Fjärrstyrd flygledning närmar sig verklighet
Publicerad den 8 januari 2014I den tidigare kontrollcentralen på Sundsvalls flygplats finns flygledningens framtid. I alla fall om SAAB och LFV får som de vill. I närmare tio år har arbetet på att ta fram en teknik för fjärrstyrd flygledning, Remote Tower Service, pågått och nu saknas bara en operativ licens från Transportstyrelsen.
– Den räknar vi med att den kommer under januari månad, sedan är vi i gång och då är vi först i världen med Remote Towers, säger Mikael Henriksson, projektledare på LFV för RTS till Flygtorget.
Systemet är redan testat i skarpt läge när flygtrafiken på flygplatsen i Örnsköldsvik har hanterats från anläggningen i Sundsvall.
– Det har fungerat klanderfritt och valideringen är klar.
I mitten av december visades anläggningen upp för drygt 100 representanter från ett 25-tal länder och intresset för den unika tekniken är stort. I Australien har LFV medverkat i en test där flygtrafiken i Alice Springs styrdes från Adelaide, mer än 150 mil därifrån. Men oavsett avstånd, mellan Sundsvall och Örnsköldsvik är det inte mer än drygt tio mil, är det möjligheterna till besparingar som sporrar utvecklingen.
– Det här kommer att skapa helt nya möjligheter för mindre, regionala flygplatser. Kostnader för flygledningen är betydande och kan vara ett hinder för att utvecklas med mer trafik och längre bemanningstider. Samtidigt blir det en betydligt bättre arbetsmiljö för flygledarna själv. Idag sitter många av dem ensamma i tornen flera timmar om dagen. Men i en central är man alltid omgiven av kollegor och har dessutom ett mer omväxlande arbete.
– Inom tio år kommer majoriteten av flygledningen på mindre flygplatser att vara fjärrstyrd, säger Mikael Henriksson.
Förutsättningen för att kontrollera en flygplats från annan plats, är att hela området täcks med kameror. I Sundsvall, där tekniken provats ut och som på sikt även den kan bli en fjärrstyrd flygplats, finns 14 hd-kameror tillsammans med ytterligare två fria kameror. Kamerorna överlappar varandra och med kraftfull zoom går att komma nära inpå föremål som eventuellt måste kontrolleras. Kamerorna är utrustade med tryckluftsknivar som håller rent framför linsen samtidigt som strömförsörjningen har två av varandra fristående backuppsystem. Signalerna, bilderna, från kamerorna har två olika överföringssystem till flygledaren som ser flygplatsen på 14 skärmar på vardera 55 tum. Istället för att se ut genom fönstret, ser flygledaren flygplanen på skärmarna. I övrigt är arbetet exakt detsamma.
När Transportstyrelsen väl godkänt tekniken flyttar flygledarna i Örnsköldsvik ner till Sundsvall. Därefter väntar Sundsvall och på sikt en rad av de regionala flygplatserna.
Kommentarer
Du brukar ju läsa inläggen noga observer.
Artikeln handlar om RTC och jag har svarat de som skriver om RTC.
Eller hur?
Nej du lille pöjk..de e inte RTC som diskuteras på de senare inläggen, utan mycket större förändringar som komma skall.
Trollungar????
Ingen av er är insatt i hur systemet med RTC fungerar. Sluta uttala er, för ni framstår som idioter.
Allt det ni säger finns uppstyrt i drifthandböcker och tillstånd. Ingen FL kommer att agera på mer än en flygplats i taget.
Besparingarna kommer endast vid stordrift och regulariteten för trafiken kommer knappast att påverkas nämnvärt.
Däremot är det ett nytt system och självklart kommer det att medföra barnsjukdomar.
Se så ….tillbaka under stenen trollungar….
Precis, vad som hänt i SAS låter nu vi naiva svenskar hända inom flygtrafikledningen. Skulle inte förvåna mig ett dugg om dansken tar över enroute över Sverige.
Intressant tanke…Malmö tar över allt flyg enroute, Stockholm utövar TMA-tjänst och dansken sitter bara å skrattar åt allt elände som drabbar svensk ATS-personal, ty arbetstillfällen i Kastrup är det sista som dansken kommer att göra avkall på.
Det mest troliga är väl att man “lägger ner” Stockholm och gör ett stor-TMC av det (Tracon) och flyttar dit Göteborg, ÖKC och RTC.
Vem har sagt något om Stockholm? Nuvarande central ligger i Sundsvall. Men när dansken lägger ner en av centralerna för att finansiera lunchpilsnern så frigörs visserligen lokaler i antingen Malmö, Sthlm el båda städerna.
Detta kommer att bli ännu en knivstöt i ryggen för allt icke reguljärt flyg eftersom man bara kommer att ha öppet runt de reguljära pga flygledarkapaciteten. Swedavias agerande på Bromma är ett exempel på att beslutsfattare inte bryr sig om småflyget, men det finns många fler. Den tekniska support som kommer att krävas för att detta system skall fungera kommer att öka kostnaderna och totalt ger det ingen ekonomisk vinst.
Om 6 flygledare plus assistent kan sköta 3 torn från en kontrollcentral i Stockholm. Räknar man med alla torn i Sverige som har AFIS och ATS så blir det ca 50 torn totalt. Omräknat så behövs ca 100 flygledare plus ett 20 tal assistenter att sköta lokal flygtrafiktjänst i framtiden. En rationaliserings potential som är enorm. Dags att anlita Antenn Consulting i ett omställningsarbete. Spännande och Stockholm får allt!
När sen tekniken finns så kommer man att konstatera att AFIS är sämre, ändra reglerna så att det inte får förekomma. Så hamnar även dessa jobb ute i landet i Stockholm och kommunerna som vill ha flygplats får bara svälja och betala dom förhöjda kostnaderna för den nya tekniken.
Ja då hamnar dom jobben i Stockholm också. När alla Kontroller i Sverige lades ner fanns ju också tekniken. Lednings centralen skulle kunna ligga var som helst i Sverige. Men argumenten brukar mynna it att det ska ligga i Stockholm. Sveden Control hade kunnat ge jobb i Malmö, Sundsvall, Göteborg. Eller för den delen i Kiruna. Men i realiteten kom aldrig annat än Stockholm i fråga. Så lär det väl bli med torntjänsterna också.
Tänk vad skönt att kunna ha koll på flera båthamnar samtidigt och slippa sitta nattjour. Man borde kunna med detta system koppla upp flera hamnar samtidigt och sitta skönt i någon varm källare.
För inte menar väl min arbetsgivare att jag ska säga klart landa till ett flygplan för att sedan lämna det vind för våg utan uppsikt medan jag jobbar med trafik på den andra flygplatsen?? Jag har ännu inte hört en enda flygande representant uttala sig positivt om detta, och jag tror jag förstår varför…
…det man inte talar om är att varje flygledare ska sköta två eller fler flygplatser samtidigt. Ja SAMTIDIGT! Jag kan räkna upp ett antal skäl till varför detta är både regularitetshämmande och direkt farligt. “Jaså du vill landa? Då blir det lite holding först, jag har lite trafik på den andra flygplatsen att ta hand om först”. Gröna inflygningar någon?
Om utvärderingen hade gjorts på ett annat ställe, där man inte var beroende av att det ska fungera till varje pris, så hade jag kunnat lita på detta…
Det såg lite annorlunda ut när man var på det andra stället… Där man inte är lika beroende av jobbtillfällena.
“Okunniga skriker alltid högst” Du skulle baxna om du insåg hur väl insatt jag är…
“Metodiken och tekniken skiljer sig inte på negativt sätt från att sitta i ett torn.” Som sagt, fundera över hur det avser att användas… Om en pilot samtidigt styrde 3 plan, skulle du vilja sitta i ett av dem när en nödsituation uppstår? Om en nödsituation samtidigt uppstår i 2 av planen?
Varför tar Flygtorget så okritiskt in, eller gör själva, en ren reklamfilm? Efter många år i TWR känner jag mig skeptisk och anande att det är av ekonomiska skäl som detta projekt dragits igång och drivits, f.ö. det enda som som får maktens stöd numera, gör det inte bättre.
Det tragiska är ju att utvärderingen av detta system gjorts i en region där jobben behövs… Hur kritiskt har man granskat detta?! Kostnaden för detta projekt är astronomisk i förhållande till vinsten. Det finns säkert ställen i världen där det kan finnas behov men dom är nog lätt räknade.
Myndigheternas förmåga att granska detta är ju oerhört begränsad.
Hvilken myndighet i Scandinavia har fullmakt
och certificerings kunskaper till och godkjenna detta system. Denna gång går det icke med “EGENKONTROLLEN”. !!
f.d. Flygsäkerhets Direktör, IATA/ICAO.
Argumentationen ovan bevisar okunnigheten. Metodiken och tekniken skiljer sig inte på negativt sätt från att sitta i ett torn. Däremot får man en flexibilitet som nog ingen kan se slutet på. Vad gör man i Hagfors när AFIS-personalen håller på att checka i passagerare och ngn vill starta/landa samtidigt som det snöar lapphandskar. Har man handburenflygradio eller….?
Ytterligare ett dyrt projekt/system som branschen får ta kostnaden för. Evnt kunder kommer inte kunna räkna hem detta ekonomiskt. För de större flygplatserna kan det bli ett flygsäkerhetskomplement med kameror som kan övervaka flygplatsområdet. Vad jag har hört så finns det liknande system i både Danmark, England och Tyskland.
Att Örnsköldsvik och Sundsvall bockar och bugar är att hela investeringen är tagen av LFV/SAAB och redan kostat långt över 100 MSEK.
Var det nån som sa Kejsarens nya kläder…?
Fokusera inte på den av trollkarlens händer som rör sig, då lär du bli fångad av illusionen. Lyssna därför alltid till vad som inte sägs. Vad nämns inte om RTS och hur det kommer användas?
Hur stor sänkning av flygsäkerheten är acceptabelt för att sänka kostnader? Frågar du LFV blir svaret att service/säkerhet kommer vara minst lika hög med RTS som att ha personal på plats. Jag skulle kunna bevisa motsatsen. Hur mycket flygsäkerhet kommer offras på kostnadsbesparingens altare?
…relevant fråga då typ Hagfors AFIS flygeledare som har en multifunktion idag ska ersättas med ett kostsamt system som inte kan sköta incheckning, bagagehantering mm. Att mindre flygplatser ska investera ca 20 MSEK plus för ett system som ändå kräver ett antal årsanställda flygledare och årlig support kan ju aldrig betalas sig och heller inte på lång sikt. Sorry!
Hade ju varit intressant i reportaget att få proceduren när ett plan antingen lämnar eller ankommer till flygplatsen som försetts med det digitala. Snacka kan man ju alltid göra….
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten