Avgifter vapen i tysk och skandinaviskt flygkrig
Publicerad den 6 september 2004Flygplatsernas avgifter blir alltmer avgörande för var flygbolagen gör satsningar. Air Berlin sänkte nyligen handlingsavgiften till Dortmund flygplats (ca 4 mil från Düsseldorf) från 15 Euro per passagerare till 2 Euro i dagarna. Motiveringen till denna åtgärd är att easyJet - som sedan i våras trafikerar Dortmund - har den lägre avgiften.
Samtidigt har Air Berlin stämt andra flygplatser som tillämpar olika prissättning, om det är klokt återstår att se. Klokare hade det kanske varit för Air Berlin att se över sina kostnader -inte minst på den administrativa sidan - för att möta konkurrensen som man länge känt till men aldrig brydde sig om. När easyJet kom spådde man dess snara sorti: -Ingen tysk flyger med ett engelsk eller irländsk lågprisflygbolag. Mer fel kunde man inte ha. Med easyJet och Ryanair flyger detta år över 15 miljoner resenärer från tyska flygplatser och siktet för båda tillsammans är 30 miljoner till 2006, skriver vår Europakorrespondent.
När en ledning – som nu i fallet Air Berlin – ägnar sin kraft åt juridiska finter i tron att man kan hindra utvecklingen så är det ett dåligt omen. Detta kan kanske förklaras av att bolagets ambition att börsnotera sig inte gått att genomföra eftersom siffrorna helt enkelt inte tål en jämförelse när analytikerna synar bolaget i sömmarna.
Air Berlin hotade tidigare alla flygplatser med att där easyJet tillåts landa skulle Air Berlin flytta. Jag kommenterade detta hot tidigare med att: då blir det väl trångt i Tyskland för Air Berlin i framtiden. Nu finns easyJet på Dortmund, Berlin och Köln/Bonn med och växer starkt tillsammans med Air Berlin samt ett otal andra flygbolag.
Air Berlin hade 650.000 passagerare från Dortmund förra året. Nu har man minskat för 2004 kapaciteten till ca 450.000 resenärer. EasyJet räknar med dryga miljonen passagerare 2004/05. Även Lufthansa flyger en direktlinje från Dortmund till München och har ca 100.000 passagerare per år. Lufthansa lät meddela att man vill avvakta om man skall följa Air Berlins ensidiga åtgärd med sänkta avgifter. Flygplatsledningen håller en låg profil med kommentaren: -Samtliga bolag som flyger på Dortmund är viktiga kunder.
Flygplatsen Weetze/Niederrhein nära staden Kleve (ca 3 mil från Düsseldorf) varifrån bland andra VBird flyger till Arlanda, har kritiserats av Air Berlin för att ge lågprisbolagen för låga avgifter. Düsseldorf, Dortmund, Niederrhein, Köln Bonn och Münster ligger inom en radie av 15 mil med ett befolkningsunderlag på ca 30 miljoner människor vilket inkludera den östra delen av Holland. ( Det skall jämföras med Arlanda, Skavsta och Västerås som i bästa fall kan räkna in 3 miljoner invånare)
Tidigare under monopolets glada tidevarv – när Tyskland alltjämt var ockuperat av segermakterna från 2:a världskriget – fanns det bara Düsseldorfs flygplats att tillgå i detta område. Detta var reglerat av segermakterna som inte tillät fler flygplatser ända fram till 1990. Flygplatserna Niederrhein och Münster var tidigare brittiska militärflygplatser. Dortmund utvecklades från att vara en flygplats för småflyg till att ta emot större plan under 90-talet efter det att Tyskland blev återförenad. Köln Bonn var den tidigare huvudstadsflygplatsen med en ytterst begränsad reguljär civil flygtrafik. Den byggdes ut med landningsbanor för långdistansflyget då dessa inte kan landa i Düsseldorf då landningsbanorna är för korta.
Efter 1990 blev det snabbt fem flygplatser i denna region. Alla ville ha direktflyg som ett medel att attrahera nya flygbolag att satsa på respektive flygplats. Att det sker erbjudande från flygplatserna är naturligtvis riktigt och den som inte får samma villkor är alltid lika förargad, det tillhör spelet. Det finns ingen rättvisa men däremot friheten att förhandla och spela ut olika flygplatser mot varandra. Men bara om man har något erbjuda. Det är slutligen resenärernas möjligheter att flyga till priser som under monopoltiden inte ens var att tänka på för de flesta. Det förs därför delvis samma diskussion som i Sverige angående bland andra Västerås och Skavsta flygplats.
Hur någon kan diskutera vad som sker på Skavsta är för mig obegriplig eftersom det är en privatägt flygplats. När Nyköping kommun betalar ett marknadsföringsbidrag till Ryanair som måste anses vara väl investerade pengar river en organiserad lobby upp himmel och jord och tar till juridiska finterier. När Borlänge subventionerade varje resenär med 26.000 kronor för ett direktflyg från London där man fick hela 63 passagerare på 9 flygningar innan någon satte stopp på det hela, då är det pinsamt tyst! Ingen ifrågasätter – vare sig från svensk eller EUs sida – rimligheten i hur man i detta fall hanterar skattepengar. Ingen debatt på Flygtorgets debattsida hur pengarna kunde ha använts istället till sjuk och äldrevården.
Västerås är en flygplats som ägs av skattebetalarna som har ett fåtal flygbolag som kunder och lider av närheten til Arlanda. SAS och Skyways har lämnat Västerås med direktflygningar till Köpenhamn. De skyller på att flygplatsen särbehandlar Ryanair som flyger till Londons utkanter. Även det regionala flygbolaget Direktflyg vill skippa Västerås av delvis samma skäl.
Arlandas närhet med bra vägar har gjort att fler väljer att flyga från Arlanda då man helt enkelt har ett helt annat utbud för jäktade fullprisbetalare. Finns det en marknad för dagliga flygningar mellan Västerås och Köpenhamn eller Malmö så ersätts SAS, Skyways eller Direktflyg omedelbart av ett annat bolag. Det diskuteras nu att danska Cimber Air skall ta upp trafiken om de får samma avgifter som Ryanair.
Det är marknadsekonomins grundskola tillgång och efterfråga, det behövs inga hejaklackar som ojar sig i media över hur elak allt nytt är, utan vad som behövs är det ett antal resenärer som vill betala ett par tusen för en resa!
Eller så krävs det andra lösningar och det är förbehållet entreprenörer. Dessa ger oss ofta nya saker att köpa eller ett nytt motiv för att resa.
Fakta om flygplatsen Weeze/ Laarbruch am Niederrhein ( tillhör regionen Kleve)
Flygplatsen ligger ca 3 mil från Düsseldorf och 14 mil från Amsterdam.
Flygplatsen tillhörde fram till 1999 Royal Air Force har en 2.400m lång landningsbana, en flygterminal på 13.000 kvm på ett område som är 600 hektar stort. Kapaciteten med nuvarande flygterminal ligger på 1,5 miljoner passagerare per år.
Flygplatsen ägs av ett Holländsk Investmentbolag.
Nackdelen med flygplatsen är att den ligger i en sänka med mer dimma än motsvarande flygplatser i regionen.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten