En pilot i cockpit
Publicerad den 3 februari 2016Det är ett ämne som ständigt väcker debatt: Kan flygplan i kommersiell trafik flygas med bara en pilot på flightdeck? Argumenten i diskussionen om dubbelbemanning rör sig från Ryanairs vd Michael O’Leary som menar att det bästa vore om styrman istället är ute i kabinen och hjälper till med serveringen till ett betydligt mer seriöst forskande i förutsättningarna.
EU driver sedan två år ett sådant projekt kallat ACROSS, Advanced Cockpit for Reduction of Stress and Workload. Målsättningen är att utveckla en ny generation autopilot och samtidigt integrera och testa nya lösningar för arbetet på flight-deck.
-Vissa oförutsedda situationer, till exempel ändrade väderförhållanden, systemfel ombord eller när någon av piloterna slås ut leder till kraftigt höjd arbetsbelastning. Att hantera den mängd av information som uppstår då skapar en ohållbar stressnivå och är den vanligaste orsaken till olyckor. Flygsäkerheten är beroende av att vi kan hitta system som hjälper piloterna att klara den höga arbetsbelastningen, skriver ACROSS på den egna hemsidan.
Projektet startade 2013 och ska enligt planerna redovisa resultaten i juni i år. Arbetet har under den tiden haft tre mål:
– Att bättre stötta piloter vid situationer som till exempel dåliga väderförhållanden eller när det uppstår ett nödläge ombord.
– Att ta fram system som gör det möjligt för en ensam pilot att genomföra en säkerflygning i en nödsituation eller när en av piloterna har vilopaus.
– Att med utgångspunkt i de resultaten utvärdera och identifiera de ”de främsta metoderna för ett framtida en-piloters-system”.
Bland de som deltar i ACROSS finns 35 olika flygplanstillverkare och andra företrädare för flygbranschen. Men det finns också invändningar mot själva grundtanken, att framtida passagerarflygningar genomförs med bara en pilot på flightdeck. Stephen Landell är flygsäkerhetsexpert på den brittiska pilotorganisationen Balpa och välkomnar de tekniska utvecklingar som ligger i projektet men varnar samtidigt för att en alltför stor tilltro till tekniken.
– Att minska antalet piloter i cock-pit påverkar flygsäkerheten. Med två i besättningen ökar möjligheten till att dubbelkolla olika moment och tillsammans fatta kritiska beslut.
Det är en inställning som kapten Chesley Scully instämmer i. Han räknas numera till kategorin hjältar efter att ha nödlandat en av US Airways Airbus A320 på Hudsonfloden efter att båda motorerna slagits ut efter kollision med en flock fåglar.
– Det finns inga system som kan ersätta en samtränad besättning med minst två piloter på flight deck, säger han.
Kommentarer
Finns inga argument i världen som hjälper mot människor som vill att det ska gå dåligt för någon annan. När inte argumenten är faktabaserade utan bara förhoppningen att det ska gå sämre för någon annan. För dom känns det som om det går bättre för dom själva om det går sämre för någon annan.
P.g.a. single pilot operation sa hade vi bara 2 flygolyckor forra aret. Germanwings och Bin Ladens Phenom 300. Det kanns ju valdigt aktuellt med en pilot…….not.
Vem övervakar instrumenten vid toabesök. Toastol monterad på flightdeck?
Okunskapen folk besitter angående autopilot är enorm och det visar sig tydligt även här i detta kommentarsfält. Det är ett fantastisk verktyg men långt ifrån så väl utvecklat och kompetent som gemene man verkar tro.
Flyget är idag väldigt säkert för att det finns redundans i nästan allt. Går något sönder kan ett annat system ta över.
Detta är ett steg bort från det. Men det sparar kanske 20 kr på biljetten på turen mellan Stockholm, och Göteborg.
Det är väl lite skillnad att gå från 3 till 2 jämfört med 2 till 1?! Korkad jämförelse!
Operationsrobotar, drönare, remote flygtrafikledning… Det är inte så många som har koll på vad det egentligen innebär.
Det är inte en självständig robot som opererar på människor! Det är en läkare som styr den men får bättre finmotorik. Drönare, tja, i avgränsat luftrum med en pilot som styr remote fungerar det, annars inte så väl! RTC, vem sköter det! Jo, flygledare men på ett annat ställe!
“More than 400 large U.S. military drones have crashed in major accidents around the world since 2001, a record of calamity that exposes the potential dangers of throwing open American skies to drone traffic, according to a year-long Washington Post investigation”
Nån som kommer ihåg diskussionen när tre blev två i cockpit i stora flygplan? Katastrof utlovades! Resultatet? Ingen skillnad.
Givet en rimlig teknisk utveckling är detta endast en facklig fråga.
Skillnaden mellan drönare och radiostyrt flygplan (som funnits i MÅNGA år) är inte så stor… Att dra slutsatsen att vi är nära en autonomt flyg och flygtrafikledning är givetvis inte förknippat med verklighetsförankring. Det är snarare en förhoppning om att det ska gå dåligt för en yrkesgrupp man tror har det bra. Det är så gött när det går dåligt för grannen som man tror tjänar massor av pengar, så gott!!!
Chesley Scully? Nog för att X-files är tillbaka i rutan, men han heter faktiskt Chesley Sullenberger.
Vem tror du leder de fjärrstyrda tornen…? 😀 Dumhet är inte åtalbart… Men det borde vara!
Jag har min andra dyra robotgräsklippare med gps och rubbet. Den dagen den fungerar som den ska på min platta tomt inom de begränsningar i form av ledningar den ska följa fina sommardagar så kan vi ju fortsätta diskussionen ifall tekniken är så pass bra att det räcker med en mänsklig hjärna på flightdeck.
Tills dess, ja ursäkta och förlåt, jag vet att Ni inte tycker jag är värd min lön. (Inte förrän det går åt hel.. på 38000 fot 3 timmar från närmsta möjliga landningsbana)
Vart går gränsen för rajanairs vinstintresse?
Helt rätt utveckling. Det bästa hade varit att bara ha en övervakare alternativt ingen pilot alls. Tror att man snarare hade ökat säkerheten genom att plocka bort två mänskliga faktorer. Kanske inte idag men imorgon. Drönare är ju ingen ny företeelse.
Ja, snart åker vi förarlöst i alla trafikslag. Vem kan tro något annat? Inom flyget händer det grejer. Fjärrstyrda torn och drönare. Piloter och flygledare får snart skola om sig. Varför inte börja i kabinen och serva oss betalande.
Varför inte flyga intercont på en motor?
För att om den ena går sönder så har man ingen extra och samma svar gäller för antalet piloter såklart.
Enkelt, sälj vissa flygningar med en pilot och vissa med två och så får man se vad folk väljer.
Jag är helt övertygad om att prisskillnaden blir så liten att de flesta väljer två piloter. Dom som tror prisskillnaden blir stor, gör det för att dom så gärna vill att det ska gå dåligt för en yrkesgrupp dom tror har det bra. Inte för något annat…! 😀
då styrmannen kunna få tillräcklig erfarenhet för att bli kapten, om han skall tjänstgöra i kabin?
Helt rätt,ta bort en flygvärdinna/steward och låt styrman sköta detta,sen om det uppstår nått utöver det vanliga “tittandet” för piloten kan han assistera….. mycket pengar att spara här,jösses!
Jag flyger kommersiellt som pilot, och dagens autopilot är inte mycket smartare än en miniräknare. Den skickar bara ut värden, och har ingen möjlighet att veta om dessa är rätt eller fel. Det behövs en mänsklig hjärna för detta. Därför behövs piloter. Men även vi gör fel, så vi är två för att kunna övervaka varandra. Om en sitter på marken går säkert tekniskt, men som med all teknik så kan detta gå sönder, och piloten ombord kan bli sjuk.
Det blir ju 50% besparing på ett flygbolags största utgift! Perfekt
Håller med Leffe 100%
Då är det väl bättre med noll (0) piloter ombord?! Om nu tekniken är så bra…
En del har lite för stor tilltro till tekniken! Hårdvarumässigt är det givetvis inga problem men mjukvarumässigt är vi inte i närheten av att hitta en acceptabel lösning.
Även om det är tekniskt möjligt att flyga helt utan piloter så är ingen passagerare beredd att resa på 10 000 meters höjd med mindre än två piloter. En flygolycka där den ensamma piloten slås ut tillsammans med systemen tar bort besparingen. Egentligen inte en teknisk diskussion alltså-
Är det för dyrt att flyga idag…? Så att vi måste öka risker?
Vem ska hålla min kaffekopp när jag rattar flygplanet?
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten