ekonomi har något av ett “bäst-före datum” angående ålder, investering, livsstil, mm. Det är en lång väg att gå och ingenting man bestämmer sig för över en natt, men jag ville börja med att vända mig till er som har erfarenhet och råd om ämnet.

Det finns många aspekter att ta hänsyn till. Till att börja med så har varken jag eller min familj några pengar att tala om, så jag skulle behöva finansiera allting själv med lån. Den första tanken som slog mig är att det inte känns klokt att ta lån på en miljon eller mer för att finansiera något som kanske inte ens blir av i slutändan. I och med hur flygbranchsen ser ut och kommer se ut är det svårt att veta om man kommer få ett bra jobb, eller ens ett jobb ur huvudtaget. Och överlag så är tanken på att ta lån för så mycket pengar ångestfylld. Man måste vara beredd att offra för ett mål, men jag tänker att man i alla fall försöka att inte ta dåliga beslut för det.

Då återstår det att söka sig till en statligt finansierad utbildning. Som jag förstår det så finns numera endast TFHS och inte OSM, och att OSM kräver att man tar mer än ett CSN-lån? Enligt deras hemsida så kostar det 1,110,000 NOK totalt vilket CSN absolut inte täcker. Dessutom har jag läst en del om att OSM verkar ha det lite skakigt med utbildningskvalité och annat, stämmer det? Till skillnad från OSM så verkar TFHS täcka allting förutom kringkostnader som logi och litteratur. Det lär inte vara enkelt att bli antagen till TFHS då det är så få platser, men att kunna slippa ta stora lån känns som den enda rimliga vägen för mig.

Till saken hör att jag saknar behörighetskurserna Matematik 3b och Fysik 1a. Det borde inte vara någon omöjlighet att fixa på komvux, men då jag har fullt upp med min nuvarande utbildning samt extrajobb så är det inget jag kan lägga tid på i nuläget. Det som känns rimligast är att jag går klart min utbildning, skaffar ett ekonomijobb och pluggar in kurserna under en eller två terminer. Vid det laget så har jag hunnit spara en del pengar och verkligen hunnit fundera över om pilotyrket fortfarande är någonting jag vill satsa på. Kanske t.o.m hunnit spara ihop till ett PPL.

Då kommer jag vara runt 24-25 år gammal, och det kommer antagligen ta några försök att komma in, om jag någonsin gör det. Hur länge är det vettigt att försöka, finns det någon ålder eller antal försök när man borde fundera på om det är värt att fortsätta? Jag har läst här på forumen att en pilotkarriär endast ger avkastning rent ekonomiskt om man börjar klättra när man är tillräckligt ung. Det är säkert något man får tänka extra på om man valt att betala allting för sin utbildning, något jag kommer behöva fundera på om jag inte kommer in. Jag är inte intresserad av flyg bara för att tjäna pengar, men samtidigt vill man ju i alla fall försöka göra en god investering.

Någonting som känns långt bort men ändå borde has i åtanke är att det är livstilsyrke att arbeta ombord på ett flyg. Dessutom är det inte säkert att man kan hamna där man vill. Det är ingen som tror på en 22-åring som säger att hen inte vill skaffa familj, men det är så i alla fall så jag alltid känt. Jag är inte orolig över den sociala biten även om den garanterat kommer ta stryk. Om man skulle ha partner i framtiden så borde det ju gå att lösa lättare än om man dessutom har barn. Yrkesmässigt så kan jag också tänka mig att det är stundvis fysiskt och mentalt slitigt, men att det nog inte är något man kommer kunna förstå fullt ut förens man faktiskt jobbar som pilot. Något annat som kanske inte ligger mig i fatet är att jag är tjej. Det verkar råda delad mening om hur kvinnliga piloter har det på jobbet. Vissa verkar ha det lika bra som manliga kollegor, medan andra får stå ut med både det ena och det andra. Tror ni det är en fördel eller nackdel när det kommer till att få ett jobb? Jag skulle gissa på nackdel, men är inte säker.

Nu tror jag att jag fått ur mig alla tankar. Jag kommer behöva göra mycket mer forskning kring allt som hör till ämnet, men det ska bli intressant att samtala med er som faktiskt är insatta. Anser ni att jag tänker i rimliga banor? Hur svårt är det egentligen att komma in på TFHS, och som sagt, när borde man ge upp? Kan man öka sina chanser på något sätt? Är det i övrigt en bra skola som är värd att kämpa för? Finns det andra vägar som ni kan tipsa om? Jag är mottaglig för och uppskattar allt ni har att komma med.

Tack för er tid.

Publicerad den 2024-03-23 19:25
Skriv ett svar
Antal svar: 5

svar

TFHS Student
2024-03-24 17:13

Precis som du säger så är TFHS kostnadsfritt förutom kringkostnader men även här finns bra möjligheter med lån samt bra boende vid skolan (“Ljunghusen”) genom annehem.

Jag börjar närma mig slutet på min utbildning för att påbörja nästa steg hos mitt host airline och det har varit otroligt bra genom hela med en hög kvalitet på utbildningen både flygmässigt och teoretiskt. Jag skulle rekommendera alla att testa och söka och inte bara för att det är gratis! Har man viljan och rätt attityd så förr eller senare så lyckas man, flera av oss har sökt flera gånger inkluderat jag själv men det var det värt! (Sen såklart är det inte omöjligt att komma in på första försöket vi har elever som har sökt allt ifrån 1-7 gånger)

Ett tips om du har funderingar på vår skola är att kontakta oss genom vårt instagramkonto, det är vi studenter som driver kontot och vi brukar vara väldigt snabba på att svara. Ett bra sätt att komma i kontakt med själva studenterna direkt för frågor och funderingar 🙂

FO
2024-03-24 14:47

Själv började jag utbildningen direkt efter gymnasiet och flyger idag på svenskt bolag. Hade tur att få CSN för modulutbildning och därför spara en hel del pengar då man kan komma undan mycket billigare då. Men tips är väl att söka TFHS ett par gånger. Hört att flera som gått där kom in på 3-4e försöket. Air baltic har även en intressant utbildning men möjlighet till jobb efter. Bra bolag och nära till Sverige om man vill hem då och då.

Har också hört en del negativa saker om OSM. Aldrig gått där själv så kan inte tala från personlig erfarenhet.

Tror inte du behöver oroa dig för att du är tjej. Klart det finns idioter som inte kan bete sig men det finns på alla jobb men inget som du ska oroa dig för här. Tvärtom tycker många att det bara är kul med tjejer som är intresserade av branschen och jag har bara bra saker att säga om alla kvinnliga kaptener jag haft. Många bolag vill gärna anställa tjejer så snarare tvärtom att du är eftertraktad på marknaden.

Med det sagt ha inge stora förhoppningar att få jobb i Sverige direkt. Finns en del bolag som anställer färska piloter men majoriteten i Europa.

Bara fråga på om du undrar över något.

Johan
2024-03-24 14:44

@Vera
Jag önskar att jag själv resonerade så klokt som du gör när jag var 22 år. Du håller på att skaffa dig en bra grund utanför pilotyrket vilket är bra. Gratisutbildning till pilot är förstås nr 1. Du hinner fundera mer ett par år på vad du verkligen vill, men du är fortfarande ung då. Att ev börja med ett PPL sedan är också en bra tanke ifall du skall bekosta det själv. Då märker du om flygning är det bästa jobbet som kanske finns eller om det räcker att njuta av det som hobby. Det är ingen nackdel för dig att du är tjej. Du låter klok och förståndig så det kommer att gå bra för dig vilken bana du än väljer. Läs in nödvändiga ämnen så snart du får tid så att du är redo att söka dit där ämnena krävs.
Lycka till!

Tomas E
2024-03-24 12:20

Hej! Jag är inte pilot och har aldrig sökt någon sådan utbildning, så de aspekterna kan jag inte svara på. Dock väldigt trevligt att se ett språkligt välformulerat och eftertänksamt inlägg på detta forum, och hoppas du åtminstone får några lika vettiga svar!

Förmodligen är inte matematik- och fysikkurserna något oöverstigligt problem, såvida du inte är helt allergisk mot siffror. 🙂 Ett uppmuntrande tillrop från min sida är att kombinationen av en ekonom- och pilotutbildning ju också kan ge en andra jobbmöjligheter om du efter 5-10 år inte längre vill vara yrkesverksam som pilot, för att schemat krockar för mycket med privatlivet eller det känns för repetitivt. Pilot i kombination med ett tekniskt yrke är kanske mer klassiskt och “uppenbart”, men det finns ju rimligen många verksamheter inom planering, verksamhetsledning, marknadsföring, rekrytering och utbildning av flygande personal o.s.v. där den kombinationen (eller generellt kombinationen ekonomi och gedigen erfarenhet av “operativ” flygbolagsverksamhet) kan vara till mer nytta än att ha en renodlad ekonombakgrund. Bara som ett påpekande att det KAN vara så att du, åtminstone om du har tur, får viss lönemässig utväxling av en pilotutbildning även efter du slutar flyga.

Dani
2024-03-24 11:36

Hej. Du svarar ju egentligen själv på dina frågor. Jag började min utbildning när jag var 25 och har i övrigt ungefär den bakgrund du beskriver. Jag har finansierat allt själv genom lån och har försökt göra smarta val vad gäller skola, utbildningstakt osv. Jag har nu endast ca 150 i CSN lån kvar vilket jag gissar är rätt vanligt i min ålder (några år kvar till 40) över ett brett spann av branscher.

Det jag hade gjort annorlunda om jag fått chansen att göra om allt är tveklöst att söka tfhs både 2, 3 och kanske 4 gånger innan jag hoppade på något annat. Precis som du är inne på. Din ålder är inget hinder nu och inte om 5 år heller. Om 10år kanske du kan börja fundera, om 15 börjar det bli sent.

Lycka till vad du än väljer!

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500