Analysinstitut varnar för Östersundsflytt
Publicerad den 3 februari 2005SIKA (Statens institut för kommunikationsanalys) kritiserar Lokaliseringsutredningen hårt i sitt remissvar. Institutet menar att utredningen inte har satt sig in i konsekvenserna av förslaget och att argumenten för en omlokalisering av SIKA saknar trovärdighet.
- Vi är mycket kritiska mot Lokaliseringsutredningen och kan punkt för punkt visa hur illa de förutsättningar som regeringen ställt upp som villkor för en omlokalisering stämmer för SIKA, säger generaldirektör Kjell Dahlström.
SIKA påpekar att utredningens argument för en omlokalisering av SIKA i själva verket talar mot en flytt. Det gäller t.ex. att SIKA skulle passa särskilt väl in i Östersunds arbetsmarknadsregion och att SIKA:s kompetenskrav och verksamhet skulle passa in i den analys- och utredningsverksamhet som redan finns i Östersund. Detta stämmer inte, skriver SIKA.
SIKA menar att risken för en omfattande personalflykt från myndigheten är stor, vilket utredningen inte motsäger. Enligt SIKA:s bedömning skulle det ta minst fem år att bygga upp myndigheten igen. En flytt skulle innebära att samhället för en lång tid framåt riskerar att gå miste om en viktig och svårersättlig kompetens. Våra medarbetare är inte bättre än Östersundsborna, poängterar SIKA, men kompetensen har utvecklats under många år och den sitter hos enskilda medarbetare. Att överföra kompetens kräver direkt kontakt mellan individer och tar lång tid, vilket inte är möjligt om ingen eller endast få av SIKA:s medarbetare flyttar med.
SIKA understryker också vikten av sin roll som samlande punkt i det trafikslagsövergripande arbetet. SIKA är numera den enda transportmyndighet som ligger i Stockholm. En omlokalisering till Östersund innebär att SIKA hamnar kommunikationsmässigt illa till i förhållande till sina samverkansparter, som finns runt om i landet. Detta har också utredningen insett och föreslår att SIKA ska fortsätta att hålla sina möten i Stockholm. SIKA konstaterar att en omlokalisering skulle försvåra samverkansrollen avsevärt och leda till att arbetet bedrivs ineffektivt – inte bara för egen del, utan i minst lika hög grad för de myndigheter och organisationer som är SIKA:s samarbetsparter.
SIKA invänder också starkt mot att utredningen inte alls kommenterat nyttan av de verksamheter den vill omlokalisera eller beskrivit vilka konsekvenser på olika samhällsfunktioner som en omlokalisering skulle få. Utredningen verkar ha glömt att myndigheterna har andra uppgifter än att skapa sysselsättning. Om det vore det enda målet borde det ha varit betydligt enklare och billigare att bara behålla de tjänster som ska avvecklas inom försvaret.
Remissvaret i helhet finns tillgängligt på SIKA:s webbplats.
Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA. www.sika-institute.se
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten